Home Actualitate Băsescu și dreapta din România au câștigat primul tur al prezidențialelor

Băsescu și dreapta din România au câștigat primul tur al prezidențialelor

DISTRIBUIŢI

Românii au spus „da“ la referendum și „nu“ clasei politice parvenite

Primul tur al alegerilor prezidențiale s-a încheiat cu victoria clară a președintelui în exercițiu, candidatul PD-L Traian Băsescu. Potrivit exit-poll-urilor date publicității la închiderea urnelor, Traian Băsescu este câștigătorul primului tur al alegerilor prezidențiale, fiind creditat cu 34,1% (CCSB) sau 32,8% (Insomar) din opțiunile electoratului. Potrivit acelorași exit-poll-uri, Băsescu se va confrunta în turul doi cu Mircea Geoană, candidatul PSD, creditat cu 30,9% (CCSB) sau 31,7% (Insomar). Marele perdant al primului tur este fără îndoială candidatul PNL, Crin Antonescu, care a obținut, conform acelorași surse, 21,8% (Insomar) sau 22,1%(CCSB). În ceea ce-i privește pe ceilalți candidați, procentele lor n-au depășit nici măcar 5%, semn că electoratul s-a maturizat și nu-și mai risipește votul ca-n anii trecuți.
Dincolo de rezultatele în primul tur al alegerilor prezidențiale, merită subliniat că românii au validat referendumul, prezentându-se în proporție de peste 50% la votul pentru referendum. Potrivit Insomar, 76,5% dintre românii care au venit la vot au votat și pentru Parlament unicameral și 85,4% au votat pentru reducerea numărului de parlamentari la 300. De altfel, inițiatorul referendumului, președintele Traian Băsescu, a declarat că „avem cel mai mare motiv de bucurie pentru că Parlamentul unicameral a fost validat. E o victorie împotriva clasei politice, care nu a vrut să răspundă solicitării electoratului“.
Băsescu a subliniat că nu vrea să acrediteze cåștigători pånă cånd BEC nu va da rezultatele precise. Candidatul PD-L a dat un semnal către PNL vorbind despre votul electoratului romån ca fiind unul de dreapta, voturile lui Crin Antonescu și ale sale depășind peste 50% din opțiunile electoratului. „Este un motiv extrem de serios ca oamenii politici să țină cont de acest aspect în alcătuirea guvernului“.
Dezamăgit de rezultatele exit-poll-urilor, Crin Antonescu i-a acuzat direct pe moguli de sfidarea voinței romånilor: „Domnule Vîntu, domnule Voiculescu, sfidați voința atåtor romåni! Rezultatul acestor alegeri nu e dat nici de Vîntu, nici de Voiculescu! Nu luați în seamă aceste sondaje mincinoase“, a declarat Crin Antonescu, din mijlocul susținătorilor săi.
Din curtea sediului din Kiseleff, Mircea Geoană, secondat de Bunicuța care adoptase pentru acest eveniment o șapcă de colhoznic, le-a mulțumit, ca la premiile Oscar, tuturor votanților contracandidaților săi. Probabil emoționat că a reușit să-l depășească pe Crin Antonescu și să intre în turul doi, Geoană a înșiruit veșnicele sale promisiuni electorale, de la pensii la redresarea economiei. În ciuda tuturor țipetelor deontologilor din timpul zilei, de „fraudă-fraudă“, la finalul zilei, cånd mogulii au fost satisfăcuți în parte de rezultat, s-a așternut liniștea asupra acestui subiect. Doar Vadim a rămas să îngåne, ca o jucărie chinezească stricată, „fraudă-fraudă“.

Băsescu: Nu voi face negocieri subterane pentru viitorul Guvern

Traian Băsescu a declarat, duminică seara, după anunțarea exit-poll-urilor, că nu va face nicio negociere subterană pentru formarea viitorului guvern și că va da prioritate soluțiilor politice pentru trecerea Executivului prin parlament.
„Vă asigur că în zilele următoare voi da prioritate soluțiilor politice pentru trecerea prin parlament a unui guvern. Romånia are urgent nevoie de guvern. În același timp, vreau să-i asigur pe români că, așa cum am făcut întotdeauna, nu voi face nicio negociere subterană care să pună sub semnul întrebării mandatul meu 2009-2014“, a declarat Traian Băsescu.
El a ținut să-i asigure pe români că tot ceea ce se va negocia și se va discuta cu privire la formarea guvernului sau la susținerea actualului guvern propus în parlament va fi „transparent și binecunoscut de fiecare român“.

Oprescu: Nu cred că acest vot este o înfrângere

Candidatul independent la Președinție, Sorin Oprescu, a declarat, duminică, după anunțarea rezultatelor exit-poll-urilor, că nu privește scorul obținut ca pe o înfrângere, el declarându-se un om puternic, care va continua să își susțină cu putere mesajul.
„Nu cred că acest vot este o înfrângere. Sunt un om puternic, cu caracter și voi continua să-mi susțin cu putere mesajul. Nimeni dintre cei care au venit alături de mine nu trebuie să se simtă dezamăgit. Dimpotrivă, lupta noastră va continua, pentru că este o luptă pentru o Românie normală“, a spus Oprescu. Oprescu a zis că a propus un model nou, al independentului care nu este tras de sforile de partid și care nu vrea să care în spate spre Cotroceni clientele de partid și „haitele de profitori“.
„Am vrut să atrag atenția că România merge pe un drum greșit pentru că partidele au eșuat. Această campanie electorală a fost o luptă, din păcate nu o luptă dreaptă, pentru că în această campanie nu s-au confruntat numai candidați, cu faptele, proiectele și caracterul lor. Unii, simțindu-se probabil mai slabi, au luptat cu arme otrăvite, cu sondaje false, cu expunere mediatică preferențială, cu dezinformare, cu zvonuri și cu scandal. Eu numesc asta lașitate și o dezaprob, chiar dacă unora dintre ei le poate aduce victoria“, a subliniat Oprescu.
El a spus că mesajul a său a fost înțeles de foarte mulți români. „Unii au venit la vot, și vocea lor s-a auzit, alții au venit la vot, dar opțiunea lor probabil se va pierde pe drum în numărătoarea patronată de mașinăriile de partid“, a comentat Oprescu.

PRM cere Curții Constituționale anularea alegerilor

PRM cere Curții Constituționale anularea primului tur al alegerilor prezidențiale, desfășurate ieri, reclamând o „avalanșă inimaginabilă de fraude“.
„Domnule președinte Ioan Vida, având în vedere avalanșa inimaginabilă de fraude, abuzuri și alte ilegalități săvârșite pe parcursul alegerilor prezidențiale din ziua de 22 noiembrie 2009, Partidul România Mare vă solicită anularea acestora“, se arată într-un comunicat al PRM remis agenției Mediafax.
Conform PRM, în condițiile în care România este membră a Uniunii Europene, dacă „aceste așa-zise alegeri – care scandalizează o țară întreagă – ar fi validate“, România s-ar face „de râsul lumii“, iar populația și-ar pierde încrederea în democrație.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.