Acasă Actualitate Alexandru Sassu, nabab de stat și de partid, în atenția ANI

Alexandru Sassu, nabab de stat și de partid, în atenția ANI

DISTRIBUIȚI

„Mogulul“ TVR, bugetar pe picior mare

Din surse oficiale am aflat că actualul (încă) șef al televiziunii de stat este obiectul unei investigații a Agenției Naționale de Integritate, din motive ușor de înțeles doar răsfoind declarațiile sale de avere. Om fin, dedicat frumosului scump la vedere, Sassu deține o colecție de tablouri și obiecte de cult, care tot crește în valoare de la an la an. Față de anul 2008 de exemplu, capacitatea de colecționar a dlui Sassu s-a îmbunătățit în cursul anului trecut, an electoral în care televiziunea a reprezentat o miză serioasă, cu 50%. Astfel, rezultă din Declarația completată pe 13 mai 2009 că valoarea obiectelor de preț din casa șefului TVR a ajuns anul trecut la 450 mii de euro. Asta după ce în 2007 și 2008 se ridicase la „doar“ 300 mii de euro. Pentru un bugetar care trăiește exclusiv din leafa de la stat situația se prezintă excelent. Conturile în euro și lei ale lui Sassu au avut și ele parte de creșteri semnificative.
La declarația de avere din 2008, contul în euro se situa în preajma sumei de 13 mii de euro. În 2009, contul s-a rotunjit de aproape zece ori față de suma inițială, sărind la peste 100 de mii de euro. Contul în lei s-a mărit doar la puțin peste dublu, urcånd de la 25 de mii, la 60 de mii de lei. Dolarii, în schimb, au mers prost, axa Washington nu prea a produs, așa că Sassu a rămas cu jumătate din contul inițial, suma actuală atingånd abia 40 de mii de dolari. Oricum, averea declarată a lui Sassu merge ascendent, pe plus, însă fără a cheltui un leu măcar din salariu, în aparență.
Misterul funcționării acestui Ali Baba al TVR a atras atenția investigatorilor ANI care au început deja să adune mere cu pere pentru a înțelege de unde a colectat micul mogul din Pangratti atâtea prune. Zilele sale în fruntea instituției care i-a adus atâtea beneficii sunt însă numărate, iar vântul schimbării bate deja în ograda TVR, după ce, până recent, a suflat prin studiouri, în urechea moderatorilor, doar Vîntul, în pauzele dintre perioadele în care se întrebuința la maximum asigurându-i lui Mircea Geoană ședințe de SPA la domiciliul său din apropierea TVR, de pe strada Paris.

„Încălcarea celor mai elementare reguli de deontologie“

Multe dintre deciziile administrative ale micului mogul al televiziunii publice devenită fief exclusiv al PSD, dar și acuzațiile de abuz, de amestec extern în fluxul editorial și de acțiuni ilegale în relația cu proprii angajați au făcut ca marca principalei instituții media a statului român să fie maculată într-o manieră inacceptabilă. Puțini dintre angajații TVR au avut curajul să lupte pentru asanarea instituției, printre aceștia se numără Cezar Ion, chiar șeful Asociației Jurnaliștilor din România, director editorial în cadrul TVR dat afară abuziv de tartorul colecționar Alexandru Sassu, și care la capătul unui proces de răsunet în lumea presei, inclusiv la nivel internațional, și-a câștigat dreptatea în instanță, recăpătându-și postul prin decizia definitivă și irevocabilă a Curții de Apel București ce-l obliga pe Sassu să-l reîncadreze pe „jurnalistul cu gura mare“, care a avut tupeul să protesteze față de deciziile sale controversate.
Prima dintre obligațiile TVR era ca televiziunea publică să fie imparțială și să informeze corect opinia publică conform principiilor enunțate de art. 31 al. 4 din Constituție. Pentru Sassu, Constituția nu a valorat nici pe departe cât colecția sa de gablonțuri scumpe sau cât carnetul său roșu de partid, ascuns în seiful de la bancă. A subordonat în întregime o instituție a cetățenilor plătitori de taxe intereselor de partid și intereselor reprezentate de triada Voiculescu-Vîntu-Patriciu, moguli până una-alta peste televiziuni și trusturi de presă private (chiar dacă susținute cu bani proveniți din jaf la nivel național).
La un nivel atât de jos a ajuns manipularea și propaganda băgată cu japca de Sassu pe gâtul plătitorilor de abonament, încât până și un meci al Urziceniului a ajuns ocazie de maximă mediatizare la nivel național a candidatului Mircea Geoană aflat în tribună cu micul rusofil de pripas Cozmin Gușă. Geoană creștea în sondaje, explica TVR-ul lui Sassu, așa cum creștea numărul punctelor celor de la Urziceni (sau cum creștea contul lui Sassu în bancă, am mai putea adăuga acum).

Sassu s-a jurat strâmb

Nu este singura ocazie în care nababul bugetar Alexandru Sassu s-a dovedit falimentar în etică. Și alți jurnaliști ai TVR au apelat la Comisia de Etică a televiziunii sau la Parlament, cum a făcut-o și Lucian Ionica, director al studioului teritorial TVR Timișoara care a îndrăznit să atragă atenția opiniei publice și parlamentarilor într-un memoriu în care acuza „încălcarea în mod flagrant a principiilor democratice, a dispozițiilor legale în materie și a celor mai elementare reguli de deontologie profesională, intrånd în contradicție flagrantă cu jurămintele făcute în plenul celor două camere ale Parlamentului de către Dl Președinte-Director General al Societății Romåne de Televiziune, Dl. Alexandru Sassu“.
Jurămintele lui Sassu fac cât o ceapă degerată, iar ipocrizia personajului este de dimensiuni epocale, dacă luăm numai declarațiile sale publice și examinăm câtă mizerie morală se poate afla într-un ipochimen sinistru (de stânga adică) venit via Brăila să se facă deputat, om politic de pripas, bugetar plin de bani și președinte pupincurist de televiziune, instituție unde s-a murit, cândva, pentru a se transmite liber știrile. La instalarea sa în funcție, s-a jurat pe cravata roșie, în interviuri peste interviuri acordate presei, că va demisiona la prima intromisionare penetrant-abuzivă a politicului și că va lăsa televiziunea fată mare, la adăpost de viol și preacurvie. Când colo, codoșul tuturor perverșilor din pidosnica Alianță roșie a fost chiar domnia sa, sub a cărui conducere Televiziunea Romånă, a fost aproape la fel de independentă față de PSD ca Palestina față de Israel.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.