Acasă Actualitate Adrian Năstase, ținut mai mult după gratii. A ratat eliberarea condiționată!

Adrian Năstase, ținut mai mult după gratii. A ratat eliberarea condiționată!

DISTRIBUIȚI

 

Fostul premier Adrian Năstase are nevoie de o perioadă mai mare pentru a se îndrepta la închisoare, consideră judecătorii Curții de Apel București, care au aplicat marți un spor de pedeapsă fostului politician. Prin decizia definitivă a magistraților CAB, pedeapsa finală a lui Adrian Năstase este de 4 ani și șase luni de închisoare, cu jumătate de an mai mult decât stabilise instanța de fond. Avocații fostului premier solictaseră contopirea pedepselor primite de acesta în dosarele ”Zambaccian”, respectiv patru ani de închisoare și în ”Trofeul Calității” (doi ani), dar rezultatul demersului lor juridic nu a fost cel scontat.

 

În aceste condiții, avocatul lui Adrian Năstase nu mai poate solicita liberarea condiționată, așa cum intenționa să facă dacă fostul premier rămânea cu pedeapsa de patru ani.

 

Inițial, Tribunalul București a decis, pe 8 mai, ca Adrian Năstase să execute patru ani de închisoare, fără a-i aplica un spor de pedeapsă, după comasarea condamnărilor primite de fostul premier în dosarele „Zambaccian” și „Trofeul calității”. Decizia a fost contestată de procurori la Curtea de Apel București, care a pronunțat marți o decizie definitivă în acest caz.

 

DNA ceruse Curții de Apel București ca la pedeapsa de patru ani pe care o execută Adrian Năstase să se aplice un spor de un an.

 

Instanța supremă i-a condamnat pe 6 ianuarie, în dosarul Zambaccian, pe Adrian Năstase la patru ani de închisoare cu executare, pe soția acestuia, Dana Năstase, la trei ani cu suspendare, iar pe Irina Jianu, la patru ani cu executare. Adrian Năstase a fost încarcerat în aceeași zi.

 

Fostul premier a fost acuzat în dosarul „Zambaccian” pentru că, în perioada 2002 – 2004, în calitate de premier, ar fi primit, în mod direct și prin intermediul soției sale, Dana Năstase, foloase necuvenite în valoare de aproximativ 630.000 de euro la cursul de schimb 2002/2004. Aceste foloase constau în contravaloarea unor bunuri importate din China și cheltuielile aferente acestor importuri, precum și contravalorea unor lucrări efectuate la imobilele lui Năstase din localitatea Cornu și din București.

 

În 20 iunie 2012, Adrian Năstase a fost condamnat definitiv, tot de instanța supremă, la doi ani de închisoare cu executare în dosarul „Trofeul calității”. El a fost încarcerat în 26 iunie 2012 și pus în libertate la 18 martie 2013, după ce Tribunalul București a admis cererea lui de eliberare condiționată.

 

În dosarul „Mătușa Tamara”, Adrian Năstase a fost achitat definitiv, în septembrie 2012, de Completul de cinci judecători al Înaltei Curți de Casație și Justiție, pentru fapte de corupție. În același dosar au fost achitați și Ioan Melinescu și Ristea Proboi, pentru complicitate la fapte de corupție.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.