
Plenul Camerei Deputaților a votat azi, 3 iunie, proiectul de lege privind unele măsuri temporare referitoare la concursul de admitere la Institutul Naţional al Magistraturii, formarea profesională iniţială a judecătorilor şi procurorilor, examenul de absolvire a Institutului Naţional al Magistraturii, stagiul şi examenul de capacitate al judecătorilor şi procurorilor stagiari, precum şi la concursul de admitere în magistratură – PL-x nr. 567/2020 în evidențele Camerei Deputaților.
Proiectul de lege prevede condiții pentru organizarea concursurilor în anii 2021 și 2022, detalierea modului de desfășurare a probelor concursului, inclusiv proba interviului putând fi contestată de această dată, doi ani de pregătire în cadrul INM și un an de stagiatură ulterior, toate reglementate direct în corpul legii.
În condițiile în care, în 2020, nu s-au organizat concursuri, numărul de pensionări în rândul magistraților crește, iar rolul instanțelor și parchetelor este sufocat, trebuie facilitat cadrul pentru accesul magistraților în sistem.
În opinia mea, patru ani de facultate, un an de pregătire intensă pentru examen, doi ani în cadrul INM și un an de stagiatura reprezintă o durată optimă de pregătire profesională care garantează echilibrul între necesitatea de a facilita intrarea noilor magistrați în sistem și a asigura capacitatea acestora de gestionare a responsabilităților asumate.
Modificările realizate de către PSD în legile justiției presupuneau un blocaj real prin mărirea duratei formării inițiale, de la doi la patru ani, ceea ce ar fi afectat asigurarea numărului necesar de judecători și procurori la nivelul instanțelor și parchetelor. Practic, am fi ajuns în situația în care, pe o perioada de câțiva ani, nu am mai fi avut absolvenți de INM din rândul cărora să poată fi numiți judecători și procurori stagiari. România nu își permite acest lucru în contextul actual.
Până la adoptarea legilor justiției, noul proiect va asigura cadrul legal pentru a putea organiza aceste concursuri, asigurând un termen optim de intrarea în sistem a noilor magistrați și evitând blocarea sistemului în același timp.”, anunță Oana Murariu, Deputat USR PLUS de Cluj, Secretar al Biroului Permanent al Camerei Deputaților