Acasă Social Se deschide sau nu Costinestiul?

Se deschide sau nu Costinestiul?

DISTRIBUIȚI

Ministrul turismului, Dan Matei Agathon, a declarat, la jumatatea lunii martie, ca statiunea Costinesti va fi inchisa de 1 mai, din cauza jafului pus la cale de cei care au administrat patrimoniul. Afirmatiile demnitarului puteau fi luate ca simple declaratii politice si era greu de crezut ca se va ajunge ca in statiunea tineretului sa fie trase toate obloanele. Este pentru prima data de la infiintarea statiunii, din 1968, cand se pune problema ca ea sa fie inchisa de 1 mai.

Fara apa, fara lumina

-La ora actuala, Costinestiul este in bezna pentru ca este oprita alimentarea cu energie electrica si, in plus, nu curge nici o picatura de apa-, ne-a declarat Gheorghe Bejan, directorul Biroului de Turism si Tranzactii (BTT).

Recunoscuta ca statiune a tineretului, Costinesti este in prezent intr-o stare jalnica. Urmele jafului si ale dezinteresului se intalnesc la tot pasul, incepand de la plaja pana la hoteluri, baruri sau discoteci. Din cauza proastei administrari a patrimoniului in timpul mandatului Liviu Vaclea, statiunea a ajuns in situatia dezastruoasa din prezent. Instrainarea de active, contractele de leasing sau cele de asociere in participatiune au tranformat-o intr-o ruina.

Statiunea Costinesti a fost data in folosinta in 1968, avand o capacitate de cazare de 5.000 de locuri in hoteluri, vile si casute din casute lemn si piatra. In timpul sezonului estival, inca 5.000 de turisti se cazeaza in spatiile amenajate de localnici. Dar, ca o curiozitate, statisticile indica faptul ca numarul turistilor care vin zilnic in timpul sezonului la Costinesti este 15.000-16.000. Fiecare se cazeaza pe unde apuca.

Datorii enorme, cu sanse minime de recuperare

-Datoriile catre furnizorii de energie electrica si apa se ridica la ora actuala la 5,5 miliarde de lei, dintre care 3,5 miliarde de lei catre regia de apa, iar pentru fiecare luna intarziere se aplica penalizari in valoare de o jumatate de miliard de lei-, declara Gheorghe Bejan.

Totalul datoriilor pe care BTT le are de incasat de la cei care se afla in Costinesti se ridica la circa 13 miliarde de lei. Primii sase debitori au de platit catre SC BTT SA Costinesti suma totala de 10.288.016.161 lei. Liderul acestui top este firma SC Vox Univers, cu 8.559.811.157 lei. Urmeaza SC -Izexim-, cu 602.672.493 lei, SC New York Time, care a luat Hotelul -Forum-, cu 363.577.626 lei, Perla Costinesti – 362.365.874 lei, SC Compact Iasi – 241.696.409 lei si Complexul Tineret – 157.892.602 lei. La aceasta lista de mari datornici se mai adauga vreo 40 de firme mici, care au datorii modeste in comparatie cu cele sase societati.

Primarul comunei Costinesti, Traian Cristea, este insa ferm convins ca statiunea se va deschide de 1 mai, afirmand ca se va implica personal in rezolvarea alimentarii cu apa a taberei de tineret, iar -Primaria se obliga sa achite toata valoarea consumului de apa pe perioada 28 aprilie-3 mai-. Locuitorii comunei sunt pregatiti la randul lor sa-i gazduiasca pe turistii care vor sosi pe aceste meleaguri pe 1 mai. Pana la ora actuala, din datoria de circa 13 miliarde de lei s-au achitat doar vreo 500 milioane de lei, dar marii debitori n-au dat nici un leu.

Cine achita restantele?

Potrivit datelor existente la BTT, pana la ora actuala nu s-a inregistrat nici o solicitare de cazare pentru 1 mai la Costinesti si nici agentiile de turism n-au cerut locuri pentru aceasta perioada. -La momentul actual, este greu de crezut ca statiunea va fi deschisa de 1 mai. Nu vad cine poate achita restantele catre regia de apa. Si daca achita primarul aceasta datorie la apa, efortul pentru deschidere este urias. Chiar daca deschidem statiunea pentru aceste zile, este o amagire, pentru ca marile probleme vor exista in continuare. Este prima data de la darea in functiune a statiunii, in 1968, cand turistii nu pot veni de 1 mai-, ne-a declarat directorul BTT.

Curios lucru, in afara de firma care a luat Hotelul -Forum-, celelalte societati care functioneaza in Costinesti nu sunt prea preocupate de deschiderea statiunii pentru 1 mai. Cei mai multi dintre agenti cred ca nu trebuie sa se agite, pentru ca stiu ca se va intampla ca-n anii trecuti, cand datoriile au fost esalonate si amanate la calendele grecesti. Localurile s-au deschis si, la sfarsitul sezonului, cateva persoane vor avea buzunarele pline, dar BTT ramane cu pierderile.

Astazi, ministrul turismului, Dan Matei Agathon, se va deplasa la Costinesti pentru a decide la fata locului daca statiunea va fi sau nu deschisa de 1 mai.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.