Acasă Actualitate Averile sindicaliștilor nababi, luate la puricat de ANI

Averile sindicaliștilor nababi, luate la puricat de ANI

DISTRIBUIȚI

Nu este nicio noutate că cei care mimează reprezentarea intereselor „clasei muncitoare“, autointitulați lideri sindicali, sunt doar niște mici bișnițari care caută să se căpătuiască la adăpostul unor figuri imaculate de bravi cruciați. La fel nu este nicio noutate că aceștia au înțeles jocul puterii și se rotesc în jurul oamenilor politici ale căror interese le reprezintă în fapt. Nu este mai puțin adevărat că primul care a înțeles că puterea liderilor sindicali care pot manevra masele este chiar escrocul financiar „Nuș“.
Dar întotdeauna s-a pus întrebarea care este prețul unui astfel de sindicalist. Tocmai în acest scop, Agenția Națională de Integritate (ANI), prezentată de posturile mogulice drept ciumă, caută de câteva luni să afle cum și-au agonisit aceștia averile colosale doar din funcțiile de sindicaliști pe care le ocupă pe la feluritele „carteluri“. Potrivit ANI, verificările s-au intensificat pe fondul autodenunțului făcut în urmă cu câteva zile de fostul vameș Marius Ungureanu, care l-a acuzat direct pe liderul Alianței „Sed Lex“, Vasile Marica, că ar fi controlat oamenii din vămi. Un fel de intermediar al circulației șpăgii. ANI a dezvăluit, ieri, că nu mai puțin de 15 lideri sindicali sunt vizați de ancheta acestei instituții, majoritatea dintre aceștia fiind dovediți deja ca fiind pe statele de plată ale lui Vîntu și făcând parte din board-ul administrativ al Realității Media, trust eolian de mare angajament politic. Pe lista ANI figurează Vasile Marica, Bogdan Hossu, Marius Nistor, Ion Popescu, Anton Hadăr, Gheorghe Isvoranu, Vasile Lincu, Ion Albu, Liviu Luca, Marius Petcu, Dumitru Costin. Cercetările au fost demarate din oficiu, după depunerea declarațiilor, dar au la bază și sesizări din partea unor persoane, dar și materiale din presă, au mai relatat surse din ANI pentru „Curentul“.

Fenta „a la Vîntu“

De fiecare dată când se aduce în discuție legalitatea averilor colosale pe care le dețin, liderii sindicali adoptă o tactică victimizantă, acuzând un abuz al actualei puteri și ingerința politicului în aceste treburi. Un fel de Vîntu care își rupe mereu câte ceva, atunci când vine vorba să răspundă în față legii. Fie că e rotula, bastonul sau alte părți anatomice. Mereu la adăpostul PSD-ului, șefii principalelor „carteluri“ sindicale se plâng că sunt victimele răfuielilor politice și se jură că veniturile lor sunt legitime, deși este imposibil de dovedit proveniența averilor în majoritatea cazurilor conform declarațiilor de avere pe care au fost obligați după multe bătălii să le prezinte. Bineînțeles, mereu la post și gata să le sară în ajutor locotenenților sindicali se află PSD-ul procurorului mediocru Victor Ponta.

Corul speriaților

Acțiunea anunțată ieri a declanșat o reacție rapidă și bine organizată a „golănașilor“ sindicali. Președintele FNS Alma Mater, Anton Hadăr, a confirmat, pe televiziunea escrocului eolian, că a primit o scrisoare din partea ANI și că el și-a pus de mult la vedere averea. „Mi se pare o lipsă de respect din partea guvernului să sâcâie astfel un om… Oamenii valoroși sunt urmăriți, prigoniți. Vor să ne lămurească că vor să tăcem din gură când lucrurile merg prost. Nu sunt dispus să tac… Să mă sâcâie în halul ăsta nu e un lucru bun (…). Am depus înainte de termenul limită toate documentele, le-am trimis toate documentele (…). Este o acțiune jenantă a lui ANI împotriva noastră. Toate datele astea sunt puse pe site, la vedere, le-am menționat când s-a solicitat. A trimite aproape săptămânal câte o scrisoare mi se pare indecent (…). Cred că va trebui să ne luăm avocați, pentru că la modul cum suntem urmăriți trebuie să ne luăm oameni de specialitate să ne apere interesele. Probabil voi declanșa și acțiune în instanță“, s-a îmbărbătat Hadăr pe finalul intervenției telefonice. Cu tupeul caracteristic, unul dintre moștenitorii averilor de un miliard de dolari în anii ‘90 de la UGSR, Bogdan Hossu, s-a rățoit că lui nu îi este frică de nimeni și că este imaculat. „Nu mi-e frică de ANI. ANI nu reprezintă decât o instituție folosită ca un instrument indirect, ca și DNA, de a crea o imagine de culpabilitate unor persoane ce nu sunt agreate de, hai să spunem, instituțiile statului. Până acum ANI nu a făcut niciun demers public legat de persoanele ce lucrează cu banii statului. ANI se autosesizează pe ultima sută de metri și declanșează un fel de proces național, de dare cu pietre în liderii de sindicate. Mai sunt și alte acțiuni puse pe seama liderilor de sindicat, cum e problema corupției. Eu nu zic că nu mai sunt și uscături. (…). În loc să se focalizeze pe cei ce folosesc banii publici, se găsesc țapi ispășitori, cum e mișcarea sindicală, liderii de sindicat, ca singurul motiv al situației de azi. În rest, toți și-au făcut datoria, dar liderii de sindicat azi subminează autoritatea statului’, a declarat Hossu.

De vină e presa

Un alt personaj de soi în solda sindicatelor, dar și a lui Vîntu, președintele Blocului Național Sindical (BNS), Dumitru Costin, susține că este victima unor făcături ale presei, după ce în urmă cu circa un an de zile paparazzi unor tabloide au fost curioși să vadă în ce vile se huzuresc cruciații sindicali. „În cazul meu ANI s-a autosesizat în baza articolului de presă. Am dat declarații și am arătat că toate datele din articol sunt făcături (…). Ceea ce se întâmplă cu mine și cu alții face parte dintr-o campanie de intoxicare a opiniei publice (…). Am depus la timp toate declarațiile, niciun fel de probleme. În ce mă privește, le stau la dispoziție, aștept să se termine investigațiile. Dacă vor dovedi că am fost infractor și mincinos voi suporta rigorile legii și, dacă nu, voi acționa în judecată publicația“, a afirmat Costin.

Igaș: „Să îi verifice pe toți, așa fac și cu noi“

Ministrul de Interne, Traian Igaș, a declarat ieri că este normal ca ANI să-și desfășoare activitatea pentru care a fost creată, menționând că nu există în acest moment dosare în lucru la MAI în care să figureze liderii sindicali. „Dacă ANI a început să facă anumite controale în ceea ce privește polițiștii de frontieră, vameșii, este un lucru bun și nu putem decât să constatăm că își fac datoria (…) să-i verifice pe toți cei care trebuie verificați așa cum fac și cu noi, aleșii neamului (…) nu știu să fie vreun dosar în lucru în ceea ce privește averile sindicaliștilor la Ministerul de Interne“, a declarat Igaș. La rândul său, președintele Comisiei de apărare din Camera Deputaților, Costică Canacheu, se arată surprins cum de acești oameni se află în funcție de 20 de ani, sub toate regimurile. „Longevitatea unora dintre liderii de sindicat poate pune un semn de îndoială – oare cum au reușit să se mențină în aceste poziții 20 de ani de zile și, așa cum am văzut în declarațiile lor de avere, să și acumuleze o avere impresionantă. Toți beneficiază de prezumția că au acumulat în mod legal aceste averi și aceste verificări probabil că pentru unii dintre dânșii vor confirma acest lucru, așa cum este posibil ca unii să aibă probleme“, a spus Canacheu. De asemenea, Institutul pentru Politici Publice (IPP) cere public plenului Senatului să nu accepte exceptarea liderilor de sindicat de la declararea averilor așa cum se stabilise la sfârșitul anului trecut prin noua lege a ANI. IPP critică PSD, care „încurajează practici de ascundere a averilor celor care reprezintă sistemul public și care ajung să organizeze mișcarea sindicală din România“.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.