Acasă Actualitate Băsescu: Problema nu este de întârzierea aderării la Schengen, ci abuzul

Băsescu: Problema nu este de întârzierea aderării la Schengen, ci abuzul

DISTRIBUIȚI

Președintele Traian Băsescu a declarat, joi seară, la TVR 1, că problema nu este amânarea aderării României și Bulgariei la spațiul Schengen, ci abuzul, crearea unui precedent în care unele state se folosesc de dreptul de veto,

deși statele candidate își respectă toate obligațiile.

Problema nu este de întârzierea intrării în Schengen cu câteva luni. Poate fi 2011 în toamnă… Nu cred că aici este marea problemă. Problema este actul în sine: abuzul. Ori suntem parteneri egali, ori nu! Acest lucru, precedentul, în care se instituie un directorat care face cu degetul prin Uniunea Europeană «tu da, tu nu» este de neacceptat", a declarat Traian Băsescu.
El a adăugat că sunt state care invocă alte motive pentru a bloca aderarea la Schngen, folosindu-se de dreptul de veto.
"Precedentul care se creează, un stat membru care își realizează obligațiile și vine un alt stat și spune: «Nu, pentru că eu tot am drept de veto. Nu vreau și-ți dau niște explicații care îmi convin mie, care nu au bază legală», acesta este periculos. Asta se întâmplă României și Bulgariei", a spus șeful statului.

Băsescu: Nu putem să stăm ca râmele, românii au dreptul să fie în spațiul Schengen

Președintele a declarat că, în problema Schengen, românii nu pot sta precum "râmele", ei având dreptul la respect.
"Nu putem tolera, pentru că, dacă acum stăm ca râmele, cum ne recomandă foarte mulți – stați, să stăm liniștiti, că sunt marile state ale UE… Da, sunt marile state, dar cei 22 de milioane de români au dreptul la respect", a declarat Traian Băsescu.
El a adăugat că nu românii judecă, nu ei au impus condiții de independență și izolare a justiției de orice formă de control.

"Românii au dreptul să fie în spațiul Schengen. Nu poți să jignești, să tratezi așa 22 de milioane de români", a mai spus șeful statului.

Băsescu s-ar fi așteptat ca președintele Franței și cancelarul Germaniei să-l avertizeze cu privire la opoziția celor două țări
Peste noapte și fără avertisment, măcar mă așteptam ca unul din colegii mei din Consiliu (European – n.r.), ori domnul președintre Sarkozy ori doamna cancelar Merkel să spună: uite, domnule președinte, noi vom fi împotrivă", a declarat Traian Băsescu la TVR.

El a adăugat că în Consiliul European se vorbește, de regulă, despre solidaritate.

Băsescu: Politicieni europeni ne reproșează, mai printre dinți, relația cu R. Moldova

"Printre politicienii europeni foarte bine documentați ni se reproșează, mai printre dinți, așa, relația cu Republica Moldova și faptul că dăm tinerilor cu prea multă usurință, după părerea lor, cetățenie română. Vreau să clarificăm și acest lucru, pentru că i-am văzut chiar pe politicienii români dând dreptate. Eu vă dau Eurostatul, da? (…) Iată 2008: România a acordat 5585 de cetățenii, preponderent cetățenilor moldoveni. Să luam Franța, Franța aș vrea să o luăm, Franța, 137.320. Raportul, uitați-va, 5 mii la 137 de mii! Nu se susține această abordare de către nimeni", a declarat Traian Băsescu.

El a mai dat ca exemplu Olanda, care are jumătate din populația României și care a acordat 28 de mii de cetățenii în 2008, precum și Portugalia, cu 22 de mii, și Austria, cu 10.268 cetățenii.

Banii pentru securizarea frontierelor vor fi folosiți în altă parte

Traian Băsescu a declarat că nu a sugerat ca banii destinați securizării frontierei non-euro să fie folosiți în altă parte, ci că România "așa va face", afirmând totodată că practicile din timpul guvernului Năstase nu se vor repeta cât timp el va fi președinte.

"Nu am sugerat. Așa vom face, dintr-un motiv simplu: tehnologiile pe care noi urma să le achiziționăm anul acesta sunt tehnologii de vârf în supravegherea frontierelor. (…) România decisese să-și facă o dotare foarte bună. Doream să facem o securizare care dădea un confort tuturor statelor, la un nivel foarte bun", a precizat șeful statului la TVR, întrebat despre declarația sa de la Guvern conform căreia fondurile aflate în 2011 la dispoziția Guvernului pentru securizarea frontierelor ar trebui alocate IMM-urilor și nu neapărat grupului EADS, în condițiile în care nu există un termen fixat pentru aderarea la Schengen.

Băsescu se așteaptă ca cei direct reponsabili să facă "ceea ce trebuie făcut"

Președintele a declarat joi seară că s-ar fi așteptat ca CSM și Parlamentul să-și fi asumat responsabilitatea unei eventuale amânări a aderării României la Schengen, în lipsa acestui fapt el asumându-și responsabilitatea politică.

"Un eșec pe care politic mi-l asum. După rostirea unei astfel de fraze înseamnă că eu, ca șef al statului, reprezint toate puterile statului, sunt șeful acestui stat… (…) Constatând că motivele invocate incorect, repet, incorect, în scrisoarea celor doi miniștri, fracez și german, legată de MCV pe Justiție, m-aș fi așteptat ca CSM să spună «ne asumăm această reponsabilitate», constatând că în acea scrisoare se vorbește de slabe rezultate în lupta anticorupție, mă așteptam ca Parlamentul să spună «noi am blocat vreo trei dosare – al lui Adrian Năstase, al Monicăi Ridzi și încă unul». Neexistând aceste reacții, cineva trebuia să-și asume greșelile. Nu putea s-o facă decât șeful statului", a declarat Băsescu, solicitat să explice declarația de miercuri privind asumarea responsabilității politice a întârzierii accesului în spațiul Schengen.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.