Acasă Actualitate A treia zi de foc!

A treia zi de foc!

DISTRIBUIȚI

Capitala și alte 21 de județe din estul, sudul și sud-estul țării se vor afla și astăzi sub cod galben de caniculă. Astfel, în București și în județele Iași, Vaslui, Galați, Brăila, Tulcea, Constanța, Ialomița, Călărași, Giurgiu, Ilfov, Teleorman, Olt, Dolj, Mehedinți, Argeș, Dåmbovița, Prahova, Buzău, Vrancea, Bacău și Neamț temperaturile vor atinge frecvent 35 de grade de Celsius și izolat chiar și 37 de grade Celsius, iar indicele de confort termic va depăși pragul critic de 80. Potrivit meteorologilor, și în următoarele două zile vremea se va menține extrem de caldă în estul, sudul și sud-estul țării. „Joi (n.r. måine) în aceste zone temperaturile se vor situa între 33 și 35 de grade Celsius, după care vineri vor atinge 35-36 de grade Celsius. În restul teritoriului țării – vest, centru, nord – se va înregistra instabilitate atmosferică“, au precizat reprezentanții Administrației Naționale de Meteorologie. Cåt despre ziua de ieri, locuitorii din Capitală și din cele 21 de județe cu greu i-au făcut față din cauza caniculei. Serviciul de Ambulanță București-Ilfov (SABIF) înregistrase, pånă la ora 15.00, aproape 400 de solicitări, dintre care 22 pentru bucureșteni căzuți în stradă și 35 pentru lipotimii și sincope.
În același timp, specialiștii în sănătate publică din cadrul Ministerului Sănătății atrag atenția asupra faptului că expunerea excesivă direct la razele solare poate provoca diferite tipuri de cancer de piele – de exemplu melanomul –  arsuri și îmbătrånire accelerată a pielii, cataractă și alte boli ale ochilor, dar și reducerea eficienței sistemului imunitar. Pentru a preveni apariția acestor probleme, oamenii trebuie să evite expunerea directă la razele solare între orele 11.00 și 17.00, specialiștii recomandånd ca în acest interval să stea la umbră. Hainele trebuie să acopere cåt mai mult din suprafața corpului și să fie din materiale ușoare, de culoare deschisă, iar capul trebuie să fie acoperit obligatoriu cu pălărie sau batic din bumbac. Ochii trebuie să fie protejați cu ochelari de soare. Sugarii și copiii nu trebuie expuși direct la soare, ci ținuți numai la umbră. Totodată, specialiștii recomandă utilizarea corectă a produselor de protecție solară.
Conform datelor furnizate de Organizația Mondială a Sănătății, la nivel mondial în anul 2000, peste 200.000 de cazuri de melanom au fost diagnosticate, au existat 65.000 de decese asociate cu melanomul, și aproximativ 18 milioane de oameni au orbit ca rezultat al cataractei, dintre aceste cazuri 5% fiind direct atribuibile expunerii la radiațiile ultraviolete.
În anul 2007, datele Centrului de Statistică Medicală au relevat o incidență a melanomului în țara noastră de 1,1 la 100.000 locuitori.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.