Acasă Actualitate AFP: Guvernul Theodor Stolojan va trebui să recurgă la măsuri lipsite de...

AFP: Guvernul Theodor Stolojan va trebui să recurgă la măsuri lipsite de popularitate

DISTRIBUIȚI

Economistul Theodor Stolojan, însărcinat cu formarea viitorului guvern al României, va trebui să adopte măsuri lipsite de popularitate pentru a menține sub control deficitul bugetar, în contextul în care se conturează riscul unei crize economice, comentează AFP.
Cunoscut pentru rigoarea sa, Theodor Stolojan, care a lucrat la Banca Mondială în anii 1990, nu a rezistat tentației populismului în campania electorală din 30 noiembrie, promițând creșterea salariilor și pensiilor. "Dar, după alegeri, toate aceste promisiuni trebuie abandonate, fiind exclusă posibilitatea creșterilor salariale în sectorul public", este de părere economistul și fostul bancher Bogdan Baltazar.
Aceasta este o veste proastă pentru sindicatele care amenință cu acțiuni de protest. "Guvernul va trebui să se aștepte la mișcări de protest dacă nu își respectă promisiunile", avertizează liderul sindicatului funcționarilor, Vasile Marica.
După multiplicarea "cadourilor electorale" în ultimele luni, în contextul în care România avea o creștere economică de nouă la sută, guvernul liberal a fost nevoit să admită că are dificultăți la constituirea fondurilor pentru plata salariilor și pensiilor. Deficitul public, stabilit la 2,3 la sută în 2008, a atins deja 3 la sută în primele 11 luni și riscă să ajungă la 4 la sută până la sfârșitul anului.
Theodor Stolojan a anunțat că prima sarcină a viitorului guvern, ce urmează să fie învestit la 22 decembrie, va fi elaborarea unui nou proiect de buget pentru 2009, în contextul degradării situației economice.
Un prim proiect, depus la Parlament de Guvernul actual, fixează o creștere de 6 la sută, deși analiștii sunt de părere că o creștere de 2-3 la sută trebuie considerată optimistă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.