Acasă Actualitate Bătălia pentru bogățiile Roșiei Montane a fost mutată pe câmpul Bruxelles-ului

Bătălia pentru bogățiile Roșiei Montane a fost mutată pe câmpul Bruxelles-ului

DISTRIBUIȚI

Imensele interese economice vizavi de exploatarea resurselor aurifere de la Roșia Montană au depășit pragul național pentru a trece la un nivel superior, cel european. Dacă această chestiune a divizat atåt clasa politică mioritică, cåt și societatea civilă, problema aurului de la Roșia Montană este în prezent aruncată în curtea instituțiilor europene, în speranța că acestea, în perioadă de criză economică, vor fi mai sensibile la cererile formulate direct sau indirect de către compania Roșia Montană Gold Corporation (RMGC), care dorește să exploateze bogatele resurse miniere din zonă. Deși propune un contract de exploatare dezavantajos pentru statul romån, RMGC susține o campanie agresivă atåt în spațiul media, prin reclame agresive, cåt și în cel instituțional, încercånd să obțină autorizațiile necesare demarării proiectului care ar putea să se transforme într-o catastrofă ecologică și arheologică, avånd în vedere vestigiile romane din zonă.  

Coloana a 5-a a intereselor RMGC

Organizațiile non-guvernamentale transformate în coloana a 5-a pentru interesele RMGC, dar și o serie de primării locale au susținut ieri că Moțiunea de interzicere a cianurii în minerit este o grea lovitură dată dezvoltării economice a UE și că Parlamentul European ar trebui să respingă acest document. Aceste acțiuni vin înainte cu o zi de votarea Moțiunii de interzicere a cianurii în minerit, acțiune ce se va desfășura astăzi în Parlamentul European. Aceste trompete ale RMGC susțin la unison, într-un scenariu apocaliptic, că moțiunea va afecta sute de mii de locuri de muncă în întreaga Europă, va condamna la moarte zeci de comunități locale, fără nicio altă șansă de supraviețuire. Totodată, aceste entități solicită „imperativ Parlamentului European să respingă ferm și imediat această inițiativă“. Ei susțin că 95% din comunitățile locale și regionale își doresc cu disperare acest proiect.

Presiuni în contrasens

De cealaltă parte, ONG-urile care se opun acestui proiect minier au protestat pe långă Ministerul Mediului și Pădurilor (MMP) ca să respingă documentația „incompletă“ depusă de RMGC pentru obținerea acordului de mediu, amenințånd în caz contrar cu un proces. Reprezentanții ONG-urilor care militează pentru interzicerea proiectului minier de la Roșia Montană susțin că documentația depusă la MMP este „depășită“, întrucåt, potrivit unei sentințe a Curții de Apel Brașov din 2007, muntele Cårnic „nu mai poate fi exploatat, deci trebuie exclus din acest proiect“. „Avånd în vedere această decizie definitivă, documentația depusă la MMP este, practic, incompletă. Astfel, ministrul ar trebui să respingă această documentație“, susțin organizațiile non-guvernamentale. Aceleași diferențe de opinie se regăsesc și în råndul europarlamentarilor romåni. Ziarul „Curentul“ a scris și în urmă cu aproximativ două săptămåni că unii dintre europarlamentarii romåni pun interesele economice, care oricum sunt dezavantajoase pentru Romånia, pe primul plan în detrimentul celor legate de mediu și de distrugerea unor vestigii ale civilizației daco-romane din această zonă.
Unul dintre cei mai vocali europarlamentari în chestiunea Roșia Montană, eurodeputata PSD Daciana Sårbu, a depus recent o declarație în scris aferentă dezbaterii din plenul PE a întrebării orale privind interzicerea folosirii cianurilor în minerit. În paralel, cinci eurodeputați romåni de la PDL au susținut în cadrul dezbaterii PE utilizarea cianurilor în proces de exploatare a minereurilor de la Roșia Montană.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.