Home Actualitate Autoritatile romane cerceteaza arhivele in cazul Schroder

Autoritatile romane cerceteaza arhivele in cazul Schroder

DISTRIBUIŢI

Cancelarul Germaniei, Gerhard Schroder, a declarat presei ca intentioneza sa viziteze mormantul tatalui sau, in satul Ceanu Mare, de langa Cluj. Numai ca marturiile descoperite la Ceanu Mare nu ofera certitudinea ca in groapa comuna din cimitirul satului se afla chiar tatal cancelarului. Istoricul clujean Gheorghe Bodea, care a studiat perioada celui de-al doilea razboi mondial, spune ca este cert faptul ca la Ceanu Mare au fost inmormantati, intr-o groapa comuna, noua soldati germani, alaturi de alti doi sau trei soldati unguri, cazuti la inceputul lunii octombrie in luptele din zona Turda-Viisoara. Soldatii au fost ingropati de camarazii lor, astfel incat nimeni din localitate nu poate cunoaste identitatea lor, neexistand nici un inscris in acest sens la Biserica sau la Primarie. Un alt mare semn de intrebare asupra posibilitatii ca, intr-adevar, tatal cancelarului Schroder sa fie inmormantat la Ceanu Mare ridica si faptul ca Asociatia pentru monumentele soldatilor germani cazuti in cele doua razboaie mondiale din orasul Kassel, Germania, nu a primit pana astazi nici o notificare oficiala – conform declaratiilor presedintelui onorific al filialei clujene a Forumului Democrat German, Eugen Wunder. Concluzia istoricului Bodea este ca, numai dupa cercetari istorice, in arhiva institutului din Kassel-Germania si dupa investigatii antropologice, se va putea afla daca intr-adevar unul dintre militarii inmormantati la Ceanu Mare este caporalul Fritz Schroder, tatal cancelarului german.

Parerea unui legist

Referitor la cercetarile antropologice, Vladimir Belis, directorul Institutului National de Medicina Legala, spune ca, in cazul in care ar fi existat un singur mormant si nu o groapa comuna, lucrurile s-ar fi simplificat enorm, insa, in situatia data, e ceva mai complicat. El spune ca, intr-o prima faza, trebuie exhumate toate ramasitele pamantesti care se afla in groapa comuna. De aici, spune Belis, lucrurile se complica. -Daca nu exista fise stomatologice in arhivele militare germane, se recurge la analiza ADN-ului. Asta presupune insa sa se preleveze probe din fiecare din cele noua cadavre si sa se compare cu ceva. Care este acel ceva? Acel ceva poate sa fie niste ramasite biologice. Se poate intampla – nu stiu obiceiurile din Germania, dar spre exemplu, la noi, eu am firele de par de la taierea motului, cand m-am botezat. Deci, e posibil sa existe o asemenea urma si atunci lucrurile se simplifica foarte mult. Daca nu exista nici asemenea urme, atunci se compara aspectele genetice ale parintilor sau copiilor-, spune directorul general al IML. -O alta varianta ar fi identificarea dupa imbracaminte. Am avut cazuri cand s-au identificat persoane dupa imbracaminte, dupa zeci de ani. Aceasta depinde de natura solului. Daca solul este uscat si nisipos, este posibil sa se gaseasca si urme de imbracaminte-, adauga Belis. In concluzie, spune acesta, trebuie deshumate toate cele noua cadavre si analizate.

MApN si MAE cerceteaza arhivele romanesti pentru a afla detalii

Ministerul Apararii Nationale si Ministerul Afacerilor Externe au inceput verificarea arhivelor militare in cazul tatalui cancelarului german Gerhard Schroder, a anuntat, ieri, un purtator de cuvant al MAE roman. Acelasi purtator de cuvant a aratat ca seful Guvernului de la Berlin ar putea face, in acest an, o vizita oficiala in Romania, calendarul relatiilor romano-germane pe 2001 avand prevazut un schimb de vizite ale celor doi premieri. Pentru situatia in care familia Schroder doreste deshumarea trupului tatalui cancelarului german, exista un acord bilateral referitor la ingrijirea mormintelor, insa este greu de spus cat ar putea dura formalitatile in acest sens, a declarat purtatorul de cuvant.

Caporalul Fritz Schroder a decedat in octombrie 1944, la varsta de 32 de ani, la Ceanu Mare, fost Pustasan. Fiul sau, Gerhard, astazi cancelar al Germaniei, nascut la 7 aprilie 1944, nu l-a cunoscut. Cancelarul german a declarat ca intentioneaza sa se deplaseze in Romania, la Ceanu Mare, pentru a se ruga la mormantul tatalui sau.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.