Acasă Actualitate 70 de tanci, alungati din gradinita de SC Sechelariu SA

70 de tanci, alungati din gradinita de SC Sechelariu SA

DISTRIBUIȚI

Unii spun ca este vorba de frustrarea tipica mecanicului cocotat pe jiltul puterii si descocotat cu huiduieli si urari de -adio-. Altii cred ca mai degraba ar fi vorba de tentativa disperata de a vinde cat mai rapid si fugi din tara. Desi are trei copii, primarul expirat Dumitru Sechelariu vrea sa-si razbune nervii pe 70 de tanci care merg zilnic la o gradinita numita Letea. Este vorba despre un spatiu de invatamant cu suprafata de circa 500 de mp, construit imediat langa intrarea in fabrica de hartie Letea, din Bacau. Cladirea unde vin tancii, desi are o vechime apreciabila si se afla intr-o stare destul de precara, pare sa fi capatat brusc o importanta deosebita pentru patronul fabricii, care nu s-a sfiit sa ceara, prin intermediul Consiliului de Administratie, evacuarea imediata a spatiului. Spatiu ce pare sa fi ramas in proprietatea fabricii Letea si, ulterior, sa ajunga in portofoliul imobiliar al ex-baronului Sechelariu prin incalcarea flagranta a unui noian de legi. Dincolo de aspectele pur legale, cel umanitar descrie o realitate tipica debandadei postdecembriste: 70 de copii prescolari pot fi aruncati in strada, in plina iarna. Si mai grav este faptul ca autoritatilor locale nu pare sa le pese de situatie, in ciuda faptului ca, oficial, Sechelariu nu mai controleaza tot ce misca prin Bacau.

Prescolarii, obiectul -jocului de-a legea-

-Documentele de privatizare sunt secrete-, ne-a raspuns juristul fabricii Letea, atunci cand reporteri de la -Curentul- l-au rugat sa faca dovada calitatii de proprietar a SC Letea SA asupra cladirii unde se afla gradinita. Societatea cumparata acum doi ani de catre fostul primar Dumitru Sehelariu continea, alaturi de fabrica in sine, utilaje si cladiri administrative, o serie de valori imobiliare aflate in afara incintei fabricii: unul din cele mai mari stranduri din Bacau, zeci de mii de metri patrati de terenuri, stadioane, alte cladiri printre care – spun administratorii SC Letea SA – si gradinita Letea. Cert este ca in 1995, Letea – pe atunci societate de stat – incheia cu Inspectoratul Scolar Judetean Bacau un proces verbal prin care cladirea unde functioneaza gradinita era data in custodia (si nu in proprietatea) institutiei de invatamant. Or, Legea Invatamanutului 84/1995 prevede ca toate spatiile in care functionau unitati de invatamant (inclusiv presolar) urmau sa intre in patrimoniul Ministerului Educatiei si Invatamantului. Articolele 15 si 166 din lege nu au fost respectate insa la Bacau. Acest lucru a dus, in februarie 2005, la situatia in care un agent comercial e pe cale sa arunce 70 de copii in strada.

Gradinita de stat cu chirie la particular

Mai mult: tot pe vremea cand Sechelariu nu pusese inca mana pe gradinita Letea (dar era primar al Bacaului si, dupa cum el insusi declara, se ocupa direct si nemijlocit de bunul mers al fabricii), jumatate din imobilul unde se afla gradinita si cresa a fost dat spre folosinta unei fundatii olandeze. Altfel spus, administratorul SC Letea SA dispunea dupa bunul sau plac de un spatiu care, legal, apartinea Ministerului Invatamantului.

Situatia contravenea unei note de fundamentare semnate, in 1998, de catre fostul ministru al invatamanutului Andrei Marga, document care se refera la -trecerea in regim de urgenta a imobilelor detinute de SC Letea SA si unde se desfasoara activitati de invatamant in patrimoniul Ministerului Invatamantului-. Nota mentiona ca societatea era in curs de privatizare, de unde se impunea si urgenta rezolvare a cazului. Cu toate acestea, masurile impuse de lege nu au fost luate. Culmea, in 22.01.1999, intre Letea SA si gradinita Letea apare… un contract de inchiriere prin care agentul comercial primea lunar chirie pe spatiul de 315 mp al institutiei scolare. Nici de data aceasta nimeni nu s-a sesizat.

Directoarea, dusa cu presul

Contractul de inchiriere, incheiat pe 20 de ani si semnat de fostul director general al Letea SA Carol Clopotel, ca si de directoarea gradinitei, Ana Burlacu, nu mentiona posibilitatea de aparitie a unui act aditional care sa schimbe conditiile de reziliere ale documentului. Conditii care – fapt esential – nu stipulau posibilitatea de reziliere unilaterala a contractului. Cu toate acestea, in 10.01.2003, in preajma privatizarii societatii, apare tocmai un astfel de act care mentioneaza, printre altele: -contractul de inchiriere poate fi denuntat de oricare dintre parti-. Fara sa beneficieze de sprijinul juridic al ISJ Bacau, directoarea Burlacu semneaza acest act aditional, care urma sa fie folosit mai tarziu in razboiul lui Sechelariu cu copiii din gradinita. -E adevarat, cred ca am gresit semnand, dar eu am inteles cu totul altfel prevederile din act-, ne-a spus directoarea.

Pazea, vine Sechelariu

Ca atare, o data cu privatizarea Letea, Dumitru Sechelariu a obtinut si un imobil care, de drept, conform Legii 84/1995, trebuia sa ramana in patrimoniul statului, cu semnatura directoarei sau nu. Mai mult, SC Letea SA incasa bine-mersi chirie pe acest imobil.

In decembrie 2004 insa, zvonurile despre apropiata deschidere a dosarelor pe care fostul primar Sechelariu le avea la PNA au inceput sa circule peste tot prin oras. Coincidenta sau nu, ISJ Bacau primeste, pe 15 decembrie 2004, o somatie prin care SC Letea SA anunta ca doreste eliberarea imediata a spatiului ocupat de gradinita. Consternati, parintii prescolarilor au cautat, imediat, sprijin din partea autoritatilor locale. Lucru ciudat, nici un politician local, fie el pesedist sau membru al Aliantei, nu s-a luat insa la harta cu Sechelariu. -Eu astept sa-i dea afara-, ne-a spus primarul Stavarache, promitind ca, dupa aceea, va lua masurile necesare in ceea ce priveste SC Letea SA. -Pai domnul inspector-sef Iorga stie de situatie…-, a cautat sa ne explice Angela Bogea, lidera PRM Bacau, vice-presedinte al CJ si responsabila cu invatamantul. Pe de alta parte, domnul Ghiorghi Iorga, seful Inspectoratului Scolar Judetean Bacau si membru al biruitului PSD, este la fel de greu de gasit ca pe vremea cand nu-l durea capul. Acum, asteptandu-se sa fie inlocuit din functie, numai de gradinite nu-i ardea. Sau de presa.

-Trebuia sa-l alegeti primar pe Sechelariu!-

Pe 17 ianuarie 2005, presedintele Consiliului de Administratie a SC Letea SA, Daniel Sechelariu, trimitea catre Inspectoratul Solar Judetean Bacau o noua nota privind -rezilierea contractului de inchiriere a gradinitei Letea-. In document se mentiona tocmai actul aditional, punandu-se in vederea Inspectoratului -eliberarea in termen de cinci zile a spatiului in discutie-. In caz contrar, se spunea in nota trimisa catre inspectorul general Iorga, -vom proceda la evacuarea silita – situatie in care veti fi direct raspunzatori – caz in care veti suporta cheltuielile legate de procedura legala privind evacuarea, intelegand sa ne indreptam atat impotriva institutiei dv, cat si impotriva persoanelor fizice care se fac vinovate-. Mai mult, SC Letea SA isi -rezerva dreptul de a solicita daune materiale-.

Cateva zile mai tarziu, Laurian Lucas a organizat o intalnire cu parintii, cautand sa-i convinga sa evacueze gradinita -cu binisorul-. Este vorba despre un fost bodyguard de la o pizzerie bacauana, ajuns ulterior prieten cu baronul de Bacau si, culmea, viceprimar in perioada 1996-2000. Lucas, fost pesedist, fost penegist si acum consilier local independent, a remarcat, cu ocazia intalnirii, ca participa acolo in calitate de -consilier personal al domnului patron-. Mai mult, el a amintit parintilor: -Daca domnul Sechelariu era primar, toate aceste probleme nu ar fi aparut-.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.