Acasă Actualitate ANAR minte în legătură cu oferirea spre închiriere unor beach-baruri a plajei...

ANAR minte în legătură cu oferirea spre închiriere unor beach-baruri a plajei curățate de persoanele cu dizabilități și promisă acestora

DISTRIBUIȚI

Ieri am arătat cum după ce și-a dat acordul pentru amenajarea unei plaje terapeutice cu accesibilităţi pentru persoanele cu nevoi speciale și după ce cu ajutorul familiilor care au copii cu dizabilități, Centrul de Autism „Marea Neagră” a curățat întreaga zonă de plajă de vegetație și mizerii , adunând peste 20 de camioane de gunoi, Administrația Bazinală de Apă Dobrogea s-a răzgândit și dorește închirierea respectivului teren unor beach-baruri. Bineînțeles că după ce familiile copiilor cu dizabilități au curățat plaja, locul a devenit interesant pentru comercianți. Citiți și vă indignați pe larg AICI.
Imediat, Biroul de presă al ANAR a transmis un document în care ne precizează că „în anul 2017, Centrul de Autism Marea Neagră (CTMNSPA) a solicitat A.N.„Apele Române” alocarea unui sector de plajă într-un loc ușor accesibil pentru persoanele cu nevoi speciale. Ca urmare a cererii primite, A.N. „Apele Române” a solicitat un punct de vedere Administrației Bazinale de Apă Dobrogea-Litoral (A.B.A.D.-L.) privind desfășurarea unui eveniment social cu scopul îmbunătățirii calității vieții persoanelor cu dizabilități și nevoi speciale.
Acest demers nu a reprezentat o solicitare de închiriere a plajei în scop comercial, ci o organizare a unui eveniment cu un puternic impact social.
A.B.A.D-L nu a emis, în anul 2017, către Centrul de Autism Marea Neagră niciun acord/aviz/accept pentru utilizarea plajei cu titlu gratuit.”

Însă aceste precizări sunt mincinoase deoarece din documentul înaintat de A.B.A.D.L prefectului județului Constanța și președintelui Asociației Centrului de Autism Marea Neagră prin adresa 8717/31.05.2017, directorul Administrației Bazinale de Apă Dobrogea Litoral îi anunță încântat de proiect că:
-„orice inițiativă menită să îmbunătățească condițiile de viață pentru persoanele cu dizabilități, este binevenită și trebuie sprijinită”
-legal plajele „se pot închiria numai prin licitație publică, solicitarea înaintată de Asociația Centrul de Autism Marea Neagră însă nu reprezintă o solicitare de închiriere în vederea exploatării în scop comercial a plajei, ci o solicitare pentru a organiza un eveniment cu un puternic impact social”.
„În concluzie, considerăm că este posibilă admiterea cererii petentului, prin permiterea desfășurării evenimentului social pe plaje.”, îl anunță directorul ABA Dobrogea Litoral pe psihologul care conduce Centrul de Autism și care ceruse alocarea gratuită a unei plaje printr-o petiție.
Așa cum se poate vedea în documentele atașate la finalul articolului, răspunsul ABADL este unul complex în care se enumeră obligațiile Asociației, una fiind că ”promovarea proiectului va menționa ca parteneri în inițiativa socială: Ministerul Mediului, Administrația Națională Apele Române, Administrația Bazinală de Apă Dobrogea Litoral”

Zis și făcut, psihologul a sunat adunarea, iar frații, părinții, bunicii și înșiși copiii cu dizabilități au început curățarea suprafeței indicate în răspuns: „zona de plajă de la capătul str. Yokohama colț cu str. Salonic unde gradul de aglomerare este mult mai mic, iar drumul asfaltat ajunge până la limita plajei. Plaja are o deschidere la vest de 200 m și o suprafață totală de peste 20.000 mp care poate fi pusă la dispoziția Asociației”. Ba mai mult, anexată la răspuns era chiar și schița cadastrală.

Așa batjocură rar mi-a fost dat să văd. Parcă și văd filmul: mai întâi, copiii cu dizabilități ajutați de familii rup vegetația și curăță bucuroși plaja de gunoaie, să poată avea și ei acces conform nevoilor lor speciale, la mare. Apoi niște șmecheri, patroni de cluburi, trec prin zonă și văzând plaja curată vizualizează fete înfierbântate pe stabilopozi și pe beach-barurile lor și clienți generoși care comandă băuturi și mâncăruri scumpe. Și totul se năruie pentru persoanele cu dizabilități.
Publicăm integral precizările ANAR și vă rugăm să observați că nu neagă că plaja cu pricina, curățată de copiii cu dizabilități și familiile lor va fi scoasă la licitație pentru beach-baruri:

Referitor la articolul: „ Apele Române anulează proiectul de plajă pentru persoanele cu dizabilități și oferă terenul unor firme” facem următoarea precizare:

În anul 2017, Centrul de Autism Marea Neagră (CTMNSPA) a solicitat A.N.„Apele Române” alocarea unui sector de plajă într-un loc ușor accesibil pentru persoanele cu nevoi speciale. Ca urmare a cererii primite, A.N. „Apele Române” a solicitat un punct de vedere Administrației Bazinale de Apă Dobrogea-Litoral (A.B.A.D.-L.) privind desfășurarea unui eveniment social cu scopul îmbunătățirii calității vieții persoanelor cu dizabilități și nevoi speciale.
Acest demers nu a reprezentat o solicitare de închiriere a plajei în scop comercial, ci o organizare a unui eveniment cu un puternic impact social.
A.B.A.D-L nu a emis, în anul 2017, către Centrul de Autism Marea Neagră niciun acord/aviz/accept pentru utilizarea plajei cu titlu gratuit.
În conformitate cu prevederile art. 15 din Legea nr. 213/1998 privind proprietatea publică și regimul juridic al acesteia, cu modificările și completările ulterioare, bunurile din domeniul public al statului pot fi concesionate sau închiriate numai prin licitație publică, în condițiile legii.
A.B.A.D-L a considerat că este posibilă admiterea cererii prin permiterea desfășurării evenimentului pe plajă cu condiția respectării prevederilor: beneficiarii principali să fie persoanele cu nevoi speciale, activitatea să nu fie generatoare de venituri și evenimentul să fie organizat într-un interval de timp prestabilit. La analizarea solicitării, A.B.A.D-L a avut în vedere alocarea unei suprafețe de plajă care să răspundă condițiilor de acces persoanelor cu nevoi speciale și care să nu facă obiectul vreunui contract de închiriere. Suprafața de plajă care a fost identificată reprezenta o zonă de plajă nou creată ce a făcut obiectul proiectului „Protecția și reabilitarea părții sudice a litoralului românesc al Mării Negre, în zona municipiului Constanța și Eforie Nord” – zona Tomis Centru.
În cadrul audiențelor de la începutul lunii decembrie 2017 și lunii ianuarie 2018, la care a participat reprezentantul Centrului de Autism Marea Neagră (CTMNSPA), specialiștii Administrației Bazinale de Apă Dobrogea-Litoral au prezentat legislația referitoare la modul de administrare a plajelor cuprinse între Năvodari și Vama Veche.
Administratorul legal, A.N. „Apele Române”, prin Administrația Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral, nu are cadru legal de a pune la dispoziție un sector de plajă cu titlu gratuit pentru nici un fel de activitate.
Facem mențiunea că în legislația care guvernează domeniul plajelor litoralului românesc cuprins între Năvodari și Vama Veche, domeniu public de interes național aflat în administrarea A.N. „Apele Române” prin A.B.A.D-L, nu există o clasificare privind noțiunea de plaje terapeutice.
O soluție la această problemă ar putea fi inițierea de către instituțiile statului cu atribuții privind persoanele cu nevoi speciale a unui act normativ care să permită transmiterea dreptului de folosință asupra unui sector de plajă clasificată ca plaja terapeutică destinată persoanelor cu nevoi speciale.”dizabilități

1 COMENTARIU

  1. Hai ca v-ati facut de cacao inca o data! Va dati cu stangul in dreptul singuri, nu sunteti capabili sa gestionati nici macar atata lucru, se vede in toata activitatea ANAR.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.