Home Actualitate ANSVSA vrea să aibă în subordine o Poliție a Animalelor

ANSVSA vrea să aibă în subordine o Poliție a Animalelor

DISTRIBUIŢI

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) va avea în structură o Poliție a Animalelor, care va verifica deținătorii de animale și îi va sancționa pe cei care nu le hrănesc sau le maltratează, prin adoptarea unei hotărâri de Guvern.
Direcția Poliția Animalelor este prevăzută în noua organigramă a ANSVSA, ce trebuie aprobată prin hotărâre de Guvern.
Poliția Animalelor ar urma să se ocupe de controlul tuturor locurilor unde sunt ținute animale, de la ferme, la pet shop-uri, incluzând grădini zoologice, circuri și adăposturi, precum și locuințele unor deținători, alături de transporturile de animale, a explicat pentru MEDIAFAX Kuki Bărbuceanu, consilier în cadrul Direcției Generale Control Oficial din ANSVSA din care ar urma să facă parte și această nouă structură.
„Am pus și pun și eu în continuare umărul la construirea acestui departament”, a declarat fostul coordonator de programe al fundației Vier Pfoten.
Poliția Animalelor va răspunde la sesizări, va merge în control și va aplica sancțiuni contravenționale principale – amenzi – și complementare – confiscarea animalelor, când va constata încălcarea legislației privind protecția animalelor.
În cazul în care se impune confiscarea, va fi nevoie de adăposturi pentru animalele mari. În acest sens, reprezentanții ANSVSA discută cu reprezentanții consiliilor județene să înființeze în fiecare județ un adăpost cu cel puțin 15 locuri pentru animale mari, a mai spus Bărbuceanu, adăugând că și ONG-urile s-ar putea implica în rezolvarea acestei probleme. În prezent autoritățile nu au de cele mai multe ori unde să ducă un cal sau un alt animal mai mare care trebuie preluat pentru că este maltratat sau ținut în condiții improprii de stăpân, a precizat Bărbuceanu.
Transportul animalelor în bune condiții va fi un alt aspect verificat de Poliția Animalelor, întrucât și aici se înregistrează abuzuri, a arătat Bărbuceanu exemplificând prin cazul cailor de la Letea care erau duși la abator în mai 2011, fiind înghesuite zeci de animale într-un camion fără respectarea regulilor privind hrana și adăpatul.
Astfel, Poliția Animalelor ar urma să aplice Legea de privind protecția animalelor (Legea 205/2004, modificată prin Legea 9/2008), Legea privind câinii fără stăpân (Legea 258/2013 pentru modificarea și completarea OUG 155/2001), precum și Regulamentul (CE) nr. 1/2005 privind protecția animalelor în timpul transportului.
În cazul constatării unor fapte de natură penală, această structură va sesiza Poliția Română, în cadrul unui protocol cu Ministerul Afacerilor Interne la care se lucrează de asemenea în prezent.
Ca direcție, Poliția Animalelor ar urma să aibă 15 angajați, în afara directorului. De asemenea, fiecare direcție județeană a ANSVSA ar trebui să aibă câte doi – trei angajați cu aceleași atribuții privind protecția animalelor, a mai arătat Bărbuceanu.
Poliția Animalelor nu va avea atribuții noi față de cele pe care le are în prezent ANSVSA în ceea ce privește bunăstarea animalelor, dar va funcționa ca o structură specializată pentru protejarea acestora.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.