Home Actualitate Autoritatile romane cer rejudecarea unor sentinte date de CEDO

Autoritatile romane cer rejudecarea unor sentinte date de CEDO

DISTRIBUIŢI

Agentul Guvernamental – reprezentantul statului roman in fata Curtii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) de la Strasbourg – apreciaza ca doua sau trei din cele 11 cazuri de retrocedare a caselor nationalizate in care s-a pronuntat Inalta Curte ar trebui rejudecate. Unul dintre cazurile pentru care autoritatile romane vor cere rejudecarea este dosarul -Vasiliu versus Romania-, pe motiv ca magistratii Inaltei Curti au dat o sentinta cu efecte retroactive. In acest moment, pe rolul Curtii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) de la Strasbourg se afla in curs de judecare 67 de plangeri ale unor cetateni romani care reclama abuzuri din partea instantelor in perioada 1992-1996.

Cazul -Vasiliu versus Romania-

Potrivit autoritatilor de la Bucuresti, CEDO a decis restituirea in natura a imobilului lui Vasiliu, inclusiv obligarea statului roman la plata apartamentului pe care revendicatorul il detine deja din anii *70, cand l-a cumparat. Conventia Europeana a Drepturilor Omului nu putea fi insa aplicata inainte de 20 iunie 1994, data la care Romania a ratificat acest document, in competenta Curtii intrand doar rezolvarea litigiilor inregistrate dupa data ratificarii, au precizat sursele citate.

Pe de alta parte, Agentul Guvernamental intentioneaza sa conteste la CEDO modul de stabilire a valorii imobilelor nationalizate de catre magistratii Inaltei Curti, intrucat aceasta se raporteaza la piata imobiliara din Bucuresti. -Este discutabila aprecierea Curtii Europene, deoarece aceasta stabileste o valoare a unei case in functie de zona si de suprafata, fara a se lua in calcul, de exemplu, gradul ei de uzura-, sustin surse din Ministerul Justitiei, adaugand ca CEDO hotaraste o suma reprezentand despagubiri in conditiile in care expertizele reclamantului si ale statului releva alte valori.

12 procese pierdute

Pana in prezent, Guvernul roman a fost obligat, in 12 cazuri, la plata unei sume de peste doua milioane de euro (peste sase miliarde de lei). Cel care a creat precedentul si al carui caz constituie jurisprudenta Curtii Europene in dosarele romanesti este Dan Bramarescu, care, dupa opt ani de perindari prin instante, a castigat, in fata Curtii de la Strasbourg, procesul de restituire a imobilului sau nationalizat in 1950.

Ultimele doua cazuri sunt din 16 iulie a.c., cand Curtea Europeana a Drepturilor Omului de la Strasbourg a dat castig de cauza Emiliei Ciobanu si familiei Oprea, care si-au revendicat imobilele nationalizate, statul roman fiind obligat, in cazul in care nu restituie imobilele in trei luni de la pronuntarea sentintei, la plata a peste 280.000 de euro despagubiri catre reclamanti.

In prezent, pe rolul Curtii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) de la Strasbourg se afla in curs de judecare 67 de plangeri ale unor cetateni romani care reclama abuzuri din partea instantelor in perioada 1992-1996, respectiv ca le-au fost incalcate drepturile la proprietate si ca nu au beneficiat de un proces echitabil.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.