Acasă Actualitate Adrian Severin – fals în declarația de avere

Adrian Severin – fals în declarația de avere

DISTRIBUIȚI

Europarlamentarul român Adrian Severin nu numai că este pe marginea carierei sale politice la nivel internațional, dar se află și într-o situație destul de gravă în ceea ce privește declararea veniturilor sale la multele firme private în care acționează pe diverse poziții. Mai grav este faptul că eurodeputatul român declară, după cum dorește, un lucru la Parlamentul European, instituție pe al cărui site web am găsit declarația sa de interese, și cu totul altceva în declarația sa de avere depusă în aceeași calitate, dar la Autoritatea Electorală Permanentă.

În urma unei anchete jurnalistice desfășurate de „Curentul“, am aflat că Severin a realizat mai devreme USL-ul, la nivel european chiar, racordându-se împreună cu Adina Vălean la banii omului de afaceri Dinu Patriciu. Concret, la o scurtă vizualizare a declarației de interese din 2009 postate pe site-ul PE,

se observă că Adrian Severin deține, pe lângă cea de europarlamentar, funcții sau desfășoară activități remunerate la: Universitatea Titu Maiorescu în calitate de profesor (de unde a încasat anual 21.600 RON), la Fundația „Institutul Social-Democrat Ovidiu Șincai“ de director-coordonator (50.160 RON), membru în Consiliul consultativ internațional al Unicredit International S.A. (10.000 euro), membru în consiliul consultativ internațional al Chayton Capital Duna Property Fund (30.000 de euro), arbitru la mai multe Curți de Arbitraj (6.810 RON). La toate acestea se adaugă salariul de europarlamentar care i-a umplut lui Severin conturile cu 44.701 RON din partea Parlamentului României și cu 43.459 euro de la Parlamentul European. La aceste sume se mai adaugă și decontări diurnă-transport de 101.493 de euro pentru 2009 și alți 76.692 pentru zece luni din 2010, dar și cheltuieli generale de birou parlamentar de 50.424 de euro și cheltuieli de secretariat pe 2010 de, atenție!, 228.902 de euro.

Racordați la conducta lui Patriciu

Până aici toate bune și frumoase, deși mulți ar spune că fizic domnul Severin nu putea să fie în atâtea locuri deodată și să le facă pe toate. Ceea ce este însă interesant este că în declarația de avere pe 2009 nu apar mai multe „locuri de muncă“ ale domnului Severin, care se regăsesc însă în declarația de interese, la capitolul funcții remunerate. Printre acestea se numără calitatea de membru în Consiliul consultativ internațional al Finite Assets Ltd, bineînțeles un off-shore drăguț din Insulele Virgine Britanice care face parte din portofoliul lui Dinu Patriciu. Deși nu este precizată remunerația pe care Adrian Severin a luat-o la firma lui Patriciu, opinăm că este cel puțin pe măsura celei pe care un alt europarlamentar român, Adina Vălean, soția liderului penelist Crin Antonescu, a obținut-o de la omul de afaceri în cuatum de 104.325 euro pentru consultanța oferită firmei Finite Assets Ltd.

Firma lui Patriciu la care Vălean și Severin au oferit consultanță, offshore-ul Finite Assets Ltd, cu sediul în Insulele Virgine Britanice, a fost înființată de Dinu Patriciu la sfârșitul lui 2008, pentru a prelua activele fondului de investiții Fabian Romania Limited, fond deținut anterior de un om de afaceri. Pe lângă Finite Assets Ltd, Severin a mai primit bani de la Patriciu și în calitate de membru al Consiliului Editorial al SC Adevărul Holding, bani care nu se regăsesc în declarația sa de avere pe 2009. În același document de la Autoritatea Electorală Permanentă nu se regăsesc nici banii din activitatea de consultant extern al Societății civile profesionale de avocați „Zamfirescu-Racoți-Predoiu“.

Cum se masca șpaga

Hotnews a publicat, ieri, un material în care este prezentată desfășurarea anchetei de către jurnaliștii britanici de la „Sunday Times“. Unul dintre aceștia a declarat că publicația britanică este în posesia mai multor înregistrări de mai multe ore cu Adrian Severin în care acesta împreună cu ceilalți doi colegi eurodeputați „sunt dispuși să fie angajați pe bani pentru a modifica legislația“. Mai mult, ziariștii britanici explică că au documentat subiectul mai multe luni și că însuși Severin le-a explicat că sumele de bani pe care urma să le primească le va „masca“ sub formă de contracte de consultanță, mai scrie sursa citată. Despre primul contact, jurnaliștii din Marea Britanie scriu că a avut loc la Strasbourg unde, într-un bar, falșii lobbyi-ști i-au explicat lui Severin că vor să îl angajeze pe post de consultant pentru clientul lor, iar slujba acestuia presupune intervenții asupra legislației. „Știu de ce aveți nevoie și cred că pot să vă ajut cu ce aveți nevoie“, le-ar fi spus Severin anchetatorilor din presă. „Am stabilit cu el că va primi 100.000 de euro ca să facă parte din boardul de consultanți pentru un mandat de șase ani. Am mai convenit și că va putea deconta 4.000 de euro pe zi pentru munca lui în PE“, scrie „Sunday Times“, citat de Hotnews. Adrian Severin le-ar fi explicat falșilor lobby-iști și cum urmează să mascheze sumele primite pentru serviciile sale: „Munca lui va fi înregistrată în declarația financiară, dar Severin ne-a spus că va masca suma reală menționând doar cu cât este plătit pentru fiecare întâlnire“, au precizat ziariștii britanici. „Suma pare mai mică deoarece nu menționezi câte întâlniri ai avut pe an“, le-a spus Severin jurnaliștilor.

Severin se victimizează

Europarlamentul Adrian Severin a încercat ieri să caute diverse scuze pentru situația în care se află, punând toată povestea pe seama unui complot îndreptat împotriva sa deoarece nu se poate ca un român să ajungă atât de influent. El a mai spus că „Sunday Times“ este „specializat în producerea și colportarea scandalurilor“, că s-a remarcat prin exprimarea în permanență a punctelor de vedere „eurosceptice și eurofobe“ și că a încercat să implice în permanență membri sau angajați ai PE în diverse scandaluri. „Cu certitudine pot spune că nu sunt corupt, cu certitudine pot spune că sunt incomod și probabil voi rămâne la fel de incomod. (…) Au venit nu ca să scape de un corupt, ci ca să scape de un incomod. (…) într-o lume în care România este tot mai puțin influentă, un român influent nu este acceptat“, a încercat să se disculpe Severin.

Viitor politic incert

Liderul grupului socialiștilor din PE, Martin Schulz, a solicitat, ieri, o întâlnire la Bruxelles cu europarlamentarii Adrian Severin și Zoran Thaler, în urma acuzațiilor din „The Sunday Times“, pe care le-a descris ca „extrem de grave“, precizând că, dacă acestea se vor adeveri, va lua măsuri adecvate, informează site-ul socialiștilor europeni. Schulz a descris acuzațiile ca fiind „ extrem de grave“ și a spus că dorește ca întâlnirile cu europarlamentarul român Adrian Severin și cu eurodeputatul sloven Zoran Thaler să aibă loc pentru a le asculta poziția. După această întâlnire Thaler și-a prezentat ieri demisia din PE. Numai Adrian Severin continuă să susțină că este victima unor înscenări, refuzând să-și depună demisia.  Pe de altă parte, vicepreședintele grupului socialist din Parlamentul European, Hannes Swoboda, a declarat, ieri, la RFI, că „orice caz de corupție sau semicorupție este total inacceptabil“ și a sugerat că Adrian Severin ar trebui să demisioneze din PE. Contactat ieri de Mediafax, Severin a declarat că demisiile celor doi colegi implicați în scandal nu îl vor determina să facă același lucru. „Nu intenționez să demisionez. Decizia rămâne autosuspendarea (din partid – n.r.). Nu se schimbă nimic“, a declarat Severin. Tot ieri, Severin a anunțat că se autosuspendă din BPN al PSD, până la clarificarea situației. Președintele PSD, Victor Ponta, a declarat, ieri, că situația lui Severin constituie „un caz serios“, iar dacă acuzațiile aduse acestuia se vor adeveri, el va suferi „consecințele“ în plan politic.

OLAF și DNA s-au autosesizat

Dezvăluirile de corupție din PE nu au lăsat indiferente nici organele internaționale care se ocupă de astfel de probleme. După ce DNA-ul s-a autosesizat, ieri, în urma dezvăluirilor apărute în presă, Oficiul de Luptă Antifraudă (OLAF) a anunțat că este la curent cu informațiile apărute în „The Sunday Times“ și evaluează în prezent dacă deschiderea unei investigații este în competența sa. „OLAF este la curent cu informațiile apărute în «Sunday Times» și preluate și de restul presei. Evaluăm informațiile și vedem dacă deschiderea unei investigații în acest caz intră în competența OLAF“, a declarat un reprezentant al serviciului de presă al OLAF, citat de Mediafax. El a ținut să sublinieze că este vorba despre o evaluare care ar putea dura săptămâni sau luni. Serviciul de presă a insistat că, inclusiv în cazul deschiderii unei investigații, OLAF nu dă condamnări, aceasta fiind de competența instanțelor naționale. Europarlamentarul PSD Adrian Severin a declarat, ieri, că dacă DNA are competența legală să cerceteze incidentul în care este implicat, va colabora. „Mă întreb dacă s-au autosesizat și împotriva celorlalți colegi, din Austria? (implicați în același caz relatat de „Sunday Times“ – n.r.). Mă întreb dacă DNA are competența legală să cerceteze aceste chestiuni. Dacă o are, voi colabora fără niciun fel de probleme“, a afirmat Severin. Presiunile tot mai mari asupra europarlamentarului român, atât în plan intern, cât și extern, l-ar putea forța pe aceasta să-și depună în următoarele zile demisia din PE.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.