Acasă Actualitate ANM a anunțat că vine furtuna în vestul țării insă autoritățile nu...

ANM a anunțat că vine furtuna în vestul țării insă autoritățile nu au avertizat populația. Președintele reacționează

DISTRIBUIȚI

ANM a prevăzut furtuna care a provocat 8 morți și 137 de răniți din vestul țării. La ora 15.06 minute ANM a emis o avertizere de cod galben cu viteză a vântului de 50 km/h la ora 15.28 s-a emis o avertizare de cod portocaliu cu vânt de peste 90 km/h. Furtuna a început în jurul orei 16. Elena Mateescu, director executiv în cadrul ANM, a explicat fenomenul:

„În mai puţin de o jumătate de oră, temperatura a scăzut brusc la jumătate şi a fost înlocuită masa de aer cald cu una mai rece, ceea ce a determinat ca înălţimea norului de la 10.000, în coborâre, a avut viteză foarte mare de deplasare, raza norului la 600 metri a determinat aceste intensificări foarte mari ale vântului. La Timişoara s-au înregistrat 108 km/h. Vorbim despre supercelule care au un caracter distructiv, local, şi care, la rafală, ca la Timişoara, determină doborâturi de aer. Poate fi denumit un mezociclon, ca şi caracteristici de formare”, a declarat Elena Mateescu la Antena 3.

Președintele Iohannis a comentat pe Facebook: „Furtunile extreme din România, din cursul zilei de duminică, au arătat vulnerabilitățile și ineficiența sistemului de prevenire și protecție a populației în cazul unor dezastre naturale. Solicit Guvernului să explice în cel mai scurt timp dacă procedurile au fost respectate și cine se face vinovat de neglijență sau incompetență. Guvernul trebuie să ia urgent măsurile necesare pentru implementarea unui sistem de avertizare rapidă a populației, dar și pentru perfecționarea procedurilor de management integrat al situațiilor de criză. Absența unui astfel de sistem reprezintă un factor de risc la adresa siguranței naționale. Toată compasiunea mea către familiile îndoliate și însănătoșire grabnică celor răniți.”

Foto facebook DSU

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.