Acasă Actualitate Avocatul Poporului: Internarea în spital nu trebuie condiţionată de existența unui test...

Avocatul Poporului: Internarea în spital nu trebuie condiţionată de existența unui test COVID-19 negativ

DISTRIBUIȚI

Potrivit unui articolul publicat în revista Capital, în data de 1 iunie 2020, multe persoane au reclamat faptul că li s-a cerut drept condiţie pentru internare să-şi facă înainte testul pentru noul coronavirus, fapt considerat nu doar un abuz, dar şi un pericol de izbucnire a unor noi focare, în condiţiile în care nu toţi îşi permit costurile testării pe cont propriu. https://www.capital.ro/abuzuri-in-spitalele-din-romania-cum-sunt-santajati-pacientii-la-internare.html

Considerând că rezolvarea urgenţelor medicale (altele decât cele generate de COVID-19), cât şi internările programate sunt de maximă importanţă pentru respectarea dreptului la sănătate al oamenilor, Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu şi a întreprins demersuri la Ministerul Sănătăţii.

Din răspunsul primit au rezultat următoarele:

– referitor la solicitarea efectuării testului RT-PCR, potrivit prevederilor Ordinului ministrului sănătăţii nr. 828/2020 cu modificările şi completările ulterioare, la prezentarea în spital se realizează triajul tuturor persoanelor şi, în funcţie de simptomatologia prezentată, cazurile suspecte vor fi internate în zone speciale de izolare (zone-tampon), urmând a fi testate prin RT-PCR pentru infecţia cu SARS-CoV-2, în zona-tampon vor primi toată asistenţa medicală necesară pentru afecţiunea/afecţiunile lor până la sosirea rezultatului acestui test. Pacienţii care în urma triajului nu au motiv să fie consideraţi cazuri suspecte pentru infecţia cu SARS-CoV-2 vor fi internaţi în secţiile aferente patologiei pe care o prezintă, cu asigurarea unei distanţe de minimum 2 metri între pacienţi;

– începând din data de 15.05.2020 au fost reluate internările şi intervenţiile chirurgicale programate, precum şi activitatea din ambulatorii, iar în ceea ce priveşte situaţia pacienţilor care nu sunt suspecţi COVID-19, în urma triajului, aceştia vor fi internaţi în secţiile aferente patologiei fără RT-PCR. Pacienţii suspecţi vor fi internaţi în zone speciale de izolare (zone-tampon), urmând a fi testaţi prin RT-PCR pentru infecţia cu SARS-CoV-2, testări decontate unităţilor sanitare prin Programul Naţional de Boli Transmisibile Prioritare.

„Aşadar, persoanele care reprezintă urgenţe medicale sau sunt programate pentru internare, nu trebuie să fie condiţionate de efectuarea unui test COVID-19 în prealabil şi de prezentarea rezultatului acestuia la internare, iar în situaţia în care o unitate spitalicească solicită unei persoane altceva, aceasta are inclusiv posibilitatea de se adresa instanţei judecătoreşti.”, concluzionează Avocatul Poporului.

4 COMENTARII

  1. De ce nu i se dau. papucii acestei nerusinate Renata Weber, care din ordinul spionului tradator de tara Tariceanu, a adus si alte prejudic ii poporului roman, impiedicandu-ne sa ne aparam in actuala pandemie. Cu inter5ventiile ei la CCR din ordin de la megainfractorul, s pion si tradator Tariceanu, Renate Weber a contribuit la generalizarea nesupunerii cetatenilor la respectarea regulilor si a autoritatilor, ceea ce a dus la explozia cazurilor de infectare cu Covid-19. Victor Ciorbea si Renate Weber ar trebui judecati, ca marionete nerusinate ale PSD, care si-au batut joc de poporul roman si merita sa li se impuna sa restituie toti banii incasati in functia de Avocat al Poporului.

  2. pentru anonim :DE ACORD !! si mai adaugati pe pista si ccr- curtea criminala a Romaniei , cea mai ne constotutionla institutie a statului romamn!!!

  3. In Romania atat PNTcdistul V.Ciorbea cat si liberala R.Weber au fost numiti in functia asta de avocat al poporului de P.S.D,ce ironic suna avocat al poporului,dar nu este singura bataie de joc a politicienilor la adresa romanilor daca ne gandim ca si parlamentari spun ca legile date de ei reprezinta vointa romanilor cu toate ca au fost votati doar de 40%din populatie,dar cand 90 %din acelasi popor a votat ca sa ramana doar maxim 300 de parlamentari votul asta nu s-a validat,poate tocmai pentru ca a fost un vot punctual nu a fost valabil,valabil este votul dat pe promisiunile unui partid care odata ajuns la putere da legi care in majoritatea lor nu se regasesc in programul cu promisiuni al partidului,alea sunt legi valabile pentru ca ele reprezinta vointa poporului-CANCI,ma parlamentarilor voi sunteti mai diabolici decat comunisti,pentru ca de la aia stiau romani la ce sa se astepte.
    Si majoritatea primarilor sunt tot ca parlamentari,mai ales aia care sunt membri de partid si trebuie sa-l reprezinte mai intai pe cel care l-a facut primar”adica partidul care l-a pus pe lista”,pentru ca omul s-a dus la vot a votat partidul nu persoana asa gandesc toti lideri de partid,adica vorba comunistilor cand avansau pe cineva in functie”ma,tu sa nu uiti cine te-a facut general,primar,director,ect”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.