Acasă Actualitate Badea Cartan si-a luat carnet PSD

Badea Cartan si-a luat carnet PSD

DISTRIBUIȚI

Urmasul pe linie directa al celebrului cioban din Cartisoara, Florin Cartan, stie ca numele pe care-l poarta il obliga la fapte pe masura. Asa ca s-a decis sa ajunga in Consiliul local. Si a reusit. Acum, ca membru PSD, cere ajutor in stanga si-n dreapta pentru a reface casa memoriala din Cartisoara, unde a locuit Badea Cartan. -Cu ajutorul unei finantari din strainatate, vom reface actualul Muzeu Badea Cartan. Cele cateva sute de milioane de lei primite de la o fundatie patronata de regele Belgiei, Albert al II-lea, ne vor fi de mare ajutor-, explica urmasul lui Badea Cartan.

Cu trei copii si patru nepoti, actualul stra-stranepot al lui Badea Cartan se mandreste cu una dintre cele mai numeroase familii din Cartisoara. Aflat la a sasea generatie, cel mai mic urmas al lui Badea Cartan este Florin Constantin Stefanescu, de numai sapte luni. Spre deosebire de stramosul sau, care n-a stiut carte pana la varsta de 16 ani, Sorin Cartan este elev la scoala din comuna. -Din pacate, Sorin, la cei sapte ani ai sai, cunoaste numai din familie ispravile mosului nostru. Acum, nici in cartile de Istorie, nici in cele de Romana n-a mai avut loc-, constata cu mahnire consilierul PSD.

A coborat un dac de pe Columna

La 3 ianuarie 1896, Cartisoara era un sat adormit. Pe ger si viscol, Gheorghe a iesit din bordei cu straita in spate. Timp de 43 de zile a mers neintrerupt. In cele din urma, si-a vazut visul cu ochii: Columna lui Traian. Din traista a scos un pumn de pamant romanesc, unul de grau si unul de sare. Le-a pus la baza impozantului edificiu. Vlaguit si flamand, a adormit. A fost trezit brusc de strigatele unui jandarm italian. -Excelenta, un dac a cazut de pe columna-, s-a adresat jandarmul primarului Romei. Asemanarea cu dacii de pe monument era izbitoare. Timp de doua saptamani, a fost primit cu mare fast de oficialitatile locale.

Pana la sfarsitul vietii, a mai fost de doua ori in Italia. A mai vizitat Atena, Parisul, Bruxellesul, Berlinul, Viena, Budapesta si Ierusalimul. Si-a asumat raspunderea de a transporta peste granita carti romanesti. Pe 15 iulie 1896 a fost prins de jandarmii din Arpasul de Sus si judecat la Fagaras pentru instigare si raspandire de carti antistatale. A mai fost arestat pe 15 septembrie 1903, 5 ianuarie 1904 si 11 decembrie 1905. La 13 ianuarie 1906, arestat din nou pentru instigare, a fost trimis in fata Tribunalului Brasov. N-a fost condamnat, guvernul de la Budapesta invocand -ratiuni politice-.

In anul 1911 s-a ratacit pe munte si a racit. Internat in sanatoriul de la Poiana Tapului, a murit de plamani pe 7 august 1911. -Doarme visand la infratirea neamului-, scrie pe mormantul sau din Sinaia. Anul acesta s-au implinit 91 de ani de la moartea sa.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.