Home Actualitate Aurescu: Scutul de la Deveselu va fi operațional în 2015

Aurescu: Scutul de la Deveselu va fi operațional în 2015

DISTRIBUIŢI

 

Secretarul de stat în MAE Bogdan Aurescu a declarat, joi, la Bratislava, că nu există întârzieri în ceea ce privește amplasarea scutului de la Deveselu, prevăzut a deveni operațional în 2015, fiind asigurate, totodată, sursele de finanțare necesare, se arată într-un comunicat MAE.

 

Declarația a fost făcută la Conferința Internațională de Securitate GLOBSEC 2014, care are loc, la Bratislava, în perioada 14 – 16 mai 2014.

 

Secretarul de stat în MAE s-a referit la evoluțiile de securitate din imediata vecinătate a României, subliniind importanța care trebuie acordată în acest context misiunii principale a NATO de asigurare a apărării colective.

 

Bogdan Aurescu a evocat demersurile de operaționalizare a sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice, precum și „contribuția semnificativă” a României în acest sens, prin intermediul bazei Deveselu. Astfel, Aurescu a precizat că acest proiect este unul dintre cele mai importante în cadrul dimensiunii politico-militare și de securitate a Parteneriatului Strategic dintre România și SUA, care se află în centrul politicii externe a României, alături de participarea la UE și NATO.

 

Potrivit MAE, oficialul român a prezentat stadiul aplicării Acordului româno-american din 2011 privind apărarea antirachetă, „accentuând că termenul de operaționalizare a sistemului de la Deveselu se menține la orizontul anului 2015, fără niciun fel de întârzieri de la calendarul agreat cu SUA, fiind asigurate, totodată, sursele de finanțare necesare”. În acest context, el a subliniat „determinarea aliaților de a edifica sistemul antirachetă al NATO, evidențiind că semnificația acestuia depășește componenta strict militară și reprezintă, în același timp, o expresie a solidarității aliate pentru apărarea spațiului euro-atlantic”.

 

Referindu-se la capabilitățile Alianței Nord-Atlantice în materie de apărare, inclusiv din perspectiva apărării antirachetă, Bogdan Aurescu a arătat că evoluțiile îngrijorătoare din Ucraina confirmă necesitatea unei prezențe sporite a SUA și a NATO pe teritoriul statelor membre din flancul estic al Alianței, inclusiv în România.

 

„Din această perspectivă, prezența permanentă a SUA pe teritoriul României, prin facilitatea antirachetă de la Deveselu, are și semnificația politică a unui angajament ferm pentru securitatea României”, a declarat Bogdan Aurescu

 

 

 

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.