Acasă Actualitate ANI cere procurorilor să o cerceteze pe Ecaterina Andronescu pentru conflict de...

ANI cere procurorilor să o cerceteze pe Ecaterina Andronescu pentru conflict de interese

DISTRIBUIȚI

Inspectorii ANI au sesizat Parchetul instanței supreme în cazul Ecaterinei Andronescu pentru conflict de interese, deoarece în timpul mandatului de rector al Politehnicii București  a fost și manager în cadrul unui proiect POSDRU, funcție în baza căreia a încasat suma de aproape 40.000 de lei. Agenția Națională de Integritate s-a sesizat din oficiu în 11 martie 2011, cu privire la nerespectarea de către Ecaterina Andronescu, rector al Universității Politehnica din București, a regimului juridic al conflictului de interese. Inspectorii ANI susțin că în perioada 12.02.2009-30.09.2009, mandatul de rector și ordonator de credite al Universității Politehnica din București a fost întrerupt pentru îndeplinirea demnității publice de ministru al Educației, Cercetării și Inovării.
În 8 septembrie 2008, Andronescu a semnat Decizia nr. 302, prin care a fost desemnată manager al proiectului „Pregătirea competitivă a doctoranzilor în domenii prioritare ale societății bazate pe cunoaștere“, funcție în baza căreia a încasat, în perioada octombrie 2009-aprilie 2011, suma de 39.843 lei, susține ANI.
Potrivit inspectorilor de integritate, în perioada îndeplinirii funcției de ministru, Andronescu nu s-a suspendat din funcția de manager de proiect.
În aceste condiții, ANI susține că Ecaterina Andronescu a încălcat regimul juridic privind conflictul de interese în materie administrativă, ca urmare a obținerii unui beneficiu patrimonial și a semnării documentelor din cadrul proiectului.
Contractul de finanțare POSDRU, datat 25.09.2008, a avut o finanțare inițială nerambursabilă în valoare de 18.130.000 lei, fiind încheiat între Ministerul Muncii, Familiei și Egalității de Șanse, Direcția Generală Autoritatea de Management pentru Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane și Universitatea Politehnica din București. Suma inițială de finanțare a fost redusă printr-un act adițional până la valoarea de 14.350.688,16 lei (fără TVA), reprezentând 98% din valoarea eligibilă a proiectului, diferența de 2%, respectiv 292.871,19 lei, având ca sursă de finanțare contribuția beneficiarului, Universitatea Politehnica din București.
Inspectorii de integritate au făcut demersuri pentru anularea contractelor încheiate cu încălcarea prevederilor legale privind conflictul de interese. Complementar, fapta persoanei cu privire la care s-a constatat nerespectarea regimului juridic al conflictului de interese constituie temei pentru eliberarea din funcție, precum și interdicția de a mai ocupa o funcție sau o demnitate publică pe o perioadă de 3 ani de la data rămânerii definitive a raportului, ori, după caz, constituie abatere disciplinară și se sancționează potrivit reglementărilor aplicabile demnității și funcției respective.
ANI a sesizat Parchetul Înaltei Curți de Casație și Justiție cu privire la posibila săvârșire de către Ecaterina Andronescu a infracțiunii de conflict de interese.

Cati Andronescu se dă victimă politică

Cum era de așteptat, Ecaterina Andronescu a declarat că e o victimă politică, deoarece ANI  îi aduce acuzații înaintea lansării programului USL pe educație. Mai mult, ea a susținut că suma de aproximativ 40.000 de lei despre care ANI spune că a primit-o ca manager de proiect a obținut-o după încheierea mandatului de ministru al educației,  omițând să spună însă că legea nu face nicio diferență între conflictul de interese al unui ministru și cel al unui rector. Nu contează dacă a încasat banii când era rector și manager de program, pentru că și în această situație legea vorbește clar de un conflict de interese.
Pe de altă parte, Ecaterina Andronescu a precizat că nu există incompatibilitate între funcția de ministru și cea de manager de proiect, spunând că s-a autosuspendat din funcția de rector odată cu numirea în funcția de ministru al educației. Tocmai pentru a se asigura că nu este în situație de incompatibilitate s-a adresat Senatului, care a dat mai departe spre judecare Comisiei juridice această cerere, emițând la rândul său un document prin care se spunea că nu există o stare de incompatibilitate între funcția de rector și cea de senator. Din păcate pentru Ecaterina Andronescu și pentru alți trei colegi de-ai săi care sunt și rectori, și parlamentari, hârtia pe care le-a dat-o Comisia juridică nu are nicio valoare legală, iar ANI a fost deja sesizată de ministrul educației în legătură cu incompatibilitatea celor două funcții.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.