Acasă Actualitate Anarhiștii români, acuzați de trădare de către camarazii vestici

Anarhiștii români, acuzați de trădare de către camarazii vestici

DISTRIBUIȚI

Scandal în rândul anarhiștilor: camarazii polonezi și francezi ai românilor Radu Salahoru și Bogdan Chelariu – "motoarele" militanților anti-NATO autohtoni, acuză pe diverse site-uri că, după ce au fost îndemnați să participe la boicotarea Summitului de la București, au fost tradați, fapt care le-a blocat accesul în România. Pe "lista neagră" a anarhiștilor străini figurează, alături de ieșeanul Radu Chelariu – fondator al Asociației "Centrul pentru Artă, Media și Acțiune Socială" (CAMAS), și cetățeanul francez Benoit Vitse – directorul Atheneului Tătărași din Iași (n.r. – personaj binecunoscut pentru atitudinea sa anti-NATO), bănuit a fi "sifonarul" serviciilor de informații de la noi. Bănuielile cu privire la trădarea românilor care s-au ocupat de organizarea boicotului anti-NATO par să fie întărite de faptul că, acum două zile, în momentul în care Poliția a operat rețineri la Flaros SA – societate aleasă drept cartier general pentru militanții anti-NATO -, Radu Salahoru, Ioana Laura Partin și alți membri ai CAMAS nu s-au numărat printre cei săltați, deoarece, printr-o fericită "coincidență", tocmai ieșiseră din locul respectiv cu câteva minute înaintea sosirii jandarmilor.
Astăzi, "Curentul" vă prezintă reacțiile unor anahiști străini întorși la granița română, publicate în buletinele celei mai importante rețele de anarhiști din Europa, People Global Action (PGE), în care CAMAS-ii conduși de Radu Salahoru și îndrumați de Benoit Vitse sunt acuzați că ar fi pus la cale un scenariu diabolic, de compromitere a mișcării anarhiste. Totodată, cotidianul nostru vă prezintă și detalii inedite privind susținătorii mișcării anarhiste de la noi, dar și informații privind cea de-a doua locație "de refugiu" din București aleasă de militanții anti-NATO.

Semnal de alarmă tras de anarhiștii polonezi: "Atenție la Vitse și Chelariu!"

Într-un mesaj datat 1 aprilie a.c. și remis de la adresa de e-mail  j.surfus@gmail.com către 16 utilizatori (inclusiv organizații anarhiste europene), de un anume Joan Surfus din Polonia, acesta atrage atenția asupra faptului că Radu Salahoru ar fi divulgat autorităților române intenția unor camarazi polonezi de a participa la acțiunile anti-NATO de la București organizate la chemarea ONG-ului CAMAS, fondat de ieșean.
"Suntem 4 activiști din Polonia. Am încercat azi dimineață să trecem granița română pe la Borș cu o mașină, dar ei (n.r. – Poliția de Frontieră) ne-au stopat. Am citit înainte de a pleca spre București site-ul contra-doxa.com și nu am luat cu noi steaguri, reviste, magazine cu teme anti-NATO. Am declarat că suntem turiști și dorim să vizităm Munții Apuseni pentru 5-6 zile. Dar ei ne-au oprit fără niciun motiv. Au căutat însă numărul de înmatriculare al mașinii noastre într-o listă pe care o aveau și ne-au spus: ÇNu intrați, voi sunteți băieții care vor să protesteze în București!È. Am încercat să înțelegem cum au aflat de intenția noastră reală și am realizat ceva care explică toate lucrurile. Dar hai să vedem: Singurele persoane din România cărora le-am spus numărul de înmatriculare al mașinii cu care vom veni au fost doi indivizi de la organizația CAMAS Iași: domnii Benoit Vitse și Bogdan Chelariu. Repet: singurele persoane care știau cu ce călătorim spre București erau aceste două persoane", susține Joan Surfus în mesajul său intitulat "ATENȚIE pentru cei care doresc să treacă granița română. Aveți grijă la acești doi indivizi: Vitse și Bogdan Chelariu de la CAMAS Iași".
"În decembrie anul trecut Vitse și Bogdan Chelariu de la CAMAS Iași ne-au vizitat la Lvov (acolo am avut din aprilie o întâlnire și nimeni nu ne-a deranjat până la venirea lor) și i-am invitat la o mică petrecere. Ei au încercat atunci să ne mobilizeze pentru un protest anti-NATO care avea loc în aprilie 2008 la București și ne-au promis că organizația lor va organiza acel protest. După acea petrecere, a doua zi, Poliția a venit în locul nostru de întâlnire și ne-a forțat să plecăm. Nici până azi însă nu am făcut nicio conexiune între vizita celor doi și acțiunea Poliției. Dar aici, la frontiera română, după ce am fost opriți, am fost obligați să facem această conexiune. Așa că aveți grijă. Oricine a spus acestor doi indivizi ceva despre cum, când și pe unde vor trece granița să intre în România pentru a participa la acțiunile anti-NATO să fie sigur că va fi oprit la graniță de Poliția de Frontieră. Aceasta este atenționarea noastră și credem că trebuie să țineți cont de ea", susține polonezul în același mesaj.

Militanții francezi confirmă

"Coincidență" (sau nu!), și alți cinci militanți anti-NATO din Lyon (Franța), opriți la granița română în drumul lor spre București, îi acuză pe Vitse și Chelariu, într-o postare datată 2 aprilie și remisă de la adresa de e-mail stud.drama.strugg@ gmail.com, că i-ar fi trădat: "Mulțumim pentru avertizare PGA și lui Joan Surfus. Însă pentru noi este prea târziu. Acum suntem deja înapoi spre Lyon. Am uitat să menționez. Suntem cinci studenți la actorie din Lyon – Franța, angrenați în lupta antiglobalizare studențească. Ieri dimineață am încercat să trecem granița română pe la Cenad, dar am fost blocați. De ce? Până nu am primit atenționarea nu ne-am putut explica! Însă, după ce am citit…. Totul pare foarte clar!! Cazul nostru este identic cu cel al activiștilor din Polonia. Ambele cazuri conțin elemente comune. Deci vom prezenta cazul nostru (referitor la ceilalți cred că au citit sau vor citi). Așa cum v-am spus mai devreme, suntem sudenți la actorie implicați în mișcarea studențească antiglobalizare. Anul trecut, în septembrie, am fost vizitați de domnul Benoit Vitse și de Radu Salahoru, de la CAMAS Iași. Ambii ne-au spus că au început mobilizarea pentru un protest anti-NATO care va avea loc în aprilie 2008, în București, în perioada Summitului. Ei ne-au cerut să ne implicăm și să facem tot posibilul să ajungem în București în aprilie. Acesta a fost începutul relației noastre cu CAMAS Iași. În jurul datei de 15-16 martie anul acesta, patru sau cinci persoane din colectivul nostru vor veni la București cu trenul. Răspunsul lor a fost să nu folosim trenul, și în special Vitse a încercat din greu să ne determine să venim în România cu o mașină. Am acceptat argumentele sale și am găsit o mașină cu care să călătorim spre România. Și, bineînțeles, deoarece ei erau foarte interesați de călătoria noastră (abia acum am realizat de ce!!!), le-am oferit detalii inclusiv despre numărul de înmatriculare al mașinii cu care urma să călătorim. Cum s-a terminat toată povestea???!!! Este simplu: acum suntem înapoi în drum spre Lyon deoarece am fost întorși de la graniță de Poliția de Frontieră Română. Dar… povestea nu pare a se termina aici. Acum 30 de minute am fost sunați de niște membri ai colectivului nostru care ne-au spus că în această dimineață Poliția (n.r. – franceză) a intrat în locul nostru de întâlnire și i-a obligat să îl părăsească !!! Noi suntem siguri că și alții care doresc să călătorească în București trăiesc o poveste nemuritoare ai cărei scriitori, scenariști și regizori sunt Vitse și băieții lui din CAMAS Iași".

"Teoria conspirației" prinde contur

În replică la mesajul francezilor, Joan Surfus a revenit în aceeași zi cu o nouă postare pe portalul PGA, în care mulțumește unor militanți din Germania, Polonia, Ucraina, Franța, Spania, Italia și Israel care i-au răspunsul la avertismentul său. În respectiva postare, Joan Surfus susține că ulterior primei sale postări a primit un răspuns din partea lui Bogdan Chelariu în care acesta a încercat să susțină că avertismentul său ar fi unul mincinos. Pentru a dovedi însă că mesajul său a conținut numai afirmații adevărate, Surfus i-a adresat lui Chelariu două întrebări retorice: "1.Cine i-a mobilizat și rugat pe activiștii polonezi să meargă la București??? (răspunsul nostru este: acești doi indivizi de la CAMAS Iași, adică Benoit Vitse și Bogdan Chelariu. 2. Cine i-a așteptat pe militanții străini sosiți la București în locul prezentat de Vitse și Chelariu drept foarte sigur? (noi nu putem răspunde la această întrebare pentru că nu am reușit să trecem granița română, însă  presupunem că răspunsul este unul singur: Poliția Română și forțele de represiune!!! Am ghicit???)".
Punând cap la cap toate aceste comentarii și ținând cont de faptul că militanții străini care sosiseră la București la invitația CAMAS pentru a boicota Summitul NATO au fost ori opriți la graniță, ori luați pe sus de Poliție din locul de întâlnire ales de CAMAS în București, pare a se confirma că la mijloc a fost vorba de o trădare. Și dacă ținem cont de faptul că în momentul intervenției forțelor de ordine fondatorii și susținătorii CAMAS (Radu Salahoru, Ioana Laura Partin etc.) au scăpat neridicați de Poliție, teoria conspirației gândită de anarhiștii străini care au fost în contact cu gruparea de ieșeni pare a prinde contur.

Cine îi susține și încurajează pe anarhiști?

Potrivit mass-mediei, francezul Benoit Vitse este cunoscut în Iași ca un un militant al ideilor de stânga și ca unul din personajele care încurajează acțiunile anti-NATO. Director al Atheneului Tătărași din Iași, Vitse nu și-a ascuns niciodată aversiunea sa față de NATO și față de globalizare. Din această dublă postură, de inamic al NATO și de director al unei instituții publice de cultură, el a sprijinit prin toate mijloacele (inclusiv financiare, din bugetul instituției pe care o conduce) diverse activități anarhiste inițiate de un grup de studenți ieșeni conduși de Radu Salahoru. Ba mai mult, chiar fără a avea aprobările legale, el i-a angajat pe unii dintre acești militanți, inclusiv pe Radu Salahoru, în cadrul Atheneului Tătărași.
Astfel, majoritatea acțiunilor care au fost sprijinite de Vitse cu ajutorul resurselor și a logisticii ateneului ieșean au avut ca scop promovarea ideilor anarhiste ale unui grup care urmărește, chiar dacă doar la nivel declarativ, disoluția autorităților statului.
Pentru a vă face o imagine asupra activităților finanțate de Vitse din bani publici, menționăm că acesta obișnuiește să organizeze în cadrul Atheneului Tătărași diverse proiecții de filme în care sunt prezentate acțiuni și manifestări anti-NATO ale anarhiștilor din străinătate, ori petreceri anarhiste organizate sub forma unor "concerte anarho-punk".
Mai mult, din postura de directorul al respectivei instituții de cultură ieșene, Vitse, regizor de meserie, a pus în scenă, utilizând bani publici, controversata piesă "Evangheliștii", aparținându-i Alinei Mungiu Pippidi, și diverse piese horror-erotice sau cu conținut clar anti-NATO și anti-SUA (piesa "New York Guantanamo" – o palmă la adresa NATO, SUA și a bazei americane de la Guantanamo). În mod surprinzător, piesele sale au un mare impact la publicul tânăr, în special la tinerii cu un psihic labil. Interesant este că Vitse a transmis chiar și oficial mesaje anti-NATO și anti-SUA cu ocazia Săptămânii Francofoniei din Iași (24 – 29 martie 2007) în locuri în care grupuri de studenți, elevi sau tineri cu vederi de stânga sau adepți ai curentului "Che Guevara" au lansat slogane și chemări la revoltă anti-NATO. Atunci, participând la un concert de punk & hardcore organizat în Clubul Sundays din Iași, și la care au "performat" și trupele maghiare Dance or Die și SAW, Benoit Vitse i-a încurajat pe tinerii care purtau pe față măști făcute din basmale, batiste sau fulare să înjure la scenă deschisă SUA și NATO.

"Pirat" – loc de refugiu pentru militanții anti-NATO sosiți în București

Ca urmare a unui intens dialog pe care reporterii cotidianului "Curentul" l-au avut în ultimele săptămâni prin intermediul Internetului cu diverși militanți anti-NATO, am aflat că aceștia ar mai fi ales în București un loc "de refugiu", în afară de Flaros SA, fiind conștienți de faptul că autoritățile române i-ar putea dibui. Astfel, din datele pe care le deținem, se pare că organizatorii acțiunilor de boicotare a Summitului NATO ar fi luat în calcul ca "refugiu" pentru derularea unor "ateliere de lucru" și barul bucureștean "Pirat", aflat în zona Gării de Nord și cunoscut ca fiind frecventat de tineri adepți ai curentului anarho-punk și ai ideilor de stânga. Deocamdată însă, încurajați de faptul că au fost eliberați de Poliție, anarhiștii străini și cei români au decis să-și continue manifestările în incinta societății Flaros SA. În acest sens, ei vor organiza astăzi în locul respectiv o acțiune intitulată "noborderfest – turneu", ocazie cu care va avea loc o "critică radicală" la adresa NATO și a SUA, dar și un concert de muzică anarho-punk. În mod surprinzător, acest gen de acțiuni au fost organizate nu numai în București, ci și în diverse orașe din țară. Astfel, în zilele de 5 și 6 aprilie, concerte similare vor mai avea loc la Bistrița și la Cluj (foto1).

Minciuna are picioare scurte

Pentru a dovedi în fața opiniei publice că nu ar fi avut nimic de ascuns atunci când au închiriat hala din cadrul societății Flaros SA, militanții anti-NATO au postat pe site-ul www.siemprecontra.com – imediat după acțiunea Poliției – o informație conform căreia locul respectiv ar fi fost adus la cunoștiința opiniei publice, și nu ar fi fost unul secret. Acest lucru este însă fals dacă ținem cont de faptul că în postarea respectivă, anarhiștii își dau cu stângul în dreptul și recunosc (vezi foto 2) că nu ei au făcut cunoscut locul unde urmau să "performeze", ci acesta a fost dezvăluit în exclusivitate opiniei publice de către jurnaliștii cotidianului "Curentul" încă de vinerea trecută.

Imagini video needitate ale interventiei jandarmilor la locatia inchiriata anarhistilor:
{YouTubeVideo id=uSycazgWRko}

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.