Acasă Actualitate Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu în cazul copilului de 3 ani,...

Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu în cazul copilului de 3 ani, din București, care a decedat după ce ar fi mâncat shaorma

DISTRIBUIȚI

Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu în cazul copilului de 3 ani, din București, care a decedat după ce ar fi mâncat shaorma. Sesizarea din oficiu vizează posibila încălcare a art. 34 și art. 49 din Constituția României privind dreptul la ocrotirea sănătății și protecția copiilor și a tinerilor.

Demersul Avocatului Poporului are loc după ce mass-media a relatat faptul că, în 15 mai 2018, la Institutul Național de Boli Infecțioase ‘Prof. Dr. Matei Balș’ s-a produs decesul unui minor în vârstă de 3 ani, ca urmare a unui stop cardiac, existând suspiciunea unei intoxicații cu o substanță necunoscută, motiv pentru care cazul a fost considerat unul medico-legal. Surse judiciare au declarat pentru News.ro că părinții le-au dat polițiștilor detalii cu privire la ceea ce au mai mâncat în ziua respectivă, despre traseul pe care care l-au avut, precum și despre momentul în care au sunat la 112. Ei au susținut că li s-a făcut rău după ce au mâncat shaorma de la un restaurant și au apelat 112 după ce copilului i-a fost rău toată noaptea. Întrebați de ce au așteptat atât de mult, ei au spus că starea băiețelului era oscilantă, acesta având momente în care își revenea. La ora 5 și 30 de minute dimineața, părinții au sunat la 112 anunțând că atât ei, și cât și băiețelul lor în vârstă de trei ani și jumătate, au dureri puternice de stomac. Dispecerul a trimis prima ambulanță, iar în urma consultului, medicul a pus diagnosticul de colică abdominală și nu a recomandat transportul la spital. La ora 8, adică două ore și jumătate mai târziu, starea băiețelului s-a agravat, iar părinții au sunat din nou la 112. După o oră de la apel, al doilea medic care îl consultă pe copil recomandă transportul la spitalul Matei Balș și cere o mașină doar cu ambulantier. În cele trei ore de așteptare, copilul a început să se simtă din ce în ce mai rău. iar ambulanțierul care l-a găsit în stare critică a făcut tot posibilul să ajungă cât mai repede la spital. La ora 17.20 a fost anunțat decesul copilului. Trecuseră 12 ore de la primul apel la 112. Conducerea Serviciului de Ambulanță București Ilfov a anunțat o anchetă internă și a cerut note explicative de la cei doi medici care l-au consultat de băiat, dar și de la operatoarele care au preluat apelurile.

Reamintim faptul că Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu și efectuează anchete atât în cazul copiilor de la școala din satul Doftana, județul Bacău, internați în spital cu simptome de toxinfecție alimentară, cât și în legătură cu situația de la Iași, unde 134 de persoane au contractat bacteria Salmonella, după ce ar fi consumat shaorma de la un fast-food din oraș. Citește mai multe despre caz AICI.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.