Home Actualitate Atacul Ambasadei Ungariei asupra ziarului „Curentul” – în ancheta MAE

Atacul Ambasadei Ungariei asupra ziarului „Curentul” – în ancheta MAE

DISTRIBUIŢI

Redacția "Curentul" a fost înștiințată de MAE al României că oficialitățile românești s-au autosesizat în urma articolului din ediția trecută a "Curentului" – "Ambasada Ungară atacă la baionetă ziarul Curentul". >Sub titlul "Diplomatic scandal în România" același text a fost trimis, tradus integral în engleză, redacțiilor Associated Press, Canadian Press, New York Daily News, Newsweek International, TIME Magazine, Washington Post, dar și unor redacții ale unor publicații românești de peste hotare. Și fostul loc de muncă al actualului ambasador al Ungariei la București, publicația "Nepszabadsag" din Budapesta, a primit același material.
Organizații de protecție a jurnaliștilor au început deja să ia atitudine. Redacția "Curentul" a primit din partea organizației Civic Media o scrisoare de solidarizare și un protest deschis adresat MAE al României, din care am selectat pasajele semnificative.

Ambasada Ungariei conduce Ministerul Adevărului în România

În atenția domnului Ministru de Externe Lazăr Comănescu

"Domnule ministru, vă aducem la cunoștință un incident grav ce implică un diplomat al Ambasadei Ungariei, respectiv atașatul de presă Barabas Tibor Janos, care și-a depășit complet prerogativele și a comis un act de agresiune la adresa libertății presei din România. Vă solicităm atenționarea corespunzătoare a Ambasadei, respectiv chemarea de urgență a ambasadorului Oszkar Fuzes pentru a da relații la sediul MAE român și înmânarea unei Note oficiale de protest către Ministerul Afacerilor Externe de la Budapesta. Ne exprimăm îndoiala că agresorul cu statut de diplomat reprezintă în mod real interesele diplomatice ale statului vecin. Faptele sale dezonorante îl exclud automat din rândurile acestei comunități și considerăm că aceasta trebuie să fie solicitarea MAE român față de statul ungar, de la care așteptăm, de asemenea, scuze oficiale adresate întregii bresle a presei române.
Diplomatul ungar Barabas Janos a insultat și amenințat un ziarist, redactorul șef al publicației "Curentul", doamna Iulia Nueleanu. Incidentul a avut loc în data de 29 octombrie, Barabas Janos fiind cel care a solicitat, în calitate oficială, legătura telefonică cu redacția "Curentul". La "convorbirea" injurioasă au asistat și alți ziariști, prezenți în biroul redactorului șef. Diplomatul maghiar Barabas Janos a trecut direct la insulte și amenințări, fără a fi trimis anterior vreun drept la replică, fără a solicita un punct de vedere, în general fără a proceda la vreun demers specific unei normalități civilizate.
În ediția ziarului "Curentul" din data de 30 octombrie este descris întreg incidentul, în articolul intitulat "Ambasada Ungară atacă la baionetă publicația Curentul". Nu cunoaștem nicio altă situație similară de acest tip și ca atare, neexistând un precedent, nu știm cum ar trebui reacționat într-o astfel de situație. Să organizăm un pichet de protest în fața Ambasadei ungare? Să sunăm și noi la MAE al Ungariei și să luăm la înjurat pe rând pe toți angajații locantei?
Știm că diplomații acreditați la București au un statut confirmat prin acorduri bilaterale și reciproce, reglementat cu precizie de normele diplomatice. Considerăm că acest pseudo-diplomat a încălcat grosolan aceste reguli și vă cerem oficial respingerea și rejectarea atașatului ungar Barabas Janos de la postul din România.
Incalificabila comportare a diplomatului Ambasadei Ungare trimite la practici specifice regimurilor comuniste și o sfidare la adresa cetățenilor României. A nu solicita sancționarea activității lui Barabas Tibor Janos înseamnă a încuraja comportamente discriminatorii la adresa unei femei și atacuri la adresa reprezentanților presei.
În Declarația comună de la Szeged, semnată de Dvs și de Ministerul Afacerilor Externe al Ungariei, din data de 21 octombrie, se face vorbire (în limba engleză) despre "armonioasa cooperare" și creșterea nivelului de calitate a serviciilor consulare și diplomatice reciproce.
Dacă semnarea unor astfel de documente comune are drept efecte manifestări din partea Ungariei de tipul celor consemnate de noi, ne întrebăm pe când vor urma telefoane de amenințare și injurii și la adresa Dvs. și a angajaților MAE al României.
Nu cumva prezența în exces a steagurilor Ungariei și ale "secuimii" pe cuprinsul României îi face să creadă pe diplomații ungari că se pot comporta ca la dânșii în ogradă?
Asociația Civic Media va anunța toate forurile europene și internaționale implicate în protecția jurnaliștilor și vom atenționa la rândul nostru Ministerul Afacerilor Externe de la Budapesta să ia măsuri împotriva angajatului de la București, deoarece astfel de "afaceri" nu fac cinste statului vecin.
Așteptăm și de la Dvs un răspuns prompt și, mai ales, măsurile care se impun cu privire la pseudo-diplomatul al cărui nume a devenit semnificantul maghiar al mitocăniei și agresiunii la adresa României".

Cu stimă,

Asociația Civic Media
Domnului Ministru al Afacerilor Externe Lazăr Comănescu

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.