Home Actualitate Adamescu -”turnat” la DNA de avocat

Adamescu -”turnat” la DNA de avocat

DISTRIBUIŢI

 

Avocatul lui Dan Adamescu, George Claudiu Dumitru, a furnizat DNA, în dosarul celor patru judecători acuzați de fapte de corupție, o copie a unui extras de cont, prin care se atestă viramentul mitei date acestora pentru a soluționa favorabil dosare privind insolvența unor firme ale lui Adamescu.

 

Avocatul George Claudiu Dumitru s-a sinucis luni, aruncându-se în fața metroului la stația Universitate, la câteva ore după ce judecătorii de la Tribunalul București care ar fi luat mită de la Dan Adamescu au fost ridicați și duși la Direcția Națională Anticorupție, ulterior aceștia fiind arestați.

 

Potrivit motivării deciziei Curții de Apel București de arestare a celor patru magistrați, unul dintre martorii din dosar, Elena Daniela Firestein, a spus că Dan Adamescu și fiul său, Alexander Adamescu, și-au dat acceptul, atât în vara anului 2013 cât și în decembrie 2013, pentru coruperea judecătorilor care aveau spre soluționare dosarele de insolvență ale SC Sigur Industrial Construct SRL și SC Activ Construcții Industriale SRL.

 

Martora a mai spus că, în decembrie 2013, s-a întâlnit cu Dan Adamescu și cu juristul Daniel Onuțe, martor și el în dosar, la sediul SC Asigurare Reasigurare Astra SA.

 

Cu această ocazie, Onuțe i-ar fi spus lui Dan Adamescu că mai avea nevoie de o sumă de bani, nespecificată la acel moment, pentru rezolvarea „problemei” cu dosarul de insolvență.

 

„Cu prilejul acelei discuții, Adamescu Grigore Dan, care dispunea de activele financiare ale firmelor din grupul Baumaister, a stabilit ca martora să plătească, în baza unui contract de asistență juridică, încheiat formal cu avocatul Dumitru George-Claudiu, o sumă de bani, care îi va fi indicată ulterior de Onuțe Daniel. Martora a aflat de la Onuțe Daniel că se va folosi de avocatul Dumitru George-Claudiu pentru a scoate banii, pe care ulterior îi va înmâna lichidatorului Borza Monica Angela în vederea remiterii lor către judecători, folosind cu privire la aceștia apelativul de «jude»”, se arată în motivarea Curții de Apel București.

 

Potrivit documentului citat, declarația Elenei Daniela Firestein este întărită și de declarația avocatului George Claudiu Dumitru.

 

Avocatul George Claudiu Dumitru a depus, la dosarul în care sunt acuzați cei patru judecători de la Tribunalul București, o copie a unui extras de cont, prin care se atestă viramentul, dintr-un cont aparținând SC Baumeister Utilaje Echipamente SRL, în contul cabinetului său de avocatură, a sumei de 223.200 lei, în data de 10 decembrie 2013.

 

„În aceeași zi, avocatul Dumitru George-Claudiu a efectuat o retragere în numerar a sumei de 222.040 lei, din care Onuțe Daniel afirmă că a primit suma de 100.000 lei, în numerar, pentru coruperea judecătorilor”, potrivit motivării.

 

În documentul citat se mai arată că Monica Angela Borza a făcut la DNA un autodenunț, în 14 mai, aceasta spunând că a dat mită 5.000 de euro judecătoarei Elena Rovența și 15.000 de euro judecătorului Ion Stanciu, pentru ca aceștia să pronunțe soluții favorabile în dosarele de insolvență ale SC Sigur Industrial Construct SRL și SC Activ Construcții Industriale SRL.

 

Borza le-a spus anchetatorilor că a primit banii de la Dan Adamescu și de la fiul acestuia, prin intermediul lui Daniel Onuțe.

 

Direcția Națională Anticorupție a anunțat joi, într-un comunicat de presă, că omul de afaceri Dan Grigore Adamescu este urmărit penale pentru două infracțiuni de dare de mită.

 

Potrivit procurorilor, Dan Adamescu ar fi dat mită 20.000 de euro judecătorilor Ion Stanciu și Elena Rovența, de la Tribunalul București, pentru ca aceștia să dispună în dosare de insolvență soluții favorabile unor firme la care omul de afaceri este acționar.

 

„În cauză, există date și aspecte din care rezultă indicii rezonabile că, în cursul lunii decembrie 2013, suspectul Adamescu Grigore Ioan a remis, prin intermediari, sumele de 15.000 euro, respectiv 5.000 euro inculpaților Stanciu Ion și Rovența Elena, judecători la Tribunalul București – Secția VII Civilă, pentru ca în schimb, magistrații să dispună, în dosare privind procedura insolvenței, soluții favorabile unora dintre societățile la care acționar era suspectul Adamescu Grigore Ioan”, se arată în ordonanța de efectuare a urmăririi penale.

 

Dan Adamescu a fost joi la Direcția Națională Anticorupție pentru a-i fi aduse la cunoștință calitatea procesuală de suspect și acuzațiile, a precizat DNA.

 

Procurorii DNA au făcut miercuri percheziții la locuința omului de afaceri Dan Adamescu și la firmele deținute de acesta, în dosarul în care patru judecători de la Tribunalul București sunt acuzați că ar fi luat mită pentru intervenții în dosare de insolvență.

 

Dan Adamescu deține, printre altele, compania Astra Asigurări, Unirea Shopping Center și clubul de fotbal din Liga I Oțelul Galați.

 

Judecătorii Mircea Moldovan, Ion Stanciu, Elena Rovența și Ciprian Sorin Viziru, toți de la Tribunalul București – Secția a VII-a civilă, acuzați că primeau bani și bunuri pentru intervenții în dosare de insolvență, au fost arestați preventiv, printr-o decizie luată marți de Curtea de Apel București, la propunerea procurorilor anticorupție.

 

Potrivit procurorilor, cei patru judecători, personal sau prin intermediari, au pretins și primit de la practicieni în insolvență, lichidatori sau administratori judiciari, administratori ai întreprinderii profesionale unipersonale cu responsabilitate limitată, sume de bani, bunuri sau servicii.

 

Magistrații ar fi cerut bani sau bunuri pentru a îndeplini sau a nu îndeplini ori a întârzia un act privitor la îndatoririle de serviciu în legătură cu contestațiile la tabelul preliminar al creanțelor, pentru a decide privind modalitățile de înscriere la masa credală cu privire la creanțele creditorilor chirografari, pentru a desemna preferențial administratori judiciari, pentru a atribui preferențial dosare de insolvență sau pentru a-și exercita influența pe lângă judecători de la diverse instanțe din București și din țară, folosind informații deținute prin prisma atribuțiilor de judecător, au arătat procurorii în referatul cu propunerea de arestare.

 

 

 

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.