Acasă Actualitate Autoritatile isi bat joc de Casa Bacovia

Autoritatile isi bat joc de Casa Bacovia

DISTRIBUIȚI

– Monumentul care ar trebui sa fie mandria orasului Bacau este pus in pericol de ignoranta autoritatilor, dar si de o vila care se ridica in preajma

Pana mai ieri, cand rosteai Bacau, te gandeai la Casa memoriala -G. Bacovia-, Casa -Nicu Enea- si Casa Vasile Alecsandri. In geamurile Casei memoriale -G. Bacovia- suna apusul si sfaraie o toamna timpurie. Pervazul ciuntit, marchiza de lemn roasa de ani, tavanul crapat, caramizile dezgolite sub strasina casei si tencuiala de mult cazuta intrezaresc un amurg ridicol celei mai renumite case din Bacau. Indiferenta ingrata a autoritatilor locale si neputinta specialistilor contribuie serios la distrugerea Casei Bacovia.

-Nu avem bani pentru a o restaura si, de cand in imediata apropiere a monumentului se construieste o vila, starea monumentului se agraveaza-, ne-a declarat Dorinel Ichim, directorul Muzeului de Arta si Etnografie, in atributia caruia intra ingrijirea si conservarea monumentului. -In ciuda adreselor pe care le-am facut la Primarie pentru a nu se incepe lucrari atat de aproape de casa memoriala, n-am reusit nimic. Ei lucreaza acolo in continuare si casa poetului Bacovia arata cum arata si pe zi ce trece mai rau-, a precizat Dorinel Ichim.

Nedumerirea neastamparatului act de a ridica o casa la nici trei metri de un monument cu valoare nationala si universala ne-a condus la Directia Judeteana de Cultura, Culte si Patrimoniu Cultural National din Bacau, unde arhitecta Maria Moldoveanu ne-a vorbit despre Legea 422 din iulie 2001, care prevede ca -orice interventie in zona de protectie a monumentelor istorice se face numai cu avizul Comisiei Nationale a Monumentelor Istorice din cadrul Ministerului Culturii-. Si, din fericire pentru Eugen si Mariana Burca, proprietarii pentru care se ridica acea asezare impunatoare langa Casa memoriala a lui Bacovia, autorizatia emisa de Primarie, nr. 1383 din decembrie 2000, are si girul comisiei din Capitala. In ceea ce priveste Legea 422, numai de bine. -Aceasta lege nu are norme de aplicare, asa ca avizul primit de sotii Burca este suficient-, ne-a mai spus arhitecta Moldoveanu de la Directia Judeteana. Maria Moldovanu ne-a explicat si ce se intampla cand se ridica o cladire langa un monument de patrimoniu. -Nerespectand distanta, datorita constructiei din jur, structura monumentului slabeste-. Orice comentariu al nostru este de prisos.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.