Acasă Actualitate ANCPI va cofinanţa lucrările de întocmire a planurilor parcelare

ANCPI va cofinanţa lucrările de întocmire a planurilor parcelare

DISTRIBUIȚI

Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI) va cofinanţa, din venituri proprii, lucrările de întocmire a planurilor parcelare, în cadrul Programului naţional de cadastru şi carte funciară (PNCCF), susţinut de Guvernul României.

Totodată, suma decontată de ANCPI pentru lucrările de înregistrare sistematică a imobilelor iniţiate de unităţile administrativ-teritoriale (UAT) a fost majorată. Măsurile, care au drept scop accelerarea PNCCF, sunt prevăzute în proiectul de Lege privind modificarea şi completarea Legii cadastrului şi a publicităţii imobiliare nr. 7/1996, care a fost adoptat de Camera Deputaţilor, în calitate de cameră decizională.

Potrivit proiectului de act normativ, ANCPI, instituţie aflată în subordinea Ministerului Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei (MLPDA), va cofinanţa lucrările de înregistrare sistematică, precum şi „lucrările de întocmire a planurilor parcelare, ce vor fi coordonate de către comisiile locale de restituire a proprietăţilor funciare în vederea înscrierii din oficiu a titlurilor de proprietate emise în baza legilor de restituire a proprietăţilor funciare (…), iniţiate ca urmare a contractării acestora de către unităţile administrativ-teritoriale”. ANCPI va face plăţile după finalizarea lucrărilor de întocmire a planurilor parcelare la nivel de tarla.

Totodată, legea, care a fost transmisă spre promulgare preşedintelui României, prevede că, pentru plata serviciilor de înregistrare sistematică la nivel de UAT, va fi stabilit un preţ unitar pe hectar. De asemenea, în cazul imobilelor cu proprietari neidentificaţi, ANCPI va achita 10% din preţul unitar pe hectar.

O altă modificare se referă la majorarea sumei decontate de ANCPI în cazul lucrărilor de înregistrare sistematică a imobilelor iniţiate de unităţile administrativ-teritoriale (UAT). Astfel, preţul va creşte de la 60 de lei la maximum 84 de lei + TVA/carte funciară, la care se adaugă coeficienţii aferenţi categoriilor de dificultate ale terenurilor în funcţie de relief şi, după caz, coeficienţii aferenţi categoriilor de dificultate ale terenurilor în funcţie de gradul de acoperire. În plus, „imobilelor situate în zonele de aplicare a Decretului – lege nr. 115/1938 pentru unificarea dispoziţiilor privitoare la cărţile funciare, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 95 din 27 aprilie 1938, li se aplică suplimentar şi un coeficient de 1,4”.

Obiectivul principal al PNCCF este înregistrarea gratuită a tuturor imobilelor (terenuri, clădiri şi apartamente) din România în Sistemul integrat de cadastru şi carte funciară. Programul este finanţat din veniturile proprii ale ANCPI – peste patru miliarde de lei, dar şi din fonduri externe obţinute prin Programul Operaţional Regional 2014-2020, în cuantum de peste 300 de milioane de euro.

De asemenea, în cadrul acestui proiect, o altă sursă de finanţare poate fi bugetul local al primăriilor.

Mai multe informaţii referitoare la PNCCF sunt disponibile pe pagina web a ANCPI, www.ancpi.ro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.