Acasă Actualitate Avem de două ori mai mulți magistrați arestați preventiv decât în 2008

Avem de două ori mai mulți magistrați arestați preventiv decât în 2008

DISTRIBUIȚI

Numărul magistraților pentru care s-a încuviințat arestarea preventivă de către Consiliul Superior al Magistraturii s-a dublat în primele 5 luni ale anului 2010 în comparație cu întreg anul 2008. Astfel, potrivit datelor furnizate de CSM, la nivelul anului 2008 instituția a încuviințat arestarea preventivă pentru doi magistrați, unul judecător și altul procuror, ambii arestați preventiv pentru fapte de corupție. În anul 2009, un număr de trei magistrați, doi procurori și un judecător au fost arestați în baza încuviințării date de către Consiliul Superior al Magistraturii, tot pentru diferite fapte de corupție.
Însă primele 5 luni ale anului 2010 au fost extrem de grele pentru magistrații corupți, asta pentru că un număr de cinci magistrați au fost vizați de încuviințarea mandatului de arestare. Dintre aceștia, patru, respectiv trei judecători și un procuror, au fost și arestați în baza acestor avize. Între cei patru magistrați arestați preventiv anul acesta s-a numărat, în premieră, un judecător la Înalta Curte, chiar șeful secției civile a instanței, Florin Costiniu. Acesta însă nu a stat după gratii decåt trei zile, mandatul fiindu-i revocat de Completul de 9 judecători ai Înaltei Curți de Casație și Justiție.
Un alt judecător intrat în vizorul procurorilor anul acesta este un penalist al Tribunalului Craiova, Laurențiu Anghel, care a fost arestat pentru o mită de 45.000 de euro pe care o ceruse alături de doi avocați, arestați și ei, pentru a pronunța o sentință favorabilă într-un dosar. De altfel, judecătorul Anghel a devenit cunoscut în Craiova după ce, la începutul acestui an, l-a condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare pe băiatul unui polițist care împușcase în cap o colegă a surorii sale. Laurențiu Anghel l-a eliberat și pe un craiovean care a tras mai multe focuri de armă spre mașina unchiului său, ziua-n amiaza mare, în plin centrul Craiovei, în anul 2008. Judecătorul Laurențiu Anghel a decis atunci că tånărul nu prezintă pericol social și a hotăråt să fie cercetat în stare de libertate. Colegii magistratului au declarat la vremea aceea că nu este normal ca un bărbat care trage mai multe focuri de armă ziua în amiaza mare să scape basma curată. Despre faptul că numărul magistraților pentru care s-a cerut arestarea preventivă în primele luni ale lui 2010 s-a dublat în comparație cu 2008, judecătorul Cristi Dănileț, președinte SoJust, a declarat că „sunt suficiente elemente care să îngrijoreze magistrații corecți, dar și populația cu privire la corupția în sistemul juridic care este inacceptabilă, indiferent de proporția sa“.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.