Home Actualitate Basescu la Nasul

Basescu la Nasul

DISTRIBUIŢI

Despre ziaristii ticalositi si lacheii lui Vintu, Patriciu si Voiculescu: Rosca, Chirieac, Dinescu si Geoana

 • Radu Moraru: Aici emisiunea "Nașul", un talk-show care ține cu românii. Bună seara, bun găsit la "Nașul". Am fost aici la suspendare înainte, i-a prins bine și o să-i spun în această seară că de data aceasta eu cred că e mult mai greu. Chiar dacă, poate, sunteți aceiași, poate că sunteți la fel de mulți care-l susțineți, de data aceasta este o competiție mult mai complicată. Este un război, după cum ați văzut, în care toți dau, dar o vorbă a unui prieten de-al meu: important este cine înfige steagul la final. Doamnelor și domnilor, în această seară, președintele României vine la „Nașul", este în direct cu dumneavoastră și va fi o emisiune grea, vă spun eu. Președintele României! 

            
 • Traian Băsescu: Bună seara, bine v-am regăsit.             
 • Radu Moraru: Bine ați venit! V-a purtat noroc această sală, aproape 80% dintre cei care au venit atunci la referendum au spus: „Da” Băsescu! De fapt, au spus „Nu”.             
 • Traian Băsescu: Da, „Nu” revocării.             
 • Radu Moraru: Acum aveți de înfruntat câțiva concurenți și am spus că vă va fi mai greu. Sunteți de acord?             
 • Traian Băsescu: Orice competiție e grea, dar dacă obiectivul meu este să câștig, o să câștig oricât de mulți concurenți ar fi, și ăsta e obiectivul, n-am ce le face contracandidaților.             
 •  Radu Moraru: Domnule președinte, vă invit aici. O seară grea, avem toate întrebările. Am revenit, încă o dată vă mulțumim că sunteți aici să-l susțineți pe candidatul dumneavoastră preferat, cel mai frumos, cel mai bun, cel mai bun președinte al României, și firesc ca oamenii prezenți astăzi aici să-l susțină pe președinte, dar la fel de firesc, domnule președinte, este să încercăm în această seară să răspundeți la cât mai multe întrebări, pentru că, așa cum vă spuneam, nu se trăiește senzațional nici în Europa, nici în România, și oamenii, având în vedere că dumneavoastră sunteți inamicul public numărul 1, toată ziua Băsescu la televizor, unii, pe bună dreptate, alții, poate induși în eroare, spun că Băsescu e de vină pentru traiul lor și pentru că plouă, ca să vă parafrazez. Nu credeți că ați căzut în această capcană, ați lăsat prea mult timp ca toată lumea să spună "Băsescu e de vină, Băsescu e de vină" și în așa fel oamenii să vă asocieze cu nivelul lor de trai care a scăzut pentru mulți…             
 • Traian Băsescu: N-aveam altă soluție. Timp de 5 ani, ca președinte în funcție, nu puteam să intru în fiecare seară în disputele publice, nici personal, nici prin purtătorul de cuvânt. Ar fi fost o hărmălaie între instituția prezidențială și multitudinea de politicieni, de ziariști, de analiști, care în fiecare seară ieșeau să atace președintele, încât am preferat soluția mai reținută, pentru că, oricum, orice se întâmpla, spuneau ei, Băsescu a provocat scandal, Băsescu a făcut nu știu ce, fără ca eu să fi făcut în mod real ceva. Și uite, suntem într-o emisiune televizată. Dacă cineva dintre telespectatori poate aminti, poate suna să ne spună: Uite, atunci când ai spus că nu face guvernul ce trebuie la inundații a fost corect sau n-a fost corect? Dacă atunci când am spus nu se utilizează fondurile europene, guvernul trebuie să facă lucrurile așa cum trebuie făcute, dacă am avut sau n-am avut dreptate. Deci n-am avut ca obicei să creez dispute, dar nici n-am putut să tac atunci când am văzut lucruri în neregulă. Este obligația mea să vorbesc, dacă altfel nu le pot rezolva și obligația mea să exprim punctul de vedere al președintelui pe diverse probleme, de la mai puțin importante la mai mult importante, dar care sunt de interes pentru populație.             
 • Radu Moraru: Dar credeți că în ăștia 5 ani, ați prezentat un mandat în Parlament, ați spus că sunt și lucruri pe care n-ați reușit să le faceți, că aveți și nemulțumiri. Dar puteți să le spuneți, de exemplu, încă o dată oamenilor obișnuiți, de data asta, cei care se uită la noi, nu parlamentarilor: bun, în 5 ani de zile care ar fi realizările președintelui Băsescu?             
 • Traian Băsescu: Mă așteptam la o asemenea întrebare …            
 • Radu Moraru: Da, atunci o retrag, atunci o retrag….             
 • Traian Băsescu: Le-am schițat pe două pagini, ca să nu uit ceva.             
 • Radu Moraru: Ce ați făcut în ultimii 5 ani?             
 • Traian Băsescu: Dar aș începe cu altceva, aș începe spunând că în mandatul meu, dincolo de a se fi întâmplat destule lucruri pozitive, am făcut și greșeli. Greșeli, și vă pot da câteva exemple care sunt edificatoare. Una mare, care a contribuit la decredibilizare, deși n-am avut informația cu privire la situația pe trimestrul IV a anului 2008. Am promulgat Legea salarizării educației naționale, fiind convins că se poate plăti, având în vedere că era consumat doar 3,8% din PIB față de 6% cât avea alocat educația. Dar scuzele n-au nici o valoare, am promulgat-o și pe urmă nu s-a putut plăti. Sau declarația, când se pregătea suspendarea mea, acea declarație că demisionez în 5 minute. La ce mi-o fi trebuit să fac declarația asta? Era o problemă pe care o puteam analiza la rece pe urmă, nu la cald, să iau o decizie cum trebuie, sau să am o ieșire publică așa cum trebuia. Sau, spre exemplu, un lucru mai puțin cunoscut. Vă aduceți aminte când s-a rupt PL-D din PNL? Și atunci, povestea publică a fost "președintele vrea să absoarbă PNL". Vă pot spune că a fost una din marile greșeli pe care le-am făcut în mandat, pentru că PNL îl exclusese pe domnul Stolojan, pe Mona Muscă, pe un grup destul de mare de membri PNL. Eu nu spun dacă pe drept sau pe nedrept, dar, după excluderile acelea, domnul Stolojan, lucrând la Cotroceni, era consilier prezidențial, am observat că un număr tot mai mare de liberali veneau la dânsul. Mi-am dat seama că se întâmplă ceva, ceva în neregulă, ce nu trebuia să se întâmple din punct de vedere al Alianței DA. Aveam nevoie vitală ca acea alianță să rămână în picioare. În loc să spun public că există riscuri pentru PNL și pentru Alianță, am ales alt drum și, cu o lună înainte să se anunțe formarea PL-D, l-am invitat pe premierul Tăriceanu, care era și președintele partidului, la o discuție și i-am cerut să fie însoțit cel puțin de cinci oameni. Îmi aduc aminte sigur că a fost Radu Stroe, a fost Hașotti, cred că a fost și Crin Antonescu la acea discuție, și nu mai știu cine, dar pe ei mi-i aduc aminte precis. Și i-am avertizat: atenție, domnule Tăriceanu, atenție dragi colegi de alianță, mă tem că se pregătește o rupere a partidului vostru, justificat sau nu. Nu-i treaba mea, dar pe fondul excluderilor, pentru că văd tot mai mulți liberali care vin la Cotroceni la domnul Stolojan. Ei erau într-o… aveau un sentiment de revoltă pentru cum erau tratați. Eu întâlnirea am avut-o cu conducerea PNL-ului cu cel puțin o lună înainte de apariția PL-D-ului. Discuția a fost la Vila Lac I. M-am dus să le spun "măi, faceți ceva pentru că se va șubrezi alianța". Mie de fapt îmi era frică să nu se producă ruperea unui grup – și așa nu aveam o majoritate zdrobitoare – era la limită majoritatea și mi-era frică să nu rămână guvernul fără susținere.            
 • Radu Moraru: Dar v-au crezut? V-a crezut Călin Popescu Tăriceanu atunci?             
 • Traian Băsescu: Nu știu. Discuția a fost circa 40-45 de minute, le-am spus ce văd, ce cred că se poate întâmpla și le-am cerut să găsească o soluție internă ca să nu afectăm alianța. Greșeala a fost foarte mare că nu am spus public, pentru că, pe urmă, au putut să justifice apropierea de PSD și scoaterea de la guvernare a PD-ului, spunând "președintele a vrut să absoarbă PNL-ul, a vrut să distrugă PNL-ul". Nu, au fost greșeli de management la nivelul conducerii partidului. Ei, este o greșeală pe care am făcut-o, trebuia să spun public.            
 •  Radu Moraru: Dar sunt greșeli pe care le-ați făcut pentru că nu v-ați fi așteptat ca poziția asta de președinte să implice atâtea greutăți, atâtea lupte, atâtea discuții.
 • Traian Băsescu: Bun, nu…             
 • Radu Moraru: Că la un moment dat, sincer vă spun – acum analizând cei cinci ani și cum a evoluat mandatul dumneavoastră de la an la an – ați fost surprins în prima perioadă de ce înseamnă să fii președintele României.            
 • Traian Băsescu: Bun, orice… Știți, nu există școală de președinți, și când te duci la Cotroceni ești un președinte stagiar.         
 • Radu Moraru: Deși țara e plină de președinți. Toată lumea, când se salută, "domnu' președinte, domnu' președinte", adică…                       
 • Traian Băsescu: Da, președinte de scară de bloc, președinte de țară, toți se numesc "președinte". Marea problemă nu a fost asta, eu am rămas credincios, în mandat, obiectivului meu cu sistemul ticăloșit și eu vă pun o întrebare: puteți să-mi spuneți o singură privatizare dubioasă făcută în acest mandat? Pentru că erau de privatizat: Poșta, Romgaz-ul, Transgaz-ul. Așa le-am găsit când am venit, în procedura de privatizare: CEC-ul, exploatările de sare, erau în programul de privatizare. Sigur, a fost o discuție în CSAT și am spus "stopăm deocamdată privatizările". …spus, a fost…            
 • Radu Moraru: Dar poate era mai bine să le privatizăm, poate să fie și soluția asta.            
 • Traian Băsescu: Nu știu. Criza ne-a arătat că a fost bine că am mai avut o resursă pe care statul să se poată mișca atunci când populația este afectată. Spre exemplu, prețul la gaze. Nu s-au vândut gazele la prețul pieței internaționale, ci s-a încercat un mixt, chiar societățile au fost ajutate – unele din ele – cu gaze furnizate la prețul gazelor românești pe o perioadă scurtă de timp, medie, dar s-a putut face ceva, s-a putut interveni. Deci, am vrut să subliniez în primul rând greșelile, deci nu sunt un președinte care spune "am fost perfect". Poate uneori mi-a lipsit tactul, nu este un lucru pe care să-l neg, chiar în abordarea cu partidele, dar de aici până la a nega un întreg mandat e o cale lungă. Și o să încerc să răspund întrebării dumneavoastră.            
 • Radu Moraru: M-ar interesa, dar vreau să introduc o paranteză: dacă ați avut, presupunând că ați fi avut același guvern de când l-ați numit pe Tăriceanu până acum, să zicem, nu demis, până la alegerile acestea, credeți că ați fi făcut mai multe în acest mandat? Cu alianța, să zicem, majoritară – nu majoritate senzațională, dar…            
 • Traian Băsescu: Uite, n-o să cred că se putea introduce o nouă lege a salarizării când politica Guvernului Tăriceanu a fost să mărească salariile, ducându-se în deficit și acum plătind. E o factură pe care o plătim acum. Deci, pe creștere de 7,1% anul trecut, am închis anul cu un deficit de 5,4%. Practic, s-au cumpărat voturi și acum plătim factura. Ne-a găsit criza fără nici un fel de rezervă.            
 • Radu Moraru: Da, dar nu era mai credibil dacă mai plătea și altcineva în afară de noi, factura asta? Adică, cineva vizibil, că așa arătăm politic către diverși oameni politici, ăia care au privatizat Petrom-ul, ăia care au privatizat Sidex-ul, ăia care au privatizat nu știu ce – vorbim de cheltuielile astea – dar oamenii, de exemplu, nu văd pe nici unul să plătească, decât eventual, așa, nu mai e prim-ministru, e doar mare bogătaș sau nu e…            
 • Traian Băsescu: Aici e mai dificil de spus ce-i de făcut. De regulă, sancțiunile sunt politice la decizia politică, pentru că nu poți să spui că a furat bani, ci a dat bani la primari în ultimele trei luni de mandat, s-au dus banii din rezerva… din Fondul Național pentru Dezvoltare, s-au dus la primari pentru voturi. Eh, s-a făcut un act al guvernului ca să dea banii ăștia, deci acoperirea legală este, e o chestiune de responsabilitate, că altfel legal te poți acoperi. Ca, de exemplu: acum vin peste români destule lucruri neplăcute.             Radu Moraru: Facturile!            
 • Traian Băsescu: Nu de facturi, vin din lege. Uitați-vă că, pentru a se face economii la bugetul de stat, guvernul a stabilit să se stea în concediu fără plată șase luni în luna noiembrie, șase luni în luna decembrie.            
 • Radu Moraru: Șase zile!            
 • Traian Băsescu: Șase zile, pardon, deci șase zile în luna noiembrie, șase zile în decembrie. Este o măsura luată în plină campanie. Ce ar fi trebuit să mă duc să îi spun lui Emil Boc? Nu contează, împrumută bani și nu-mi deranja campania electorală. Ce ar fi trebuit să fac? Sau a ieșit noua lege a salarizării, s-au tăiat banii de la agenții, salariile alea uriașe, salariile speciale, s-au dus. S-au desființat 112 agenții, am promulgat legea săptămâna trecută.            
 • Radu Moraru: Da, dar electoral nu știu dacă se simt aceste lucruri în buzunarele celor care trebuie să iasă la vot, adică românii.            
 • Traian Băsescu: Domnule Moraru, nu se simt în buzunare, ci sunt lucruri care te fac să pierzi voturi. Sunt 9.000 de salariați din sistemul de stat care până la sfârșitul anului rămân fără locuri de muncă, pentru că erau în niște agenții care nu se justificau. Dacă aș fi avut același mod de gândire ca în 2008, însemna să se oprească tot și să lăsăm reformele amânate. Am zis că voi candida și în condițiile astea în care, uneori, parcă înot contra vântului, contra curentului, dar…            
 • Radu Moraru: Ați vrut să spuneți ceva contra vântului?            
 • Traian Băsescu: Nu, înot.            
 • Radu Moraru: Am înțeles!            
 • Traian Băsescu: Așa. Deci sunt lucruri pe care ți le asumi sau nu ți le asumi, iar eu am hotărât că ar fi o mare eroare să facem lucrurile astea după ce a trecut timpul să fie făcute. De aceea, i-am cerut guvernului să meargă înainte cu procesele de reformare a instituțiilor statului.            
 • Radu Moraru: Dar care guvern? Guvernul… Că, știți, nu am înțeles, cum adică? Dăm jos un guvern, după care nu știm ce să-i facem ca pe ăsta, dat jos, să îl mai ținem în funcție, în funcția de guvern dat jos. Guvernul Boc lucrează astăzi, Guvernul Croitoru sau Guvernul Negoiță?            
 • Traian Băsescu: Greu de spus, dar țara are un guvern interimar, dar are guvern. Însă știți care e ridicolul situației? Prin lege, guvernul nu are… un guvern căzut, cum este Guvernul Boc, nu are dreptul să promoveze proiecte de legi și nu are dreptul să… mai ales legea bugetului de stat, este un guvern care a căzut în Parlament. Înțeleg că domnul Geoană a trecut prin Senat o lege prin care îi spune Guvernului Emil Boc să facă bugetul. L-a pus la loc, domnule Morar! Deci l-a dat jos și s-a răzgândit, acum l-a pus la loc! Cine l-a răzgândit pe domnul Geoană nu știu, dar cert este că a da atribuțiuni unui guvern căzut echivalează cu a-l pune la loc.            
 • Radu Moraru: Da.            
 • Traian Băsescu: Când au gândit bine? Când au dat jos guvernul, când au respins al doilea guvern, când nu vor să primească la vot al treilea guvern? Atunci sau astăzi, când vine și țipă "împuternicim guvernul prin lege să facă bugetul de stat"?            
 • Radu Moraru: Dar aici este o explicație pe care n-o pricepem noi. De ce, practic, se tergiversează votarea și celui de-al doilea guvern? Pentru că Parlamentul oricum nu puteți să îl dizolvați până în 6 decembrie?            
 • Traian Băsescu: Nici nu vreau. Abia dacă un președinte ar decide să dizolve Parlamentul, în primul rând trebuie să mai cadă un guvern, în al doilea rând trebuie să fie validat, pe 21 decembrie este validarea președintelui ales, și dacă au trecut 60 de zile, condiții de la căderea primului guvern.            
 • Radu Moraru: Asta zic, care este explicația acestei tergiversări? Că este clar, toți românii ne-am prins că nu s-a vrut, că puteau în trei zile să pice și Guvernul Negoiță.            
 • Traian Băsescu: Nu mai prezintă interes, pentru că obiectivul căderii Guvernului Boc a fost să stopeze programele astea, legile astea care tot veneau pe asumarea răspunderii, pe de o parte, și pe de altă parte, să pună un prim-ministru care, prin ordonanță de urgență, să anuleze referendumul legat de reducerea numărului de parlamentari și reducerea unei Camere a Parlamentului. Acesta a fost obiectivul, de asta s-a venit cu domnul Johannis pe cal alb și în spate era dorința de a se anula referendumul imediat.            
 • Radu Moraru: Bănuiți sau aveți și informații? Că asta este… am văzut și ieri declarația dumneavoastră, este o declarație tare, adică…            
 • Traian Băsescu: Este o logică a actului politic, nu…            
 • Radu Moraru: Dar de ce îi deranjează referendumul și de ce v-ar ajuta pe dumneavoastră referendumul?            
 • Traian Băsescu: Păi, referendumul nu mă ajută, dar pe ei sigur îi deranjează, pentru că unde suntem, de fapt? Suntem la situația la care guvernul a declanșat reformarea instituțiilor statului, nu? 112 agenții desființate, legea salarizării care taie salariile privilegiate, legea pensiilor care este în Parlament, care afectează 230 de mii de oameni cu pensii speciale. Or, trebuia stopat acest proces de reformă, pe de o parte, pe de altă parte, dacă discutăm de ce sunt împotriva referendumului, ei nu vor să înțeleagă că atunci când reformezi alte instituții ale statului Parlamentul nu poate rămâne în afară. Dorința majorității parlamentare este ca Parlamentul să nu fie reformat, să nu fie redus ca număr, să nu dispară privilegiile, să nu dispară a doua Cameră. Numai că ceea ce nu înțeleg oamenii ăștia? Acest Parlament și structura statului au fost desenate la începutul anilor ’90 de CPUN împreună cu domnul Iliescu, cu domnul Bârlădeanu, cu domnul Marțian. Eu nu spun că această structură a statului nu a fost potrivită pentru acele vremuri, dar, în mod categoric, după 20 de ani, constatăm că, în baza Constituției din anul 1992, practic s-a construit un stat atât de scump, încât… sau atât de costisitor, încât populația nu îl mai poate suporta. 29% din bugetul de stat se cheltuiește cu funcționarea statului român, or, oriunde în țările UE costurile de funcționare ale statului sunt între 12% și 14%. Păi de unde să mai generezi resursă pentru pensii, pentru salariile mici?             Radu Moraru: Deci, practic, dublu avem costurile…            
 • Traian Băsescu: …avem costurile…            
 • Radu Moraru: … față de țările europene?            
 • Traian Băsescu: Și avem un salt uriaș de la circa 15%, cât erau costurile în 2004, la circa 29% din buget sau, altfel spus, raportat la PIB, cheltuim 9,2% din PIB pentru funcționarea statului și, la sfârșitul lui 2004, cheltuiam doar 5,2%.            
 • Radu Moraru: Dar de ce cu două Camere? Pentru că și pe unul din site-urile dumneavoastră oficiale, că au apărut și din alea neoficiale …            
 • Traian Băsescu: Am un singur site oficial, www. basescu.ro.            
 • Radu Moraru: Traian Băsescu președinte.ro nu este oficial?            
 • Traian Băsescu: Nu.            
 • Radu Moraru: Am înțeles. Atunci pe acel site care vă este favorabil, am văzut 80% sunt de acord, votează pentru reducerea numărului de parlamentari și eu cred că până la urmă și Mircea Geoană și Crin Antonescu vor vota la acest referendum în acest sens, dar 67% doar cu tăierea unei Camere.            
 • Traian Băsescu: Păi 67% este enorm! Enorm!            
 • Radu Moraru: Dar nu toți 80%.            
 • Traian Băsescu: Nu toți 80% pentru că a ieșit povestea asta cu "vine dictatura", dacă rămânem cu o singură Cameră. Or, eu vreau să vă spun că, în UE, 14 state au Parlament cu o singură Cameră, 13 au Parlament bicameral, dar preponderent au Parlament bicameral acele state care sunt state federale. Are Germania Parlament bicameral, iar Camera Superioară a Parlamentului se ocupă de landuri.            
 • Radu Moraru: Este adevărat, dar uite, două Camere, ați bătut două Camere la suspendare. Dacă aveți numai una, vă dați seama? Adică eu înțeleg și teama asta, teama unor parlamentari care pot spune, „Domnule, cu o Cameră… nu știu?"            
 • Traian Băsescu: Domnule Moraru, dați-mi voie să mai dau câteva exemple de țări, că poate îmbunătățim procentul acela de 67%. Deci, Germania are două Camere, dar Camera Superioară, în primul rând, nu sunt aleși direct senatorii, ci sunt trimiși de landuri ca reprezentanți ai lor, cu mandat variabil. Landul îi poate întrerupe mandatul oricând, guvernul de land. În Belgia, în Olanda, care sunt tot state federale. De asemenea, Camera Superioară se ocupă numai de statele componente. Italia, Spania au regiunile autonome. Camera Superioară, Senatul Italiei se ocupă de statele, regiunile din interiorul țării. La noi nu este cazul. Până și Franța, care are Parlament bicameral și nu este stat federal, cea mai mare parte a senatorilor sunt aleși de către primari și consilieri în așa fel, încât Senatul reprezintă mai preponderent administrația locală. Iar la noi avem două Camere cu exact aceleași atribuțiuni, în condițiile în care în Constituția noastră scrie foarte clar: "România este stat independent, suveran, indivizibil" și este articolul care nu poate fi modificat în Constituție, numărul 1.            
 • Radu Moraru: Am înțeles.            
 • Traian Băsescu: Deci, dacă nu ai perspectiva să regionalizezi România, și nici nu avem nevoie de așa ceva, pentru ce să mai ținem o Cameră?            
 • Radu Moraru: Dar când ați dat cu pixul și ați zis 470 sau 471, ia să facem 300, nu vă venea să scrieți 200?             Traian Băsescu: Îmi venea să scriu…            
 • Radu Moraru: Că eram 90% poate dintre români care… adică eu aici, ca să vă spun, am zis "Domnule, și 300 este mult".              
 • Traian Băsescu: Și eu am avut gândul ăsta, dar…            
 • Radu Moraru: Deci v-am ghicit, da?            
 • Traian Băsescu: …președintele trebuie să fie realist, dar nu exact acesta. Eu am gândit altfel faza inițială, am spus: suntem 22 de milioane, care este o normă rezonabilă? 100 de mii de cetățeni la un parlamentar putea fi o normă rezonabilă. Pe urmă însă, privind la populația pe care o are fiecare județ, dacă fixezi o astfel de normă ajungi la concluzia că în foarte multe județe un parlamentar ar trebui să aibă circumscripția electorală sau colegiul în două județe, ceea ce este în neregulă. Și atunci am lăsat această marjă, spunând că maxim 300, pentru a putea lăsa la dispoziția parlamentarilor marja de manevră în care să nu fie parlamentari care au mandat și în județul Bihor, și în județul Satu Mare, să fie concentrat mandatul într-un singur județ.            
 • Radu Moraru: Domnule președinte, să trecem la întrebări, aici au lucrat băieții mei cinci ani de zile să scrie întrebările acestea. Prima întrebare de care vă era teamă: dați-mi cinci realizări majore. Ce considerați dumneavoastră că este cel mai important din cei cinci ani de mandat?            
 • Traian Băsescu: Și pot să le și comentez puțin, sau doar să le enumăr?            
 • Radu Moraru: Sigur.            
 • Traian Băsescu: Deci, spre exemplu…            
 • Radu Moraru: Deși putem să adoptăm și o altă metodă, să spuneți și să comenteze celelalte televiziuni! Vă rog.            
 • Traian Băsescu: Da, de acord. Dar aceasta se întâmplă și când nu spun, darămite când spun…            
 • Radu Moraru: Da, vă rog.            
 • Traian Băsescu: Cred că cel mai important lucru care s-a întâmplat în mandatul meu a fost semnarea acordului de aderare la UE în aprilie 2005 la Luxemburg și intrarea în UE la 1 ianuarie 2007. Este atingerea unui mare obiectiv strategic și aduceți-vă aminte, în 2005 și 2006 foarte mulți analiști spuneau "nu vom intra la 1 ianuarie 2007", pentru că rămăseseră celebrele stegulețe roșii la Mediu, la Justiție, la Agricultură, la Transporturi.            
 • Radu Moraru: Să știți că astăzi am aflat că într-adevăr erau roșii, roșii. Atât de roșii sunt și astăzi.            
 • Traian Băsescu: S-au mai îngălbenit, dar tot nu sunt în regulă. Pe urmă, vorbim… Uite, foarte mulți îmi spun cu trăitul bine și eu recunosc că acea urare pe care o făceam și o fac și acum, din suflet, românilor, dorindu-le să trăiască bine, nu s-a împlinit. Nu putem spune că toți românii trăiesc bine; ba cu ocazia crizei sunt destul de mulți care au fost afectați de criză. Dar privind la cifre, cifre pe care le-am luat acum pentru luna august – sunt cifrele statistice – salariul mediu în 2004 era 810 lei. Astăzi salariul mediu este 1845 lei, deci s-a dublat practic salariul mediu. Pensia medie era 231 de lei, astăzi pensia medie este 715 lei. Sunt cifre, nu le putem contesta. Eu repet, nu se trăiește bine cum mi-aș fi dorit și cum ar merita românii, dar nici nu putem spune că mai avem veniturile din 2004. Chiar erodate de inflație, tot înseamnă o dublare și a pensiei, și a salariului mediu.            
 • Radu Moraru: Ați făcut și acest calcul, că aici nu sunt sigur. Deci chiar și erodarea prin inflație…            
 • Traian Băsescu: Da. O erodare prin inflație duce la o dublare a venitului, că altfel ar fi de două ori și. S-a introdus pensia minimă garantată, și aici chiar a fost un efort uriaș de solidaritate a românilor. Nu am auzit pe nimeni, la 1 octombrie, când pensia minimă garantată s-a făcut 350 de lei, nu am auzit nici un român să spună "de ce s-au dat, că nu au contribuit deloc la fondul de pensii?" Este vorba de 1,5 milioane de oameni în vârstă, care au muncit la CAP, muncind la CAP nu au contribuit la fondul de pensii și avea acele pensii meschine de 3 lei, de 8 lei, de 15 lei, de 26 de lei și…            
 • Radu Moraru: Întrebare grea. Noi ne emoționăm la știri când vedem o bătrânică cum numără ea 30 de lei când ia pensia, dar ne și trece repede. Credeți că până la urmă suntem noi atât de maturi și să fim atât de solidari? Pentru că eu am primit totuși niște semnale de la oameni care au spus "dom'ne, nu meritau 3 milioane jumate"; adică nu știu, de unde aveți imaginea cum suntem noi?            
 • Traian Băsescu: Pentru că nu am văzut proteste. Puteau să fie cei care au contribuit la sistemul de pensii, să vină în fața Guvernului, în fața Parlamentului și să spună "fraților, sunt 1,5 milioane de bătrâni în mediul rural care nu au contribuit și voi vreți să le dați 350 de lei pensie? Nu suntem de acord". Nu a venit nimeni, nu a existat nici un protest social. Sigur, probabil cineva a fost nemulțumit, dar nu a existat o opoziție a populației, pentru că până la urmă ce au înțeles oamenii? Pământul acela de la CAP i-a fost luat cu forța, din proprietate, l-a exploatat statul. Oamenii aștia au ajuns la vârste înaintate – nu zice nimeni că nu au pe lângă casă o găină, un porc, că nu au pe ce pune mâna – dar nu au un ban cu care să își cumpere un medicament. Sunt în vârstă. Sunt 1,5 milioane de oameni care au lucrat la CAP și nu au un ban din ce să trăiască, să își cumpere un medicament. Și atunci putem spune că a fost primul mare gest de solidaritate a românilor cu o categorie de români care nu mai aveau nici o altă posibilitate. Ce faci cu un bătrân care a lucrat toată viața la CAP și îi trebuie medicamente?            
 • Radu Moraru: Un examen dificil. Am vorbit cu tineri care și-au pierdut serviciul și aveau și o rată la bancă, mică, dar deja nu mai puteau să o plătească și în momentul în care i-am întrebat de ceilalți români, de faptul că și în Europa o duc oamenii greu, vă spun ceva: au spus "da, dar noi nu facem față, nu știm ce să facem". Adică nu suntem pregătiți… Nu erau gata să își caute un serviciu. Și se gândeau la ei, în primul rând.            
 • Traian Băsescu: Poate că nici nu îl găseau, poate că nici nu îl găseau. Suntem într-o perioadă de criză economică. Dar până la urmă este o realitate a capitalismului, care nu este întotdeauna cel mai echitabil sistem, dar nu există altul mai bun. Uitați-vă în SUA: la începutul anului erau zece milioane de americani în corturi; nu în România, în SUA.            
 • Radu Moraru: Zece milioane?            
 • Traian Băsescu: Zece milioane de americani erau în corturi, la marginea orașelor, după ce băncile le executaseră ipoteca pe casa pe care o cumpăraseră cu bani de la bănci.            
 • Radu Moraru: Ce-o face Gâdea al lor acolo, la zece milioane de corturi? Cred că…            
 • Traian Băsescu: Nu știu. Doamne ferește, nu aș vrea să ajungem noi aici. Dar să știți – și spun un lucru pentru care sunt convins că poate și cei din sală mă vor apostrofa – în România, 90% din apartamentele de la bloc, așa cum sunt ele – mici, nenorocite – sunt proprietate. Mergeți în Germania și veți constata că 30-40% din cetățenii germani au reușit să aibă în proprietate casa. În rest, au credite uriașe pe care le duc și dincolo de pensie. În America la fel. Deci faptul că, la începutul anilor ’90, Petre Roman a spus "dăm casele, le vindem pe valoarea unui televizor" îi protejează minimal pe români. Eu repet: nu spun că românii trăiesc bine, dar în situații de criză poate că au o soluție în plus față de cei din țările în care statul niciodată nu a dat case. Au spus "e capitalism, nene, mergi matale la bancă, îți faci un credit în baza salariului și când ai plecat în șomaj te mai aștept trei luni, după care eu, bancă, îți execut casa". Îi înțeleg pe tinerii de care vorbiți, e un moment dificil. Pe de altă parte, statul nu se poate angaja să plătească acele credite contractate, de familii tinere, ce-i drept. Poate că se vor găsi alte soluții dacă va fi situația critică, probabil o negociere cu băncile făcută de guvern în numele unui număr mai mare, să se treacă la un proces de amânare a executărilor la case, pentru că… Și vă spun și de ce lansez asta; n-am lansat până acum o astfel de idee, dar acum merită lansată. Pentru că semnele că se apropie redresarea au apărut în acest semestru și am aici: producția industrială a crescut cu 21,3% față de trimestrul trecut.            
 • Radu Moraru: În România?            
 • Traian Băsescu: În România, nu în altă parte. În construcții avem o creștere de 13,2%. Ne menținem cu prăbușire majoră în vânzarea de automobile, care afectează foarte mult situația, poza trimestrului III. Rămânem cu -5 la servicii; deci dacă și…            
 • Radu Moraru: Deci nu prea mai merg Citroen-urile. Da, nu am vrut să fiu răutăcios.            
 • Traian Băsescu: …și extrem de important, extrem de important: Cenușăreasa, agricultura, creștere 2% nu față de trimestrul trecut, față de trimestrul al III-lea al anului trecut. Producția vegetală a fost excepțională, ceea ce înseamnă că față de estimările FMI că în trimestrul III vom avea un -8,5%, nu rămâne în picioare. Evaluarea este că vom rămâne la -7. Deci începem să intrăm pe o curbă de redresare, ceea ce poate duce – deci nu am terminat cu creșterea economică negativă, dar este prima dată anul acesta, după trimestrul I, care a fost -6,4, trimestrul II -8,7, vom fi probabil la un -7. Deci am inversat curba.           
 • Radu Moraru: Dar credeți… BERD a spus ceva, ori ieri, ori astăzi, nu știu când, am văzut situația, că va fi creștere economică anul viitor, pe tot anul 1%. Credeți că poate să ajungă, adică asta ar însemna că, gata, s-a oprit și deja începem să ne mișcăm?             Traian Băsescu: Păi semnul că s-a oprit îl avem, semnul că s-a oprit îl avem.            
 • Radu Moraru: Adică să nu fie ceva electoral. Dumneavoastră v-ați înțeles cu BERD ca să ne păcăliți, noi să vă votăm.            
 • Traian Băsescu: Domnule Moraru, dacă voiam să păcălesc populația vă asigur că se dădeau salariile fără să se ceară 6 zile de concediu fără plată, pentru că se făceau 20 în ianuarie, da? Nu se mai dădea legea nouă a salarizării care să stopeze marile salarii, nu se desființau 112 agenții, nu vreau asta. Pentru că tot populația plătește, dar plătește o factură mai grea după ce trec alegerile.             Radu Moraru: O spuneți de multe ori, ați fost corect cu noi 5 ani de zile?            
 • Traian Băsescu: La legea salarizării profesorilor involuntar am fost incorect. Involuntar. Nu am avut informațiile despre scăderea veniturilor în bugetul de stat, nu mi le-a dat nici premierul, nici ministrul finanțelor, pe care îmi aduc aminte că l-am întrebat de câteva ori, pe Vosganian. "Măi, cum stăm cu deficitul bugetar? Nici o problemă, o să fim la minus 2,8". El știa că se va ajunge la peste minus 5%. Dar asta este, am văzut în ianuarie, era prea târziu, prea târziu.            
 • Radu Moraru: Da. Mi-ați spus de realizări și m-am mirat, mă așteptam să spuneți votul uninominal și mă gândesc că poate și dumneavoastră vă minunați că prin votul ăsta uninominal, parcă tot ăștia, spuneam eu acum ceva timp, urâți au intrat în Parlament.            
 • Traian Băsescu: Păi nu este chiar așa, domnule Moraru, s-a produs un progres de la o opoziție de 322, am ajuns la opoziție de 254. Atâția au votat pentru căderea guvernului.            
 • Radu Moraru: Da, dar am impresia că își dorește o opoziție de 112, nu? Ăsta este numărul de urgență.            
 • Traian Băsescu: Deci o îmbunătățire în Parlament s-a produs și s-ar fi produs mai profund dacă, după referendum, Parlamentul ar fi fost perfect corect cu românii și nu introduceau compensarea aceea. Știți, vot uninominal compensat, pe care îl susținea și Pro Democrația și… Dacă lăsau cel care este pe locul I în colegiul ăla intră în Parlament, vă asigur că era mult mai bine de 254, 322 la suspendarea mea, 254 la căderea guvernului. Este un progres, aproape 70 de voturi mai bune decât cele din 2007.            
 • Radu Moraru: Știu, dar dacă reușea lovitura noastră, adică cei care am votat la referendum luam și eu sancțiuni mai puține de la CNA. Vedeți, România, chiar dacă se schimbă, pe ici pe colo, încă politicul este în toate. Domnule președinte, politicul este în toate. Vă dau un exemplu. Când înjuri pe cineva de la PD-L mă amendează PD-L-istul din CNA, când este așa PNL-istul, când este PSD-istul. Adică tot timpul… Vă mai spun una. Când ridică PD-L-istul să amendeze, știți cine, Antenuțele, și așa automat PSD-istul zice "îl băgăm și pe 'Nașul' la pachet". Deci încă o dată spun aberația… Pe asta nu o știți că nu ați auzit-o probabil ieri. Aberația este că pentru ce a spus Berceanu pe Realitatea TV a fost amendat "Nașul" și B1TV. Am mai spus-o? Înseamnă că am îmbătrânit. Am îmbătrânit în ăștia 5 ani, domnule președinte. Dumneavoastră?            
 • Traian Băsescu: Eu? Doar mi-a căzut părul, dar mă consider la fel de tânăr.            
 • Radu Moraru: Luăm o scurtă pauză publicitară. Suntem în direct și voiam să le spun ceva telespectatorilor și tuturor celor care ne urmăresc de atâția ani, suntem de 8 ani pe piață și încă nu am expirat, văd că pe zi ce trece oamenii se uită din ce în ce mai mulți la noi. Vreau să le spun că am citit deunăzi ceva pe internet. Spunea cineva: "Domnule, președintele României nu face chiar ce vrea. Este posibil să fi observat că o mare parte dintre români parcă și-au găsit drumul. România are și față frumoasă, românii sunt și frumoși, și deștepți, și inteligenți, și într-un fel chiar dacă se opun politicienii, ușor-ușor vom duce țara în direcția cea bună". Cred asta și spun acest lucru pentru că este de față președintele României și poate să confirme sau nu, și el vine pe acest trend sau nu, dar o spun și pentru că îl avem alături de noi și îl salut pe primarul Chișinăului, tânărul primar al Chișinăului, domnul Dorin Chirtoacă. Bună seara. Hai Moldova, hai România. Știți foarte bine că emisiunea a reușit să fie aproape de…            
 • Traian Băsescu: Domnule Moraru, îmi dați voie să vă spun ceva apropo de tânărul primar al Chișinăului, domnul Chirtoacă? Astăzi m-am întâlnit cu un grup de 60 de oameni care au suferit în timpul manifestării tinerilor de la Chișinău, ca urmare a fraudării votului la alegerile făcute sub comanda lui Voronin. Unul din lucrurile pe care le-am spus: "Dragii mei, să nu credeți că ați câștigat bătălia cu comuniștii". I-au trecut în opoziție acum, dar sunt atât de puternici, de capabili să revină și să întoarcă lucrurile pe dos, mai ales într-o perioadă de criză economică. Și i-am rugat lucrul aceasta pe toți cei 60 de tineri cu care m-am întâlnit să aibă grijă pentru că a spune că i-ai înfrânt pe comuniștii lui Voronin numai pentru că ai câștigat alegerile, nu înseamnă aproape nimic. I-am dat exemplul de la noi. Dragii mei, suntem la 20 de ani de la revoluție, mai sângeroasă decât cea de la Chișinău, la Chișinău au murit 3 oameni, Dumnezeu să îi ierte! S-au bătut pentru libertate. În România au murit 1000 de oameni numai în București. Și astăzi, după 20 de ani, îi avem cu mentalitățile lor, propaganda lor, ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat în acești 20 de ani și încă mai cred că pot să apuce puterea și să o controleze în favoarea lor, așa cum au făcut 45 de ani. Deci m-a impresionat întâlnirea de astăzi cu tinerii de la Chișinău, unii din ei aveau și o bucurie și parcă o naivitate. Le-am spus: "Atenție, atenție, nu uitați că nu ați câștigat puterea, ci doar alegerile. Ca să câștigați puterea trebuie să modernizați structurile, să le schimbați, este o chestiune de mulți ani". Și apropo de asta, nu le-am dat un exemplu, dar îl dau acum pentru că este domnul primar Chirtoacă aici. Vă aduceți aminte la revoluție ce spuneau posturile de radio controlate de comuniști? Radio și televizorul, TVR. Spuneau că la Timișoara era un grup de huligani care provoacă scandal. Vă aduceți aminte ce spunea Voronin despre tinerii din Piața Marii Adunări a Chișinăului? Că un grup de huligani provoacă scandal. Vă uitați ce spun trusturile lui Voiculescu și lui Vântu, și ziariștii lor lachei? "Președintele provoacă scandal!" Este același tip de propagandă, aceeași apucătură de a spăla pe creier oamenii prin insistența repetării acelorași lucruri, și bieții oameni ajung până la urmă să creadă că nu Roșca Stănescu provoacă scandal, ci președintele României, că nu domnul Remeș a luat șpagă și astăzi, ieri, în fața Înaltei Curți de Casație și Justiție spunea nici mai mult, nici mai puțin că-l dă în judecată pe președinte, pentru că el a ajuns în instanță, deși nu președintele l-a trimis nici să ia șpaga, nici să ia caltaboși, nici vinul. Dar ăsta este tupeul bolșevicului, înțelegeți? Și la noi se manifestă și după 20 de ani, vă imaginați ce e în Republica Moldova la doar câteva săptămâni de când au trimis comuniștii în opoziție?           
 • Radu Moraru: Dar să le dăm o veste bună, domnule primar. Avem tot "know-how-ul", 20 de ani am învățat ce înseamnă acești oameni care nu vor să ne lase și tupeul ăsta de bolșevic știm, l-am simțit și-l simțim. Eu îl simt ca ziarist, că vorba dumneavoastră, cu plouatul: …nu plouă, dar pe cuvânt că și pe mine, de multe ori plec, e soare, senin și dacă mă vedeți cu umbrela, e că mă uit prea mult pe posturile astea și ajung să cred că plouă. E soare, e frumos, dar eu sunt cu umbrela, da? Credeți-mă, uite vă întreb așa abrupt: atât de mult au zis ăștia de Hayssam și uneori mai adorm cu televizorul și cred că toată noaptea ăștia pun o bandă d-aia: Hayssam, Hayssam, Hayssam… încât, cum să zic? Și mai zic și: Băsescu, Băsescu, Băsescu…            
 • Traian Băsescu: Da…            
 • Radu Moraru: Adică domne, până la urmă din avionul prezidențial al lui Ion Iliescu, că se dădea cu avionul când voia Omar Hayssam, cum a ajuns să fie lipit de dumneavoastră?            
 • Traian Băsescu: Cu propaganda.            
 • Radu Moraru: Dar n-aveți chiar nici o legătură? Nu l-ați avut în ogradă?            
 • Traian Băsescu: Domnule Moraru… Nu, nu. Domnule Moraru, în cazul Omar Hayssam există o mare realitate, pentru care eu îmi dau cuvântul de onoare. Trei jurnaliști români răpiți, întâi într-un scenariu care pe urmă a devenit serios. Așa cum am spus și în conferința de presă, a fost organizat de Omar Hayssam pentru că și-a și oferit serviciile să se ducă să-i aducă. El, de altfel, a mai avut un scenariu de ăsta în Yemen, când a adus niște marinari, dar nu reluăm asta, e prea complicat.            
 • Radu Moraru: Interesant. Dar ce voia de fapt? Bani și glorie?           
 • Traian Băsescu: Nu, nu, nu. Intraseră organele statului pe el și voia să facă un serviciu puterii care venise în decembrie 2004, președintelui, în speranța că i se opresc dosarele. El a scăpat de sub control jocul pe care l-a făcut și eu vă asigur că, în momentul în care l-a scăpat de sub control, organismele statului au și hotărât arestarea lui. Dar până la urmă, acest episod are o singură mare realitate. Trei ziariști români au fost răpiți. După primele trei-patru zile treaba a devenit extrem de gravă, am pus în mișcare toate structurile de securitate ale statului român pentru a-i recupera. Niciodată n-o să am vreun regret că m-am implicat pentru ca acești trei cetățeni români să fie aduși acasă.            
 • Radu Moraru: Deci, nu dumneavoastră sunteți Profesorul? Că așa îmi spun toate posturile astea: Profesorul, Profesorul…            
 • Traian Băsescu: Habar n-am, nu mă ocup de asta. Eu am fost cel care a condus celula de criză, pentru că un stat, când are cetățeni sechestrați, este un stat ale cărui instituții trebuie să facă tot ce se poate pentru recuperarea cetățenilor. Este unul din cele mai grave lucruri care se întâmplă împotriva unui stat: sechestrarea, răpirea propriilor cetățeni, într-o zonă de război unde noi aveam trupe. Deci satisfacția mea – și o s-o am tot timpul – e că am rezolvat fondul problemei. Și fondul problemei a fost recuperarea celor trei ziariști. Dar, domnule Moraru, poate v-ați întrebat vreodată de ce președintele s-a așezat în fruntea celulei de criză? Pentru un motiv simplu. Eram șeful CSAT și nu exista nici o altă structură căreia instituțiile care puteau face recuperarea ziariștilor să i se subordoneze. În rest, pentru toți erau parteneri, dar nu subordonați. În al doilea rând, nu puteam lăsa nimănui altcuiva responsabilitatea recuperării ziariștilor, pentru că la fel de bine puteau să nu fie recuperați. A dat Dumnezeu și au fost recuperați. Dumnezeu, serviciile, cine a putut și cine n-a putut. Au contribuit foarte mulți oameni la aflarea informaților unde sunt. A dat Dumnezeu și au putut fi recuperați, dar să nu credeți că eu m-am așezat în fruntea acestui conclav al structurilor de securitate – în primul rând, stau în mod obișnuit, la CSAT sunt și toate structurile de securitate, deci nu era ceva nou. Dar, pe de altă parte, aveam șefii de servicii – și eu îi rog să mă scuze dacă spun un lucru nepotrivit – dar șefii de servicii erau încă cei numiți de domnul Ion Iliescu și atunci am spus: cu acești oameni trebuie să lucrez direct și informațiile toate trebuie să se adune în fața mea. De ce am luat această decizie? Pentru că, atunci când am fost informat că suspect de organizarea inițială a răpirii este Omar Hayssam, am cerut toată documentația despre Omar Hayssam. S-ar putea, dacă va fi nevoie, să mergem la desecretizarea acestei documentații, pentru că n-o să mai rabd mult intoxicările pe care le fac televiziunile lui Vântu și Voiculescu. Acolo, ați fi văzut cel puțin 11 documente prin care președintele României, Ion Iliescu, a fost informat despre ilegalitățile pe care le comite Omar Hayssam. Ați fi găsit peste 50 de informări trimise lui Adrian Năstase, ministrului de interne, șefului Senatului, domnului Văcăroiu, cu privire la ilegalități și suspiciuni de ilegalități comise de Omar Hayssam. Ați fi găsit tot atâtea informări, documente ale Serviciului de Informații care arătau oamenii din PSD cu care domnul Omar Hayssam avea legături strânse. Acum acești oameni ies și spun: președintele nu știu ce a făcut cu Omar Hayssam. Când de fapt este un joc între un domn procuror, un domn condamnat, da? care e Omar Hayssam, un joc special ca să iasă dialogurile astea în presă pentru a se acoperi. Dar după ce trece campania, cred că este necesar să fac publică această bază de date pentru a stopa mârșăvia pe care televiziunile lui Vântu și Voiculescu o fac.            
 • Radu Moraru: Nu, aici am rămas… adică momentul e dramatic, dacă la CSAT s-au strâns atâtea documente și Omar Hayssam zbura liber cu avionul când voia, taman cu președintele, e grav, este foarte grav!           
 • Traian Băsescu: Domnul Radu Moraru, deci nu discutăm de conținut. Deci, știind că Omar Hayssam are activitate criminală, criminalitate economică, președintele României, Ion Iliescu, a primit 11 informări. Cu toate acestea, nu i-a lipsit din delegații, în cel puțin 20 de delegații oficiale. Pot să înțeleg, domnule Radu Moraru, că domnul Ion Iliescu l-a luat pe Omar Hayssam, dar, paradoxal, și o să râdeți: și Munaf a fost partenerul de deplasări al domnului președintele Iliescu. Deci, cel care a fost ghidul ziariștilor în Irak, Mohamad Munaf, a fost partenerul de protocoale de stat al domnului Ion Iliescu, alături de Omar Hayssam. Mai mult decât atât, putea fi de înțeles că un președinte pleacă de la prezumția de nevinovăție: Domnule este nevinovat, până când va fi condamnat! Dar este foarte greu de justificat de ce îl iei pe Mohamad Munaf și pe Omar Hayssam nu numai în vizitele în state arabe. De ce o fi fost Omar Hayssam cu soția? Mohammed Munaf cu soția în avionul președintelui la vizitele din China, la vizita din Federația Rusă? Dar ca să râdem toți: la Forumul Româno – German, domnul președinte Iliescu îl invită pe Omar Hayssam, și nu pe Johannis, domnule, pe care acum îl susține să fie… Deci, domnul Radu Moraru, vă asigur că voi cere celor care au secretizat aceste documente să le facem publice, pentru că ele nu mai au valoare operativă acum, valoare operativă au alte documente cu politicienii cu care a luat legătura Omar Hayssam după ce a fugit în Siria, spre exemplu, alea sunt de mare interes. Cum șoferul lui Omar Hayssam se ducea cu mesaje la un politician, la altul și așa mai departe. Dar astea sunt încă cu valoare operativă. Dar ce a fost până la răpire, deja poate fi desecretizat, după părerea mea, și vom vedea dacă după alegeri o să le placă.            
 • Radu Moraru: M-am prins atunci, înseamnă că ce auzeam eu atunci pe la… stați că nu am spus poanta, deci nu aplaudați înainte, vă rog frumos. De fapt, ziariștii ăștia de pe la Antene vorbeau de "INSOMAR – Hayssam". Cum vă explicați că aveți concurenți care, practic, potrivit unor sondaje de opinie, cresc într-o zi cât alții în cinci ani și vă și bat măr în toate tururile?            
 • Traian Băsescu: Și în turul I și în al doilea tur. Domnule Radu Moraru, ăsta e ghinionul meu: eu sunt eu, ei sunt ca Făt-Frumos, cresc într-o zi cât alții în 7.            
 • Radu Moraru: Nu cred că… Dar nu credeți că s-a degradat spațiul public cam de tot, așa? Adică nu mai ai în ce să crezi. Nu mai crezi în televiziuni, nu mai crezi în stenograme, nu mai crezi în – sau crezi în stenograme – și oamenii spun așa: "da, dom'le, dar dacă aveam un președinte nu ca Băsescu, nu știu, uite, nu ca Iliescu, că a fost liniște, unul așa, ca să…            
 • Traian Băsescu: Semiliniștit!            
 • Radu Moraru: Semiliniștit…            
 • Traian Băsescu: Adică lui Voiculescu să-i dea "sarea" și lui Vântu să nu-i dea Poșta, așa la jumătate, da. Și lui Patriciu să intervină să i se închidă dosarul și lui Remeș să spună "nu, pe ăsta luați-l”.            
 • Radu Moraru: Nu, să…           
 • Traian Băsescu: Deci unu' da, unu' ba! Nu se poate, domnule Moraru. Aici este o singură chestiune: cui rămâi credincios în mandatul tău? Cui rămâi credincios? Ești președinte ales. Rămâi credincios celor 22 de milioane pe care îi reprezinți, sau intri într-o negociere cu oligarhii și cu mogulii de presă? Și atunci te laudă la televizor, iar tu îi batjocorești pe cei 22 de milioane.            
 • Radu Moraru: Da, dar legenda spune că nu poți să ajungi președinte într-o țară doar cu voturile și a 22 de milioane, dacă nu negociezi, dacă nu te ajută politicienii.            
 • Traian Băsescu: Domnule Moraru, o să vă fac o demonstrație. Într-o țară cum e România poți să rămâi președinte fără să negociezi cu ei, ci având majoritatea ta în români.            
 • Radu Moraru: Credeți în asta?            
 • Traian Băsescu: Fără să ai… da!            
 • Radu Moraru: Știți de ce vă întreb? Pentru că, repet, și sigur… vreau să vă întreb ceva: spuneam după publicitate că eu cred că dumneavoastră aveți un simț foarte bun de când erați comandant, că altfel nu veneați cu toate navele acasă, așa… N-am spus nimic, da? Și spunea cineva: "dom'le, și Băsescu se dă, știe trendul ăsta care practic ar însemna modernizarea României, s-a dat după el". Însă sunt oameni care nu vă cred. De exemplu, foștii dumneavoastră tovarăși politici, ca să spun așa, că erați toți comuniști la un moment dat, spun: "hai, dom'le, comunistul de Băsescu s-a schimbat, a devenit democrat".            
 • Traian Băsescu: Nu, stați, hai să ne înțelegem puțin, înainte să mergem mai departe. Domnul Radu Moraru, eu am fost membru de partid, că nu puteai, era de neconceput să termini Institutul de Marină, să te pregătești să pleci, să nu fii membru de partid. În anul IV toată promoția noastră era membră a Partidului Comunist Român, după ce în anul I trebuia să fii membru UTC, dacă nu erai până atunci. Dar nici unul dintre noi, din promoția mea, n-am trăit și n-am primit un leu de pe urma calității de membru de partid. Munca noastră a fost pe mare, n-am fost nici ca Adrian Năstase, să dau din gură pe la Institutul de Cercetări Politice sau unde a fost el, n-am trăit nici ca Ion Iliescu din propagandă, n-am trăit nici ca Adrian Severin și nici ca Hrebenciuc, în aparatul de partid. Am fost un simplu membru de partid. Dar să știți că, poate dincolo de orice, lucrul care m-a mobilizat cel mai tare să condamn crimele comunismului a fost exact ca să închid acest capitol din viața mea și să închid acest capitol și din viața multor români care au suferit de pe urma modului cum Partidul Comunist a exercitat puterea. Eu nu am fost un defavorizat de comuniști, așa cum au fost cei din raport.             Radu Moraru: Da, dar în mentalitate, nu erați ca ei în '90? Vă spun de ce, pentru că eu simt că nu vă iartă că i-ați trădat, mulți așa vă privesc. "De ce nu ești cu noi aici și te-ai dus în altă parte? Faci pe democratul? Vrei parlamentari mai puțini? Vrei reformă nu știu de care?" Adică unii dintre ei simt că vă taxează pe chestia asta.            
 • Traian Băsescu: Poate fi și această abordare, numai că ea nu are valoare. Eu mi-am câștigat existența greu, n-am stat în ședințe de partid la uscat. 12 ani, toată tinerețea, partenerii mei de ședință erau valorile, furtunile, marea cât vezi cu ochii, o navă de 306 metri lungime de care răspundeai cu capul, pentru că îți pierdeai altfel și navă, și echipaj, nu…            
 • Radu Moraru: Și vântu', atunci negociați cu vântu', v-am prins, deci au fost și momente de negocieri…            
 • Traian Băsescu: Da, da, atunci negociam cu "vântu'. De asta nu mă simt legat de ei. În plus, am mai avut un avantaj: cei 12 ani de umblat prin lume și un an jumate cât am lucrat la Anvers m-au ajutat să văd cu alți ochi realitățile de la noi. Mie mi-a fost ușor să mă adaptez unei societăți care voia să fie altfel după revoluție – pentru că o văzusem peste tot în lumea asta – și de aceea am avut ușurința de a înțelege, deși n-am devenit conștient de ce înseamnă capitalism și o societate modernă din '90. Aduceți-vă aminte că în '95 am votat împotriva restituirii caselor naționalizate. Deosebirea între mine și foarte mulți politicieni este că eu am avut capacitatea să progresez, să înțeleg, pe când alții au rămas și acum ca înainte de 1990, gândesc la fel. Ăștia sunt riscul mare pentru România, cei de care îi spuneam și domnului primar Chirtoacă astăzi și tinerilor de la Chișinău care au fost arestați, băgați în beciurile Miliției de la Chișinău, în timpul manifestărilor, că ăștia sunt periculoși, ei vor vrea tot timpul să revină. Știți ce-i curios? Că vor să exercite puterea politică precum pe vremea comunismului, dar vor puterea economică precum în vremea capitalismului. Dar cu amendamentul că numai lor li se cuvine puterea economică, nu și altora. Aici e marea problemă pe care ei n-o pot accepta: democrația totală.            
 • Radu Moraru: Dar cum vă explicați că România – eu asta susțin – este condusă, ușor din umbră, că nu-i știm chiar pe toți, de aceiași oameni care au pus mână în '90 pe ministere, pe tot felul de… pe presă unii dintre ei, pe politic? Parlamentarii tot timpul au în spate niște butoane, am văzut parlamentari cu butoane – apeși butonul și ăla, chiar dacă știe că spui o tâmpenie și o minciună, el o recită ca și cum e crezul vieții. Cum au reușit să pună mâna atât de bine și de ce nu poți să îi dai la o parte?            
 • Traian Băsescu: Bun, aici e vorba de autoritatea în partid. Spre exemplu, degeaba au venit tineri la PSD, degeaba. Uitați-vă la… nu vreau să dau nume, că aș coborî prea jos nivelul discuției. Dar îi vezi, unii sunt președinți de comisii, de nu știu ce. Când le-a spus bătrânul edec Iliescu "băieți, ăsta-i drumul", votează fără să întrebe de ce. Aici e marea problemă, că neputincioșii, cei care au nevoie să fie promovați de Ion Iliescu, susținuți de Marian Vanghelie – că altfel nu au forță să se impună prin mintea lor, prin ce învață despre politică, prin pozițiile lor – sunt atâția pe care îi vedeți vorbind în fiecare seară la televizor și în viața lor nu au inițiat un proiect de lege, domnul Moraru. Deci acești neputincioși cu statut de parlamentari sunt de fapt niște lachei ai grupului de la vârful partidului.             Radu Moraru: Dar Ion Iliescu, care este explicația, a reușit să rămână atât de puternic 20 de ani și astăzi este la fel de puternic ca acum foarte mulți ani? Care este explicația?            
 • Traian Băsescu: Influent. Influent în interiorul partidului. Păi, Geoană, dacă Iliescu spunea, "nu tu vei candida, ci Oprescu", Geoană era nimic astăzi.            
 • Radu Moraru: Credeți că nu avea fanii lui?            
 • Traian Băsescu: Avea pe Vanghelie, pe Hrebenciuc. Mare ispravă făcea cu ăștia doi? Fără Iliescu?            
 • Radu Moraru: Bun. Eu cred că avea mult mai mulți, dar mă rog.            
 • Traian Băsescu: Nu, dar ăștia erau emblematici și au rămas emblematici, da? Putea să și-l mai agațe de mare suporter și pe Voiculescu, și avea o echipă de suporteri numărul 1. Cred că îl bătea și candidatul de la cine? De la ecologiști pe Geoană, dacă nu avea susținerea lui Ion Iliescu.            
 • Radu Moraru: Deci, credeți că a avut vreun moment de ezitare, credeți, Ion Iliescu între Sorin Oprescu, Mircea Geoană, alții?            
 • Traian Băsescu: Nu, nu cred, nu cred, pentru că Ion Iliescu a înțeles că dacă s-ar fi îndreptat cu susținerea către Sorin Oprescu – care eu cred că este mai drag, dacă îmi permiteți să fac aprecierea asta, și Oprescu îi este mult mai loial lui Ion Iliescu decât Mircea Geoană – Ion Iliescu a înțeles că nu avea variantă pentru simplul motiv că un independent nu poate câștiga alegerile prezidențiale. Deci Mircea Geoană are structura de partid a PSD-ului. O structură foarte puternică, foarte bine așezată în teritoriu. Putea să meargă de zece ori pe zi lângă Oprescu, de care mie sincer îmi pare rău că s-a angajat în cursa asta, pentru că putea să mai stea până când își crea o structură de partid. A intrat într-o aventură, dar fără structură de partid nu ai cum să fii competitiv în alegerile prezidențiale.            
 • Radu Moraru: Că tot vorbim de alegeri, de turul I, turul II, ați avut un noroc chior toată viața, aș putea spune. Haide, domnule, nu mai poți să spui nici un cuvânt acum! Sunt răutăcioși oamenii totuși, imediat cum… pentru că v-au mers toate. Ați ajuns în carieră, mai sus decât atât nu aveați cum să ajungeți.            
 • Traian Băsescu: În politică mai sus de atât nu se putea.            
 • Radu Moraru: În politică mai sus de președinte doar "Nașul" mă gândeam eu așa… Totuși cum de ghinionul ăsta exact când să culegeți niște roade, să ziceți că intrați "en fanfare" în turul II, să nu se prezinte nimeni de frică că o să piardă? Vine criza economică. V-ați explicat… că v-a încurcat criza economică?            
 • Traian Băsescu: Sigur că m-a încurcat…            
 • Radu Moraru: Este ghinion, ce este "ghinion Iliescu"? Cum se cheamă?            
 • Traian Băsescu: Nu, este o realitate pe care trebuie să o traversezi ca atare. Este un lucru rău, așa a fost să fie… Ce, când venea furtună spuneam că am ghinion? Spuneam: așa este să fie.            
 • Radu Moraru: Dar cam când era furtuna? La întoarcere acasă sau la plecatul de acasă pe mare?            
 • Traian Băsescu: Nu mă întreba, asta este problema. Ca și criza, nu m-a întrebat când vreau să vină.            
 • Radu Moraru: Asta este asemănarea. Dar ați văzut ce criză a trăit societatea românească? S-au pus…
 • Radu Moraru: Am fost acuzat că am pus tunurile pe presă, noi în emisiunea "Nașul", că ați văzut că este o stenogramă celebră, de la Curentul, și Bush a citit-o acum și mâine i-o trimit lui Sarkozy. La un moment dat se vorbește despre un șantaj acolo, telespectatorii au văzut, este vorba aici despre personajul Sorin Roșca Stănescu. Tot cam așa a dialogat cu dumneavoastră atunci când ați spus, acum mulți ani, că prin telefon a încercat să vă șantajeze? Tot în stilul ăsta a decurs conversația?
 • Traian Băsescu: Nu așa, mult mai brutal. Atunci am înțeles că este un mafiot 100% și am citit și eu, am văzut în "Curentul" stenograma. Este exact tipul de dialog din filmul "Nașul". Nu întâmplător este poreclit "nașul" și probabil mulți oameni…
 • Radu Moraru: Numai!, de ieri i-am luat porecla, numai, gata. Asta, gata. "Nașul" este numai aici.
 • Traian Băsescu: Nu este ceva între voi?
 • Radu Moraru: Nu. "Nașul", de ieri, gata, i-am luat porecla. Nu, dar să vă spun o chestiune interesantă. Știți că presa trebuia să relateze că stenogramele respective din "Curentul" noi le-am dat pe B1TV. Audiență enormă că toți ceilalți era liniște, nu dădea nimeni, pâs. O zi întreagă nu a dat nimeni nimic. Doar B1TV, parcă era "Europa Liberă" de pe vremuri. La relatare trebuia să spună: aseară la emisiunea "Nașul" s-a vorbit… nu puteau să zică de "Nașul" că se încurca lumea, zice de Sorin Roșca Stănescu. Este prima oară când toate relatările vorbesc de SRS, Sorin Roșca Stănescu…
 • Traian Băsescu: Și emisiunea "Nașul". Radu Moraru: Deci de ieri Sorin Roșca Stănescu "auf wiedersehen", s-a terminat, noi suntem "Nașul". Bun, revenim la stilul ăsta de presă. S-a spus că dumneavoastră ați contribuit enorm la destructurarea presei, la cum să spun? Chiar într-o emisiune TV ați spus că Bogdan Chirieac face parte din presa ticăloșită, ați spus-o acum câteva luni. Traian Băsescu: Da, și nu v-a probat această stenogramă? Eu am observat că încerca să îl apere Macovei, dacă am înțeles bine stenograma. Domnule, ăsta a avut comportamentul unui pește. A unui pește care îi duce domnului Roșca Stănescu victima pentru șantajat. Ăsta este Chirieac. Deci …
 • Radu Moraru: Mi-a plăcut titlul "Bogdan Chirieac a condus-o pe nevinovata ANI la lupul SRS". Traian Băsescu: Să știți că nu este singular acest mod de a face presă. Ce ați văzut… Radu Moraru: Dar este presă sau este o organizație de…? Traian Băsescu: Este o organizație. Nu ați văzut că și Roșca Stănescu nu spune "eu", "noi, noi"… Radu Moraru: Ce ligă o fi asta? Că am văzut că este altă ligă, se cheamă într-un fel?
 • Traian Băsescu: Este liga din sistemul ticăloșit, domnule Moraru, de care vorbeam în anul 2004 și acum aveți șansa uriașă, toți, români și ziariști, să o vedeți la suprafață. Uitați-o cât este de disperată, a ajuns să utilizeze mijloacele mass-media pe care le au la dispoziție pentru intoxicări. Păi unde? Acest domn, SRS, da?, să nu îi mai spunem "nașul", că vă degradez…  
 • Radu Moraru: Ați arătat încolo și am zis că nu mai este…
 • Traian Băsescu: Acest domn, pur și simplu, este o părticică, o picăturică din gurile de foc de atac pe tot ce înseamnă ce nu le convine lor. Lor! Lor înseamnă mai mulți, între care eu v-o spun și poate o să spuneți: "Domnule președinte Traian Băsescu, ești în campanie, vezi-ți de candidatură, de ce ataci pe unul sau pe altul?" Pentru că cinci ani nu am putut să vorbesc, condiția de președinte în funcție nu-mi permitea, dar cea de candidat îmi permite. Vreau să știți că expresia sistemului ticăloșit în România este ce vedeți la Realitatea și la Antene, tot acolo vedeți oamenii care nici pe departe nu gândesc cum spun, dar pentru bani direcția lor de atac este cine este inamicul public nr. 1 a ceea ce înseamnă, așa cum spunea Stănescu, noi, președintele. Păi ne-a oprit să privatizăm Poșta, ne-a oprit să privatizăm sarea, Transelectrica… Radu Moraru: Bine, ei mai spun ceva: ca să luați, că ați luat dumneavoastră tot. De-aia i-ați oprit ca să luați dumneavoastră tot. Traian Băsescu: Da. Să le duc acasă. Deci, acești "noi" înseamnă instrumente de gen Chirieac, Roșca Stănescu. Să îi fac mari și pe alții pomenindu-le numele?
 • Radu Moraru: Nu. Traian Băsescu: Nu ar merita. Radu Moraru: Mă zgârie fantastic de tare unele nume…
 • Traian Băsescu: În spatele… Să știți că sunt unii care se pretind onorabili, știi? Dar s-au compromis din lăcomie, din lăcomie. Vorbesc de ziariști. În spatele lor sunt cei cu bani și proprietari de trusturi de presă. Fie că vorbim de Vântu, fie că vorbim de Voiculescu. Iar tot la categoria "instrumente" intră oameni politici, domnule Moraru. Când spuneam că sunt oameni politici controlați de unul ca Vântu, de unul ca Voiculescu, nu spun degeaba. Iar acest sistem, acum, luptă în disperare: ori dispare Băsescu din fruntea statului, ori, dacă nu, știu că trebuie să se schimbe. Este sistemul ticăloșit de care vă vorbeam, care nu m-a înfrânt ca pe Emil Constantinescu. Ăsta a venit și, după patru ani de mandat, a ridicat mâinile în sus ca și cum era prizonier de război și a spus: "Pe mine m-a înfrânt sistemul" Un șef de stat, un șef de stat! Pe mine nu m-a înfrânt sistemul, mi-a fost teribil de greu, dar nu m-a înfrânt. Dar există o realitate: nici eu nu l-am înfrânt pe el. Ăsta e marele meu "challenge" pentru mandatul următor, dacă-l voi avea. Dacă nu, pe 22 și pe 6 românii pot decide. Pot să aibă liniște cu Mircea Geoană, că vă spuneam de oameni politici. Întrebați-l într-o emisiune pe Mircea Geoană de câte ori a fost chemat ca lacheu în Delta Dunării de Sorin Ovidiu Vântu să primească instrucțiuni în această vară? Puneți-i această întrebare și, dacă el nu vă spune, vă ajut eu.
 • Radu Moraru: Da, mi-e greu să cred…
 • Traian Băsescu: Când un om de ăsta vrea să ajungă președintele României cu sprijinul acestei structuri care-și spune "noi", te întrebi ce opțiuni au românii? Ce opțiune au? Liniștea garantată de Geoană, dar controlată de moguli și de oligarhi, sau… 
 • Radu Moraru: Dar credeți că Mircea Geoană… Deci eu sunt de acord cu aproape tot ce ați spus, de-aia o să iau o secțiune de la CNA, pentru că mi-e foarte greu să vă întreb niște chestii puerile, dacă aveți probe? Că le aud 22 de milioane de români.
 • Traian Băsescu: Da.
 • Radu Moraru: Dar aș face niște precizări: în aceste trusturi să știți că există și o altă categorie de ziariști, tineri, plătiți, sigur mai prost, sunt ziariștii cărora le-au scăzut salariile, dar care muncesc pe bune. Fără ei n-ar merge ăștia să…
 • Traian Băsescu: Domnule Moraru, dacă observați încerc să dau nume și nu să generalizez, pentru că îi știu pe ziariștii care, săracii, stau la poarta Cotroceniului și de ninge, și de plouă, și de e soare. Măi, ăia sunt niște ziariști de teren care aleargă, săracii, după o informație și de multe ori, ori n-ai chef, ori nu poți, ori nu le dai nici informația aia amărâtă să se ducă să-și…Radu Moraru: Bun, deci sunteți de acord că…
 • Traian Băsescu: Categoric. Bun, sunt și ziare…
 • Radu Moraru: Dar cu Mircea Geoană e cam dur spus că un candidat la președinție, care are șanse mari să intre în turul doi, după unele sondaje vă bate din primul tur chiar…
 • Traian Băsescu: Chiar să și câștige.
 • Radu Moraru: …să fie chiar așa, adică nu cred că există în România un om de afaceri, cel mai mare să fie…
 • Traian Băsescu: Da.
 • Radu Moraru: Să sune așa: "Hai băi, vino încoace, hai". Nu cred. Totuși, e prea mult, domnule președinte, e prea mult…
 • Traian Băsescu: Dar ce ziceți dacă te sună președintele României pe tine, președintele Senatului, și nu-i răspunzi pentru că discuți cu Vântu? Ce ziceți de asta?
 • Radu Moraru: O să-l întreb.
 • Traian Băsescu: Da, bine.
 • Radu Moraru: Da, m-ați pus pe gânduri, pentru că…
 • Traian Băsescu: Dar nu, nu-i răspunzi 30 de minute. Nu-i răspunzi două ore președintelui României și ești numărul doi în stat. Și poți bănui că președintele României știe pe unde te afli și nu-i răspunzi la telefon numărului 1 în stat. Numărul 2 nu-i răspunde că nu poate fi deranjat când vorbește cu Sorin Ovidiu Vântu. Nu este posibil!
 • Radu Moraru: Poate era supărat pe dumneavoastră?
 • Traian Băsescu: Nu, nu. Încă nu apucase să se supere. Acum e supărat.
 • Radu Moraru: A, asta era de… Da, atunci am văzut pe HotNews, și HotNews pentru mine e un reper în presa românească, că ar fi fost plecat.
 • Traian Băsescu: Unul din reperele care au rămas.
 • Radu Moraru: Că ar fi fost plecat din țară la Moscova. Sigur au fost și niște speculații date apoi de alți oameni politici pe piață, mă refer aici la Crin Antonescu, că ar fi primit un sprijin economic. Au spus-o și alții, dar nu… Știrea e că a fost la Moscova. Aveați informația asta ca șef al CSAT? Trebuia sau nu era obligatoriu, dacă e o vizită privată?
 • Traian Băsescu: Nu pot decât să vă confirm că a fost la Moscova. O să-i răspund mâine, poimâine domnului Crin Antonescu, pentru că mi-a trimis o scrisoare. Dar ca să aveți imaginea – pentru că nu vreau să discut mai mult – aduceți-vă aminte că, după luna aprilie, într-o împrejurare, am spus "e bine că pleacă din CSAT". Căutați în declarațiile mele de presă și veți…  
 • Radu Moraru: Mi-e și frică să spun, că eu știu când ați spus, dar deja, mai verific, să nu…
 • Traian Băsescu: Da. Deci există această declarație și aveam în vedere exact acest lucru, că nu poți să fii vicepreședinte CSAT și să pleci la întâlniri organizate de nu știu ce oameni la Moscova, fără ca măcar să îl informezi pe președintele CSAT-ului. Am auzit că domnul Diaconescu a spus astăzi public o minciună: că a informat toate organele abilitate. Nu știu pe cine o fi informat, dar pe președintele României trebuia să îl informeze. Dacă președintele Senatului nu a făcut-o, trebuia să îl informeze că pregătește un dosar. În primul rând, trebuia să contribui la ce are de spus Mircea Geoană acolo, pentru că nu putea să facă propria lui politică, dacă se ducea cinstit la Moscova. Și trebuia să stabilim niște repere, fie că era vorba de repere energetice, de repere de politică de vecinătate, de repere de siguranță, securitate la Marea Neagră, de repere de relații cu țările din Asia Centrală. Trebuia să le discutăm înainte de a pleca, pentru ca numărul 1 și…
 • Radu Moraru: Dar dumneavoastră le discutați și unul fiind în CSAT, atunci când plecați și discutați anumite lucruri, sau vă întâlniți cu…?
 • Traian Băsescu: Nu întotdeauna, dar probleme majore de politică externă, liniile de politică externă se stabilesc în CSAT și pe urmă toată lumea le urmează. Dar, spre exemplu, cu ministrul de interne, cu orice ministru care pleacă – fie că e ministrul industriilor – să zicem la Moscova… când a plecat ministrul industriilor la Moscova ne-am corelat punctele de vedere pe toată problematica energetică.
 • Radu Moraru: A spus că a fost o vizită privată cine a informat… Vizită privată poate să fie, nu știu, s-a dus să discute despre fotbal.
 • Traian Băsescu: Și eu cred la fel, cred că s-a dus la băi, la Moscova. Radu Moraru: Bună poanta. Nu, eu nu cred. E cam frig de băi. Dar știți ce nu am înțeles eu? De ce nu l-ați primit pe Mircea Dinescu pe scenă, acolo la microfon, la Craiova, că ieșea un talk-show? Traian Băsescu: Am avut un sentiment – uite, o spun foarte cinstit – un sentiment de repulsie. Eu sunt convins, și el a și declarat, că nu ar fi făcut… ar fi spus lucruri simpatice. Foarte bine, frate Dinescule, dar lasă-mă, domnule! La ce vrei să vii pe scenă cu mine să spui lucruri simpatice, când tu în fiecare seară mă faci în toate felurile? E o chestie de demnitate. Tu crezi că eu, Traian Băsescu, pot să vin să stau lângă tine sau să te primesc lângă mine când tu în fiecare seară mă faci în toate felurile, spui toate minciunile cu putință și îți mai miroase și gura a petrol? Faci toate lucrurile astea și vrei să…
 • Radu Moraru: Eu știam a vin, că omul are vie, îmbuteliază.
 • Traian Băsescu: Da. Faci lucrurile astea și pe urmă vrei să vii ca și cum nimic nu s-a întâmplat? Vii pe scenă cu mine la un miting electoral care nu era al lui, era un miting organizat pentru candidatul la președinție. Mai și spui pe urmă – sigur, eu știm, pentru că a transmis invitația – că vrea după miting să mergem să mâncăm la el. Cum să stau, mă frate, să mănânc din farfuria ta când tu în fiecare seară faci ce faci?
 • Radu Moraru: Poate v-ar picura ceva în farfurie?
 • Traian Băsescu: Cât de lipsit de demnitate aș fi putut să fiu eu să accept o invitație de la unul care mă umilește și, nu în fața a 22 de milioane de români, să spunem…
 • Radu Moraru: Dar de ce le luați așa de în serios acuma de la toți, și de la Dinescu, și de la…? Vă dor lucrurile astea?
 • Traian Băsescu: Sigur că mă dor, domnule, dar… avem fiecare familie.
 • Radu Moraru: Păi se spune că aveți stomacul tare.  
 • Traian Băsescu: Am stomacul tare, dar nu pot să nu mă gândesc: "Mama ce-o gândi?" Na, cât îs de în vârstă. Radu Moraru: V-a sunat mama să vă întrebe: e adevărat? Traian Băsescu: Las-o pe mama, doar ți-am dat un exemplu. Stau cu trei fete în casă, da? Bun, nu stau în casă la mine; cea mică mai stă, cealaltă e la casa ei. Când văd la televizor ce spune Dinescu și pe urmă să vadă că ta-su s-a dus să mănânce friptura lui Dinescu? Cât de jos trebuie să fii ca să faci lucrul ăsta, sau cât de lipsit de scrupule trebuie să fii să îl inviți la masă pe unul pe care îl faci în toate felurile? Ce să arăți, că…? Am înțeles că spunea "la mine a venit și Geoană, a venit și Iliescu, a venit și…". Băi frate, or fi venit, dar probabil că înainte să vină le făceai altceva, nu îi înjurai, îi pupai pe undeva, dar nu mă chema pe mine. Radu Moraru: Pe obraji, nu… Nu mai șoptiți acolo. Domnule președinte, eu m-am prins. Știți de ce e așa?
 • Traian Băsescu: Deci, domnule Moraru, ca să ne înțelegem. Vă dau cuvântul meu de onoare că nu am nimic cu acest om, cum nu am cu nici unul care spune toate prostiile. Roșca Stănescu, pentru el eram acum vreo lună și jumătate terorist, vindeam arme la teroriști, da? Iar el, șantajist ordinar. Nici măcar nu mă deranjează, dar nici nu pot să nu îi spun. Niciodată nu am să îi port nici ranchiună, nici nimic, că nu pot eu. Dar să îmi ceri să fiu într-o relație publică amicală cu tine, când tu când ești singur faci ce faci? Dumnezeu să mă ierte, asta nu pot.             
 • Radu Moraru: Am înțeles, dar eu vă spun de ce. Așa e la noi, în România, în politică. Eram într-o emisiune la "Nașul" cu un senator sau deputat, îl prinsesem că furase băni, ăia de chirie. Dacă țineți minte serialul. Nu mult, 25 de milioane pe lună, omul fura, alții chiar mai mult. L-am prins, am dat cu el de pământ, l-am făcut, mă rog – eram indignat, poate că am și exagerat. Cum zicem noi, l-am dat de pământ. La final, când să plece, vine omul și mă pupă. Și am rămas așa; zâmbea omul, dădea mâna. Zic: "Dom'ne, păi eu te-am… totuși, adversar…". Zice: "Păi eu te mai pup o dată, că mie mi-a plăcut emisiunea". Deci ce să…? Asta e România. Mie Dinescu mi-e simpatic, pe de altă parte.            
 • Traian Băsescu: Bun. Și mie mi-e simpatic atâta timp cât nu exagerează. Când exagerează nu mai are nimic simpatic în el, devine doar unul din corul de răspândit minciuni.            
 • Radu Moraru: I-ați numărat câți sunt?            
 • Traian Băsescu: Nu. N-am numărat și nici nu am făcut listă. Pur și simplu, când îi prind le spun și eu.            
 • Radu Moraru: Mi-e că or fi tot 322 și acolo, aveți grijă, eu zic să îi numărați. Luăm o scurtă pauză, ne întoarcem în câteva minute. Am revenit, suntem aproape de final și pot să vă dau o veste bună, am primit-o chiar acum din Italia: noi am câștigat alegerile în Italia și e vorba de filmul "Francesca", realizat de echipa noastră, Bobby Păunescu. Am învins-o pe Alessandra Mussolini, care n-a putut să interzică filmul în Italia. Așadar, filmul gata, intră în Italia! Am bătut-o pe nepoata lui Mussolini! Meritul este și al casei de distribuție Fandango, că nici ăia nu sunt chiar oricine și e ca în România, cine are mușchi câștigă. Domnule președinte, aveți șanse mari să fiți președintele României pentru încă un mandat de 5 ani sau patru, că ați zis că cedați un an din mandatul dumneavoastră. Ce vă propuneți să faceți în acești cinci ani?            
 • Traian Băsescu: Domnule Morar, cu prioritate ceea ce am promis în 2004 și n-am reușit să fac în 2005, crezând că este mai ușor să schimbi România decât este în realitate. Deci, prioritatea zero este modernizarea statului român, care a început cu noua lege a salarizării, cu desființarea a 112 agenții, cu noua lege a pensiilor, cu noua lege a educației naționale. Ne trebuie o nouă lege a sănătății, care să pună sistemul de sănătate la dispoziția cetățenilor, și nu invers. Dar esența modernizării, în interiorul modernizării statului, este modernizarea Parlamentului, lucru pentru care am emis decretul de organizare a referendumului pentru Parlament unicameral și reducerea numărului de parlamentari. Dacă românii spun "Da" pe 22 la ambele întrebări, atunci se începe și reforma instituțiilor politice. Al doilea lucru: trebuie să ne trezim din neglijarea agriculturii. Am fost și eu un timp în această capcană a socotelilor contabile care se fac și la Bruxelles, nu numai aici – că de asta se tot aude de reducerea subvențiilor la agricultură – în care privim câți bani băgăm în agricultură la subvenții și ne uităm că are o contribuție în PIB de 4%-6% pe an. Dar nu se face treaba până la capăt, adică se ia valoarea producției agricole. Dar nu se spune: frate, dar industria alimentară? Pentru că producția agricolă este doar materie primă pentru industria alimentară, pentru creșterea de animale, pentru toate cele. Deci, dacă punem în capul agriculturii sau în prelungirea agriculturii o industrie alimentară pe care s-o amplasăm cu IMM în mediul rural, cu mari unități de procesare în mediul urban, noi inversăm raportul. Acum, deși putem hrăni 80 de milioane de cetățeni, după potențialul agricol, după producția agricolă putem să hrăni cele 22 de milioane de români, iar după nevoia de a asigura alimente importăm 70%. De ce, că nu avem această industrie alimentară!            
 • Radu Moraru: Și ne face mai săraci. Noi cheltuim mulți bani aici.            
 • Traian Băsescu: Nu, dar fermierul rămâne sărac, pentru că el vinde grâu, carnea… se duce cu porcul viu îndată, vine Crăciunul. Ce ar fi dacă din mediul rural ar pleca produse de carne, salamuri, șuncă, tot ce se face din carne, conserve de carne, ar rămâne plusvaloarea în mediul rural. Așa, pleacă marfa brută. A dat de mâncare la zece porci un an de zile, ca să-i vândă în viu la oraș. Rămâne tot sărac.            
 • Radu Moraru: Ia gândiți-vă la câți porci am dat noi de mâncare, noi 22 de milioane de români, în politica asta, în 20 de ani? Acum ne înțelegeți și pe noi, ca președinte, ca om politic? Am trăit sub mult prea mulți…            
 • Traian Băsescu: Turismul, trebuie să-l valorificăm. Oricâte glume s-ar face pe seama Elenei Udrea, România are două industrii care nu pot fi delocalizate și sunt de mare perspectivă: agricultura, cu industria alimentară, și turismul. În rest, orice altă industrie, v-ați uitat la Nokia? A venit de la Bochum, din Germania, a ajuns lângă Cluj, la Jucu, și, peste 15-20 de ani, se va duce în Kazahstan.            
 • Radu Moraru: Este în tranzit prin România. Dar ați greșit, a venit de la Bochum, din Germania, la Boc, în România. Să fim corecți, da?            
 • Traian Băsescu: V-am dat doar un exemplu, dar nu știu cât o să mai producă știu eu ce altă întreprindere în România. Se va delocaliza pentru că atunci când nu ai materie primă pentru o anume industrie ea este convenabilă investitorului cât timp salariile sunt mici și poate să realizeze un profit mai mare decât în țările în care salariile sunt mai mari. Deci, pe măsură ce ne cresc salariile, trebuie să privim și la industriile care pleacă din România. Ce nu poate pleca din România? Pământul, pentru agricultură, dealurile și pășunile pentru crescut animale și trebuie să punem o industrie alimentară să valorificăm acest dat de la Dumnezeu, condiții pentru agricultură. Ce nu mai pleacă din România? Marea Neagră nu pleacă, munții frumoși nu pleacă, pârtiile de schi nu pleacă, apele… deci, turism, apele nu pleacă, stațiunile balneare nu pleacă, să faci turism balnear și așa mai departe. Este o altă ramură care nu poate fi delocalizată. Trebuie să o facem prioritate. Ce nu mai pleacă din România, domnule Moraru? Creierul. Am fost azi la Oracle. Este probabil cea mai mare "companie pui" a lui Oracle din SUA, Oracle din Philadelphia, unde lucrează 1500 de tineri străluciți care fac softuri, care fac management, care fac taxele pentru licențe în toată lumea asta. De aici, de la București, dacă nu ați știut, cea mai mare companie de soft industrial din lume controlează activitatea în 40 de țări și face și asistența tehnică. Dacă sistemele de la Mercedes se defectează, sistemele de control al producției, să știți că se sună la București, da? La Centrul Oracle de la București. Dacă la nu știu ce mare bancă din Franța sau Germania se întâmplă ceva, se sună la București pentru repunerea în funcțiune a sistemului soft Oracle pe care îl utilizează. Nu mai vorbim despre BCR, care sună tot acolo, la ăștia 1500 de copii deștepți, vârsta medie 26 de ani, 1500 de copii recrutați din România. Tineri absolvenți…            
 • Radu Moraru: Eu zic că avem cu ce și eu cred mult în …            
 •  Traian Băsescu: Este o a treia direcție pe care trebuie să mergem, să o stimulăm. Nu în ultimul rând, trebuie să ne aducem aminte și de valori. Măi oameni buni, de 20 de ani de tranziție – s-a mai terminat și tranziția asta că, uite, a trecut peste noi, trece îndată – în trimestrul I, II, anul viitor, ieșim din criză și nu ne-a zdrobit criza economică. Suntem aici! Pentru că țara nu mai este la fel de fragilă ca în anii '90. Și dacă tot am scăpat de tranziția aceasta și am trecut și prin proba de foc a unei crize economice și ne reluăm la anul creșterea economică, cred că a venit timpul să ne gândim și la valori. Parcă prea disprețuim patriotismul. Da? Îi vedem de multe ori în ieșiri publice televizate, la radio: le este silă de România, nu le trebuie România, nu le place România, numai vorbe rele au pentru țara lor. Domnule Moraru, până nu restabilim sentimentul de patriotism față de țara noastră, să știți că nu putem merge înainte. Pentru că numai valorile comune fac națiunile solidare cu obiectivele lor. Eu am convingerea că, atunci când o să ne aducem aminte că avem o istorie de care nu are de ce să ne fie rușine, nu știu de ce le este rușine unora la televizor când se gândesc la țara lor?! Dacă privești la istoria acestei țări, cu bunele și relele ei, dar avem o mare realitate, suntem un popor care a stat între trei imperii, la răsărit Imperiul Rus, la sud Imperiul Otoman, la apus, Imperiul Austro-Ungar. Și suntem aici toți 22 de milioane. Ne vorbim limba, ne cântăm cântecele populare, ne cântăm doinele, ne respectăm tradițiile. Deci, nu ne-au înfrânt trei imperii. Aici suntem. De ce să ne fie rușine de noi?            
 • Radu Moraru: Le-am mai pus și piedică.            
 • Traian Băsescu: Le-am mai pus și piedică uneori. Deci, de ce mi-ar fi rușine…?            
 • Radu Moraru: De-aia și suntem așa, că ar trebui numai așa să stăm.            
 • Traian Băsescu: Domnule Moraru, eu vă spun un lucru pe care eu îl cred. Dacă am revitaliza noi, până la urmă mândria de a fi români, patriotismul că avem de ce să fim mândri: avem cultură frumoasă, avem tradiții frumoase, avem istorie frumoasă, avem viitor frumos, da? Suntem în UE, nu ne mai poate opri nimeni. Dacă noi ne-am redeștepta sentimentul de patriotism, eu vă asigur că națiunea ar fi mult mai legată și un lucru paradoxal… Uite, o să vă spun – și vă rog să mă scuzați că vorbesc despre mine în acest moment – dacă nu m-aș fi gândit că menirea mea este să servesc țara asta, dacă n-aș fi avut această valoare care se numește patriotism, probabil că aș fi fost tentat: ce să am atâta supărare și cu mogulii și cu oligarhii? Hai bă să ne înțelegem că ce-mi pasă mie de țara asta și să-mi fie bine și cu Iliescu, și cu Vanghelie! Deci, eu cred…            
 • Radu Moraru: Și-aveați și un zâmbet din ăla, până aici.            
 • Traian Băsescu: Eu cred că retrezirea sentimentului de patriotism ne face mai verticali. A fost primul motiv pentru care eu n-am cedat la ceea ce se numea "sistemul ticăloșit", pentru că mi s-a părut că n-aș face ce trebuie pentru țara mea. Mi-ar fi mie mai bine, dar la ce mi-ar folosi dacă mie mi-ar fi mai bine dacă n-aș continua ce am promis? Un drum greu, dar îl iei în piept și te duci cu el că asta e obligația, dacă-ți iubești țara și idealurile.            
 • Radu Moraru: Dar ceilalți credeți că nu-și iubesc țara?            
 • Traian Băsescu: Domnule Moraru, eu cred că și-o iubesc, dar declară altfel și fac altfel. Sigur, nu pot să spun că, știu eu, unul căruia eu îi spun mogul sau oligarh nu-și iubește țara, că e aici, dar și-o iubește condiționat: ori face business ce vrea el, ori dacă nu, nu-l interesează, terfelește simbolurile țării, își discreditează președintele. Găsești câte un nemernic de ăsta care e în stare să pună în circulație internațională că șeful statului român este implicat cu frate-său în trafic de armament pentru teroriști. Cum poți să faci…? Această știre a făcut ocolul lumii. Cum poți s-o faci, cum te lasă inima să fii atât de ticălos?            
 • Radu Moraru: Poate joci în altă echipă, poate joci cu alte tricouri?            
 • Traian Băsescu: Joacă la noi, la… N-ați văzut cum spune în stenogramă: "noi" te protejăm…            
 • Radu Moraru: Domnule președinte, dacă mă lăsam protejat de ei nu eram astăzi aici, că știm cu toții cum au protejat pe mulți.            
 • Traian Băsescu: Sunt convins. Aș mai vorbi de câteva valori, doar să le enunț, măcar.            
 • Radu Moraru: Dar pot să pun o…?            
 • Traian Băsescu: Vă rog…            
 • Radu Moraru: Vreau să vă explic un lucru foarte simplu pe care cred că îl înțeleg: domnule președinte, noi, de 20 de ani, atunci când ni s-a promis în decembrie că ni se dă țara înapoi după 50 de ani, noi țara asta încă nu ne-am luat-o înapoi. Este suferința pe care o văd la fiecare om. Țara asta e tot a lor. Nu a ajuns să fie țara noastră. Să o primim, să semnăm pe ea, să spunem: bă, de azi înainte, așa cum respect regulile în toată Europa când mă duc și în țara mea, e țara mea și, de azi înainte, gata cu ei. Să se care, să rămân în țara mea, sa fie a mea.            
 • Traian Băsescu: Nu. Haideți să rămânem în limitele legii și ale democrației. Eu zic că, din decembrie 2004, după ce am devenit președinte, nu există nici un om de afaceri în țara asta, și o spun public: dacă există un singur om care poate spune că președintele României a făcut un aranjament cu el, să o spună public și eu suport oprobiul unei astfel de acțiuni. Țara asta a încetat să mai fie a celor care o manipulau odată cu preluarea mandatului de către mine. De-asta vedeți și furia asta, pentru că n-au mai putut continua privatizările. Așteptau, era marea așteptare la Vântu pentru Poșta Română, la Voiculescu pentru resursele de sare ale țării, că nu numai Oltchim consumă, dar gândiți-vă câți bani se fac când vinzi sare pentru iarnă să arunci pe toate drumurile patriei, județene și naționale? Țara asta n-a mai fost a lor când domnul Patriciu a constatat că legea funcționează și pentru el și procurorul și-a permis să-l ia și să-l bage în arest o noapte. Țara asta n-a mai fost alor… uitați-vă la Remeș, că scheaună că nu știu ce i-a făcut președintele. El nu spune că a luat șpagă, ci i-a făcut președintele ceva. Țara asta nu a mai fost a lor pentru că nu s-a privatizat Romgaz…            
 • Radu Moraru: Da, dar avem sentimentul că se pot întoarce, că, vedeți… Adică nu suntem siguri, încă n-am luat țara să semnez pentru ea, să știu că de azi înainte vor fi reguli pentru toți, la fel.            
 • Traian Băsescu: De data asta nu și-o pot lua singuri înapoi. Numai românii le-o pot da înapoi pe 22.            
 • Radu Moraru: Credeți că e atât de vital votul, să zicem, e mult mai important acum decât a fost în 2004?            
 • Traian Băsescu: Este important pentru că s-a dovedit ceva: că pot să nu aibă mâna pe instituțiile statului. Pot să încerce să le șantajeze ca pe draga ANI, Macovei, da? Pot să încerce… Problema este dacă le reușește. Cum a încercat și cu mine Roșca Stănescu: ori te distrug, ori închizi dosarul lui Patriciu. Ca și cum eu eram și judecător, și procuror. El nu înțelesese că venise un președinte al României, nu un lacheu al oligarhiei, la Cotroceni. Asta nu înțelesese și asta n-au înțeles mulți, vreo doi ani. Când s-au prins au spus: hai să scăpăm de el. Suspendare în parlament și îl trimitem, că noi, toate partidele, trebuie să facem voturi de o eliminare a unuia care nu înțelege că noi suntem jupânii și nu poporul român. Eu m-am dedicat românilor timp de cinci ani. Și așa voi rămâne în mandatul următor.            
 • Radu Moraru: Credeți că v-au înțeles și în momentele ușoare și în cele grele?            
 • Traian Băsescu: Nu, pentru că nici n-am putut să explic. Nici nu-i de explicat tot timpul. Poate doar acum, că sunt la sfârșit de mandat, trebuie să dau niște explicații publice de ce a fost atâta confruntare în acest mandat. Dar românii pot rezolva confruntarea.            
 • Radu Moraru: Referendumul se ține sigur, sau îl suspendă cineva?            
 • Traian Băsescu: Nu. N-au cum să-l suspende. Ar fi un abuz fără margini ca cineva să suspende decretul președintelui. E drept constituțional. Dar, așa cum v-am spus, România poate să rămână în mâna românilor pe 22 sau românii, prin vot, pot să le-o da înapoi, să fie așa cum a fost în timpul lui Iliescu. La mine n-ați auzit de nici o fraudă la privatizare. Singurul dubiu, și se pare că e rezolvat, e chestiunea cu Sterling-ul, cu Marea Neagră. Dar în rest să mai auziți de privatizări de gen Alro, Petrom, n-ați mai auzit. Asta-i doare. Dacă vor fi privatizări, trebuie să fie transparente și pe bani și nu apucate de șmecherii…            
 • Radu Moraru: Dar aveți un aranjament cu un om de afaceri, îmi aduc aminte. În 2005, l-ați sunat pe un om de afaceri, fratele dumneavoastră și i-ați spus: bă, plătește-ți datoriile… Da? Mi-aduc bine aminte, nu? Avea datorii la stat. Vă spun ceva: sunt oameni de bună-credință în țara asta care o duc greu că au datorii. Au mai rămas în urmă. Vine întreținerea, vine… Vă rog ceva în numele tuturor, a 22 de milioane: domnule, să nu scumpim iarăși curentul, vreun gaz, să ne trezim iar, că am văzut o vorbă cu curentul electric. Adică, ne puneți o pilă. Poate mai lăsăm curentul electric să se mai relaxeze.            
 • Traian Băsescu: Eu nu știu să se pună problema creșterii prețurilor, cel puțin anul ăsta și până la primăvara anului viitor. Deci, nu trebuie să înțeleagă cineva că în primăvara anului viitor vor fi creșteri de prețuri. Dar n-am auzit. Și dacă ar fi fost ceva în intervalul ăsta, aș fi știut că se preconizează o mărire de prețuri.            
 • Radu Moraru: Și fiindcă suntem la final, domnule președinte, vă invit să facem poza în fața telespectatorilor, poza de grup, ca să zic așa, de final cu o întrebare. În primii cinci ani de zile, nici n-ați închis emisiunea "Nașul", așa cum ați promis, dar, mai mult decât atât, eu – și eu vă spun ca lucrător în presa asta și mai frumoasă, și mai urâtă de aproape 18 ani – că este cel mai mare câștig pe care l-a adus președintele Traian Băsescu, pentru că înainte era o liniște în presă, cam ca aia cu stenogramele. Nu mișca nici musca. Gălăgia mie îmi place. Presă nu se face decât în gălăgie. Vă mulțumesc pentru asta, domnule președinte.            
 • Traian Băsescu: Să știți că unul din lucrurile esențiale care trebuiesc făcute, este lăsată libertate, chiar dacă nu-ți convine că te înjură în fiecare seară, pentru că libertatea va face ca, până la urmă, presa să se autoregleze. Eu sunt convins că asta e singura soluție: autoreglarea presei. Presa a avut acum o lecție pe care a văzut-o pe viu. Presa nu poate să spună… Presa! Mă refer la cei importanți din presă. Nu pot să spună că nu știu de șantajul pe care îl practică destui ziariști. Nu mulți, dar am spus destui. Ei știu. Ce au văzut acum cu Sorin Roșca Stănescu trebuie să îi facă să se curețe în interior, dar numai ei o pot face singuri. Eu vă mulțumesc mult pentru o seară minunată.            
 • Radu Moraru: Vă mulțumim, mult succes! A fost Traian Băsescu, nu pe Calea Victoriei deocamdată, ci, aici, în locul în care a venit să vă convingă că nu trebuie suspendat. Să fiți iubiți!            
 • Traian Băsescu: La revedere. Vă mulțumesc mult. O seară bună. Și, chiar dacă nu vreți să votați pentru președinte, votați pentru referendum pe 22. Neapărat. Că aici suntem doi care nu ne-am înțeles: președintele și majoritatea parlamentară, cum să arate Parlamentul. Singurul care poate decide în locul celor doi e poporul român, prin referendum. Nu ratați ocazia, vă rog mult!            
 • Radu Moraru: Domnule președinte, e emisiunea mea, vă rog frumos, da? Da? Vă rog frumos, da? Să fiți iubiți!            
 • Traian Băsescu: Stai, dar nu s-a închis? Se mai transmite?            
 • Radu Moraru: S-a închis? Stați un pic… S-a închis emisiunea sau…? S-a închis? Dar ce, a venit Iliescu? Nu, nu s-a închis. Suntem în direct. Să fiți iubiți!            
 • Traian Băsescu: La revedere!DATA:             


12-11-2009
 EMISIUNEA:     NAȘUL
POSTUL:                      B1 TV

ORA:                            21:00

MODERATOR:  RADU MORARU

INVITAT:                      TRAIAN BĂSESCU 

TALK-SHOW (Prin Monitoring Media: B1 TV – Nașul, Ora: 21:00)

Cu multumiri speciale pentru Echipa Nasul

DOCUMENTE VIDEO.

BASESCU DESPRE PATRICIU SI ROSCA (PARTEA a-3a)
{youtube}1bd6sk-DnM8{/youtube}

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.