Acasă Actualitate 3937 de controale ale poliției în luna mai pentru combaterea tăierilor ilegale...

3937 de controale ale poliției în luna mai pentru combaterea tăierilor ilegale de arbori

DISTRIBUIȚI

Poliția Română acționează permanent pentru prevenirea și combaterea delictelor din domeniul transportului, depozitării, prelucrării și comercializării materialului lemnos. În luna mai, au fost desfășurate aproape 4.000 de controale pe linie silvică, în urma cărora polițiștii au aplicat peste 1.000 de sancțiuni și au întocmit 538 de dosare penale.

În perioada 1 — 31 mai a.c., polițiștii au efectuat 3.937 de controale în fondul forestier național și în locuri de depozitare și comercializare a materialului lemnos.

Peste 1.000 de obiective au fost verificate (exploatări forestiere, instalații de debitat, depozite, târguri, piețe, oboare, ocoale silvice).

Polițiștii au întocmit 538 de dosare penale în domeniul silvic (în care sunt cercetate 224 de persoane) și au aplicat 1.029 de sancțiuni contravenționale, la Legea nr. 171/2010 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor silvice, în valoare de peste 1.700.000 de lei. Pe numele a șase persoane, au fost dispuse măsuri preventive.

Acțiunile au avut ca rezultat confiscarea sau indisponibilizarea fizică a peste 5.400 de metri cubi de material lemnos, în valoare de aproape 1.175.000 de lei. De asemenea, a fost dispusă confiscarea sau indisponibilizarea a 30 de ferăstraie mecanice, 16 topoare și securi, a 4 tractoare, 8 autovehicule și a 15 atelaje hipo.

În acțiuni au fost angrenați jandarmi și lucrători ai Gărzii Forestiere.

Cu titlu exemplificativ:

În cadrul unei acțiuni desfășurate pe raza localității Asău, polițiștii din Bacău au depistat în flagrant delict 3 bărbați, în timp ce tăiau ilegal și sustrăgeau, dintr-o pădure proprietate privată, arbori din speciile fag, molid și paltin.

Din verificări a reieșit că aceștia ar mai fi tăiat, anterior, 58 de arbori (în volum de peste 90 de metri cubi), în valoare de 43.663 de lei. În cauză, au fost indisponibilizate bunurile folosite și rezultate în urma săvârșirii infracțiunilor de tăiere ilegală și furt de arbori.

Verificările au continuat și la punctul de lucru al unei societăți comerciale, la care sunt angajate persoanele depistate în flagrant delict, constatatându-se că administratorul firmei ar fi expediat, fără proveniență legală, 446.41 metri cubi de material lemnos din speciile fag, brad și pin.

Față de administrator a fost luată măsura sancționării și cea complementară a confiscării valorice a celor 446,41 metri cubi de material lemnos.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.