Pentru a preveni și combate posibile fapte ilegale în incinta aeroporturilor, în zona terminalelor Schengen, polițiștii de frontieră efectuează permanent acțiuni polițienești punctuale pentru a verifica identitatea și situația legală a persoanelor. Aceste acțiuni se realizează împreună cu colegi de la poliție, imigrări și jandarmerie, care utilizează dispozitive mobile pe care este instalată aplicația eDAC, aplicație conectată la bazele de date ale autorităților române și a celor din Spațiul Schengen.
Aplicația este folosită inclusiv de către echipele mobile din teren, din cadrul structurilor teritoriale ale Poliției de Frontieră.
Astfel, în această săptămână, polițiștii de frontieră au efectuat peste 33.000 de verificări în aplicația eDAC, pentru a verifica identitatea și situația legală a persoanelor.
CONSTATĂRI DIN ULTIMA SĂPTĂMÂNĂ
- O echipă formată din doi polițiști de frontieră din cadrul P.P.F. Henri Coandă a legitimat în zona terminalului Schengen a Aeroportului Internațional Henri Coandă București o femeie care intenționa să călătorească în direcția Roma-Italia. În urma verificărilor efectuate s-a constatat faptul că documentul de identitate prezentat este anulat din data de 29.09.2022. Persoanei i-a fost reținută cartea de identitate emisă de autoritățile române, iar femeia a renunțat la călătorie întrucât nu se mai afla în posesia unui alt document de călătorie valabil.
- În aceeași perioadă, echipe mixte au interceptat și legitimat un cetățean din India și unul din Sri LAnka în zona Aeroportului Internațional Henri Coandă București. În urma verificărilor efectuate în bazele de date s-a constatat că aceștia se află în ședere ilegală pe teritoriul României, contractele de muncă fiind încetate. Bărbații au fost preluați de echipe operative din cadrul Inspectoratului General pentru Imigrări pentru luarea de măsuri legale.
- O patrulă de pe Aeroportul Cluj-Napoca formată din doi polițiști de frontieră a legitimat în zona publică a terminalului de plecări Schengen trei persoane, doi bărbați o femeie, toți cetățeni Sri Lanka, care urmau să călătorească către Varșovia-Polonia. În urma verificărilor în aplicația eDAC s-a constatat faptul ca aceștia se află în ședere ilegală. Persoanele au fost predate Serviciului pentru Imigrări Cluj pentru dispunerea măsurile legale.
- În urma unui control efectuat cu ocazia debarcării pasagerilor dintr-o cursă venită din direcția Istanbul-Turcia, o echipă formată din polițiști de frontieră din cadrul Aeroportului Internațional Henri Coandă București a constatat faptul că un bărbat care s-a legitimat cu un pașaport Italia nu este persoana din documentul prezentat la control. Asupra persoanei nu au fost descoperite alte documente care să ateste identitatea persoanei, iar persoanei în cauză nu i s-a permis intrarea în țară și a fost înapoiată de către compania transportatoare în direția Istanbul.
- Echipele mobile din cadrul Aeroporturilor Henri Coandă București, Timișoara și Baia Mare au mai constatat faptul că treisprezece cetățeni români minori care intenționau să călătorească în diferite state din spațiul Schengen, nu îndeplineau condițiile legale pentru ieșirea din țară (lipsă procură din partea celuilalt părinte, documente expirate sau anulate). Acestora nu li s-a permis continuarea călătoriei, iar însoțitorii, respectiv mamele, au renunțat la călătorie.
Reamintim pe această cale care sunt documentele necesare la ieșirea din țară în cazul cetățenilor români minori, în funcție de situație:
Dacă minorul călătorește însoțit doar de un părinte sau de o terță persoană sunt necesare:
- Document de călătorie valabil.
- Acordul celuilalt părinte dacă călătorește însoțit doar de unul dintre părinți.
- Acordul ambilor părinți când călătorește însoțit de altă persoană decât părintele.
- Doar documentul de călătorie dacă se deplasează la domiciliu/reședință și face dovada în acest sens.
- Doar acordul unuia dintre părinți când se deplasează la studii/concursuri/tratament medical și face dovada scopului declarat al călătoriei.
Dacă minorul are peste 16 ani și călătorește neînsoțit va avea nevoie de:
- Document de călătorie valabil.
- Acord din partea ambilor părinți.
- Doar document de călătorie dacă face dovada domiciliului/reședinței în țara în care călătorește.
Însoțitorii minorilor, alții decât părinții sau reprezentantul legal, nu mai sunt obligați să prezinte certificatul de cazier judiciar în format fizic, acesta este consultat electronic de către polițistul de frontieră. Însă, dacă polițistul de frontieră constată că însoțitorul minorului a săvârșit anumite infracțiuni prevăzute de lege, acestuia nu i se va permite ieșirea din țară cu minorul.
Pentru deplasările către state non-Schengen, atât pentru adulți cât și pentru minorii români, condițiile de călătorie rămân neschimbate, iar verificarea documentelor se va face la filtrele de control ale Poliției de Frontieră.