Acasă Actualitate Afaceristul Dan Adamescu și lotul judecătorilor de insolvență de la Tribunalul București,...

Afaceristul Dan Adamescu și lotul judecătorilor de insolvență de la Tribunalul București, judecați pentru șpăgi

DISTRIBUIȚI

 

Oamenii de afaceri Dan Adamescu și Iosif Armaș, precum și judecătorii Mircea Moldovan, Ion Stanciu, Elena Rovența și Sorin Viziru, de la Tribunalul București, au fost trimiși în judecată, în dosarul privind intervenții în cauze de insolvență.

Procurorii DNA i-au trimis în judecată, în stare de arest, pe Mircea Moldovan pentru abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit și șapte fapte de luare de mită, dintre care trei în formă continuată, pe Ion Stanciu pentru două fapte de luare de mită, dintre care una formă continuată (șapte acte materiale), pe Elena Rovența și pe Ciprian Sorin Viziru pentru luare de mită. Cei patru sunt judecători la Tribunalul București – Secția a VII-a civilă, în prezent fiind suspendați.

Alături de aceștia vor fi judecați oamenii de afaceri Dan Grigore Adamescu, în arest preventiv, pentru două fapte de dare de mită și Iosif Armaș, pentru trei fapte de dare de mită.

Procurorii i-au trimis în judecată și pe practicienii în insolvență Angela Monica Borza, pentru complicitate la două fapte de luare de mită și instigare la abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, Ilie Preda, pentru dare de mită și patru fapte de complicitate la luare de mită în formă continuată, Cristina Elena Popa (fostă Cândea) pentru șapte fapte de dare de mită, Emanoil Postelnicu pentru două fapte de dare de mită și Gabriel Hanganu pentru patru fapte de dare de mită.

În rechizitoriul transmis instanței, procurorii anticorupție arată că cei patru judecători, personal sau prin intermediari, au pretins și primit sume de bani sau bunuri în scopul de a îndeplini, a nu îndeplini sau a întârzia un act privitor la îndatoririle de serviciu în legătură cu contestațiile la tabelul preliminar al creanțelor sau pentru a oferi modalități de înscriere la masa credală cu privire la creanțele creditorilor chirografari, pentru desemnarea preferențială a unor administratori judiciari, atribuirea preferențială a unor dosare de insolvență, pentru a-și exercita influența pe lângă magistrații judecători, de la diverse instanțe din București sau din țară, utilizând informații deținute prin prisma atribuțiilor de judecător.

De exemplu, notează anchetatorii, în schimbul unor sume de bani, bunuri ori servicii, judecătorul Mircea Moldovan se angaja să atribuie preferențial, unor societăți, practicieni în insolvență, anumite „dosare bune”.

Prin sintagma „dosare bune” în materie de insolvență se înțelege, din punctul de vedere al lichidatorului sau administratorului judiciar, cauze cu active valoroase de valorificat, ceea ce generează obținerea unor venituri substanțiale de către societatea de insolvență, au menționat procurorii.

În alte cazuri, oferta s-a materializat în prezentarea importanței dosarelor pe care le-a avut sau le avea repartizate spre judecată, demersurile fiind exercitate în scopul de a-l determina pe beneficiar să ofere sume de bani, în perspectiva desemnării ca administrator judiciar, mai arată procurorii.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.