Acasă Actualitate Băsescu îi cere „imperativ” lui Ponta să înceteze de îndată orice atac...

Băsescu îi cere „imperativ” lui Ponta să înceteze de îndată orice atac la adresa justiției

DISTRIBUIȚI

Președintele Traian Băsescu i-a cerut, marți, "imperativ" prim-ministrului Victor-Viorel Ponta "să înceteze de îndată orice atac la adresa justiției și să reintre în atribuțiile constituționale ale funcției de prim-ministru".
Potrivit unui comunicat de presă al Departamentului de comunicare publică al Administrației Prezidențiale, "președintele Traian Băsescu a luat notă cu profundă îngrijorare de atacurile prim-ministrului Guvernului României, domnul Victor-Viorel Ponta, la adresa justiției făcute în ultima perioadă, inclusiv în data de 6 ianuarie".
"Domnul președinte Traian Băsescu consideră că aceste declarații aduc prejudicii grave României în calitate de stat membru al Uniunii Europene și NATO. Totodată, aceste declarații sunt incompatibile cu exigențele funcției de prim-ministru într-un stat al Uniunii Europene", se arată în comunicatul Departamentului de comunicare publică al Administrației Prezidențiale.
Președintele îi cere "imperativ" prim-ministrului Victor-Viorel Ponta "să înceteze de îndată orice atac la adresa justiției și să reintre în atribuțiile constituționale ale funcției de prim-ministru".

"Totodată, domnul președinte Traian Băsescu îi cere public domnului prim-ministru Victor-Viorel Ponta să respecte Acordul de colaborare instituțională între președintele României și prim-ministrul Guvernului, în care elementul central se referă la susținerea independenței justiției", se mai arată în comunicatul de presă.
Premierul Victor Ponta a reacționat, în deschiderea ședinței de Guvern, la comunicatul emis de Administrația Prezidențială.
„Am vazut că nu a înțeles președintele, el crede că mă bat cu Justiția. Nu, nu mă bat cu Justiția, mă bat cu el și cu cozile lui de topor”, a spus Victor Ponta.

Premierul Victor Ponta a afirmat că Adrian Năstase este un condamnat politic și o victimă a regimului Băsescu, în condițiile în care președintele Traian Băsescu a instituit din 2005 prin Monica Macovei și Daniel Morar, principalii săi colaboratori, un sistem, inclusiv prin dosare penale, împotriva adversarilor politici.

El a arătat, la România TV, că sentința dispusă împotriva lui Năstase, care a fost principala țintă a lui Băsescu începând din 2005, reprezintă o nedreptate și a amintit că pentru sesizările de ilegalități transmise de Guvern pentru acțiuni ale foștilor guvernanți nu există niciun răspuns din partea Parchetului.
Întrebat dacă concluzia este că în România justiția nu ar fi independentă, Ponta a răspuns: "Nu, este o justiție generalizantă și greșită. Eu cred că, în mare parte, justiția din România este independentă. Cred că – și până la urmă ce s-a întâmplat astăzi la CSM a arătat capacitatea reprezentanților justiției de a nu se mai lăsa impresionați, intimidați de președinte, au ales pe cine au vrut ei – dar cred că unul din obiectivele strict personale ale lui Traian Băsescu a fost acela, din 2005 încoace, de a-și doborî prin alte metode decât cele politice principalul adversar".
În același timp, Ponta a comparat situația lui Adrian Năstase cu cea a fostului prim-ministru ucrainean Iulia Timoșenko.
"Eu cred că Adrian Năstase a fost nu doar cel mai bun prim-ministru de după 1989, dar și cel mai puternic adversar al lui Traian Băsescu și cred că, din punct de vedere politic, cazul Adrian Năstase este perfect comparabil cu cazul Iulia Timoșenko", a spus Ponta.
El a apreciat că este "o chestie ciudată" atunci când aceiași judecători de la Curtea Supremă achită în unanimitate și, ulterior, condamnă tot în unanimitate.
"Adrian Năstase, care ne-a băgat în Uniunea Europeană și în NATO, se duce în închisoare, Traian Băsescu, care de 10 ani ne fură și ne scoate din Europa, e încă la Cotroceni. Evident că e injust", a adăugat Ponta.
Înainte de pronunțarea sentinței în dosarul Zambaccian, premierul Victor Ponta declara că este o mare nedreptate ca Adrian Năstase să fie hăituit o viață întreagă de "sistemul lui Traian Băsescu", având în vedere toate lucrurile "bune și importante" pe care fostul premier le-a făcut pentru țară.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.