Acasă Actualitate Medicul anestezist din cazul femeii arse la Floreasca a acționat impecabil. Beuran...

Medicul anestezist din cazul femeii arse la Floreasca a acționat impecabil. Beuran a mințit

DISTRIBUIȚI

Ministrul Sănătăţii, Victor Costache, prezintă acum, într-o declaraţie de presă, concluziile verificărilor făcute de Corpul de Control al ministerului la Spitalul Clinic de Urgenţă Bucureşti Floreasca, în cazul femeii arse în timpul unei intervenţii chirurgicale. Ministrul a declarat că pacienta nu era alergică la iod.
În sala de operație erau doar un rezident de anul V și unul de anul I. Inițial, medicul rezident a procedat corect și a sterilizat abdomenul pacientei cu acel biocid. El a pus biocidul într-o tăviță și a folosit un câmp steril înmuindu-l în tăviță și sterilizând abdomenul. Apoi însă a vărsat toată tăvița cel puțin 200 ml, cât se vede pe filmări pe pacientă. După ce a vărsat tăvița, el a închis câmpul steril, iar în momentul în care chirurgul a intrat și a folosit cateterul corpul pacientei s-a aprins. Dezinfectantul respectiv era dedicat sterilizării mâinilor chirurgilor și nu corpului pacienților, conform instrucțiunilor de folosire.
Ministrul Sănătății a explicat că s-a realizat un efect ca la o spirtieră.

Inițial, Mircea Beuran a declarat că s-a folosit dezinfectantul de mâini pentru că pacienta este alergică la iod.

Ministerul anchetează informația că încă un pacient a fost ars în același fel în secția condusă de Beuran.

Dezinfectantul este folosit off-label (în pofida instrucțiunilor de folosire). Ministrul care este chirurg cardio-vascular a explicat că așa se întâmplă când nu se ține seama de instrucțiuni.

Profesorul Beuran și două asistente au fost amendați cu amenda maximă pentru că nu au respectat protocoalele.

Profesorul Beuran nu a făcut niciodată referat pentru a cere dezinfectanți fără iod prin urmare chiar dacă pacienta era alergică tot neglijența acestuia ar fi fost.

Pacienta nu a bifat alergia la iod pe formularul de consimțământ, aceasta trecând doar furazolidon de mână. Ministrul a explicat că  pacienta a fost diagnosticată greșit cu alergie la iod extinzând alergia la furazolidon la una la iod.

Victor Costache mai spune că în cazul acestei paciente echipa de gardă din spital nu a intervenit și au venit alți medici de acasă, ministrul Sănătății lăsând să se înțeleagă că șeful de secție nu a permis echipei de gardă să se ocupe de pacientă.

Medicul anestezist a fost felicitat pentru aplicarea întocmai a procedurilor. Numele medicului nu a fost făcut public, directorul Inspecției Sanitare de Stat, Maria Comana referindu-se la ea ca „domnișoara doctor”.

„S-a pierdut o pacientă din cauza unei erori care ține de abecedarul chirurgical”, a afirmat chirurgul Costache, ministru al Sănătății.

Prezent la conferința de presă de la Ministerul Sănătății, managerul Spitalului Floreasca, Ionuț Negoi, a fost întrebat de jurnaliști de ce spitalul Floreasca nu a raportat mai departe incidentul. Managerul spitalului spune că „unitatea sanitară a făcut toți pașii legali. Noi simțim că unitatea sanitară a urmat pașii legali.”

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.