Acasă Actualitate Blestemul aurului de la Roșia Montană ia mințile politicienilor

Blestemul aurului de la Roșia Montană ia mințile politicienilor

DISTRIBUIȚI

Aurul le-a luat mințile politicienilor. Un adevărat război se prefigurează pe tema Roșiei Montane, subiect re-încins după venirea la putere a PD-L, partid unde se află susținători de top ai proiectului Roșia Montană. Nici alți actori politici, de la alte partide, cum ar fi PNL-ul, nu sunt departe de ispitele aurului (ori șpăgii?). Chiar astăzi, europarlamentarul Adina Vălean, împreună cu Roșia Montană Gold Corporation, organizează în Parlamentul European un seminar cu titlul „A face din Europa un lider în exploatarea minieră sustenabilă și responsabilă“. Asta după ce în 2007 politicianul liberal sponsoriza audierea cu numele „Pericolele tehnologice pe bază de cianuri în exploatarea minieră“. Pare de Divertis, dar nu e o glumă. Dimpotrivă, este o amară constatare a nivelului de interes (a se citi corupție) generat de această controversată „afacere“.
Împotriva proiectului se pronunță de ani de zile istorici, experți de mediu și o sumă întreagă de organizații neguvernamentale, iar ca instituție de vårf a inteligenței romånești și for suprem de autoritate științifică Academia Romånă a emis, încă din 2004 și, respectiv, din 2006, avize științifice negative. În 2009, academicieni s-au adresat direct candidaților la președinție, într-o scrisoare deschisă publicată și de „Curentul“, somåndu-i să-și definească prioritățile ca viitori oameni de stat și în raport cu problema de nivel național a Roșiei Montane.
„Academia Română cere din nou autorităților Statului Român să analizeze cu multă atenție proiectul, sub toate aspectele sale, antrenând specialiști dezinteresați și onești din țară și străinătate, inclusiv din organismele europene, înainte de a da cale liberă acestui proiect atât de controversat și – după părerea noastră – extrem de periculos. Academia Română încearcă astfel să prevină un dezastru ecologic și cultural, cu multiple consecințe inacceptabile“ – se afirmă în comunicatul Academiei.

Otrava de la Roșia Montană

Săptămâna trecută, un număr de 70 de organizații au semnat o nouă scrisoare de protest, cerând autorităților să acționeze responsabil în cazul proiectului otrăvit inițiat de o corporație condusă de un fost infractor, Frank Timiș. Organizațiile societății civile au reacționat față de declarația emfatică a Ministrului Economiei: „Vreau pornirea proiectului Roșia Montană cât mai curând posibil!“ – care a fost acuzat că, prin declarația de susținere a proiectului, s-a antepronunțat. „Declarația este foarte gravă și e o antepronunțare care afectează tot procesul legal de autorizare de mediu a investiției. Treaba unei autorități este să ia în calcul toate opiniile, costurile de orice fel, și atunci să se pronunțe într-un fel de admitere sau de respingere a acestei autorizații“, au afirmat reprezentanții organizațiilor ce contestă proiectul Roșia Montană.
Roșia Montană a fost și a rămas o temă de top inclusiv la nivelul campaniei electorale prezidențiale – asumarea politică fiind cerută de presiunea opiniei publice care este defavorabilă „proiectului Roșia Montană“ în pofida agresivelor campanii mincinoase ale Gold Corporation.
Încă de la începutul anului trecut, a fost demarată o campanie publicitară-mamut, realizată de mercenari lipsiți de orice scrupule, specialiști ai PR-ului negru, sondaje, întâlniri cu presa (a se citi încercări de „captare a presei“), strângeri de semnături, și undeva în fundal s-a întețit efortul de „pozitivare a actorilor politici“.
Nu mai puțin de trei miniștri ai cabinetului Boc, Adriean Videanu, Laszlo Borbely si Kelemen Hunor, și-au exprimat public poziția față de proiectul minier de la Roșia Montană, în cadrul audierilor parlamentare care au avut loc luna tecută. În acest moment, procedurile de avizare ale proiectului minier de la Roșia Montană sunt înghețate la Ministerul Mediului, după ce mai multe acte au fost contestate în instanță de ONG-urile care se opun deschiderii minei de aur.
Inițial, proiectul Roșia Montană a fost blocat de UDMR prin ministrul Attila Korodi, acum însă UDMR, în urma negocierilor cu PD-L, a primit din nou  Ministerul Mediului împreună cu Ministerul Culturii. UDMR ar urma să aibă un rol în contrasemnarea unor avize favorabile și la Ministerul Culturii și la Mediu. Dacă Proiectul Roșia Montană va trece, PDL-ul iese cu basmaua curată și în cârca UDMR va cădea dezastrul afacerii Roșia Montană.
Gabriel Resources, acționarul majoritar al Roșia Montană Gold Corporation, a făcut demersuri pentru obținerea unui nou plan urbanistic zonal, fostul PUZ fiind anulat în instanță, ceea ce a dus la stoparea procedurii de evaluare a proiectului de către guverul român, în 2007.

„Munții noștri aur poartă/ Noi cerșim din poartă-n poartă“

Roșia Montană este considerată de UNESCO cel mai mare zăcământ de metale prețioase din Europa și este estimată la peste 100 miliarde de euro. În spatele proiectului stau vulturi de pradă de talia unui George Soros, partener permanent al tentativelor de colosală prăduire a României care au loc sistmatic de 20 de ani încoace. După ce pentru prima oară în cariera sa George Soros și-a rupt dinții încercând să  împingă România în faliment, în perioada recentă a marilor speculații financiare blocate de BNR, acum tentaculele sale se întind printre politicienii mult mai ușor de „convins“.
Miliardarul american de origine multiplă maghiaro-evreiască, George Soros, este acționar indirect al Roșia Montană Gold Corporation (RMGC), el deținând părți sociale la compania Newmont, care este, la rândul ei, „partener junior“ al firmei care vrea să exploateze aurul din localitatea din Apuseni, compania romåno-canadiană Gabriel Resources, partenerul statului romån în Roșia Montană Gold Corporation (RMGC).
Atacul la Roșia Montană ar urma să fie probabil, valoric, cel mai tare jaf realizat după 1990, iar rețeaua care patronează „combinația“ testează acum reacțiile oamenilor sperând să împingă „afacerea“ înainte.
Problema Roșiei Montane nu (mai) este una „locală“, deoarece pe lângă RMGC (compania care vrea să exploateze la Roșia Montană) mai există alte două companii siameze, Carpathian Gold și European Goldfields, de asemenea canadiene, cu aceiași acționari, dar cu cote de participații diferite, care au concesionat perimetrul minier al întregilor Munți Apuseni și până în Nord, în Maramureș, la Rovina și Baia Sprie, astfel că situația de la Roșia Montană se poate multiplica în toată zona Apusenilor.

Statul român – perdant al afacerii aurului

Problema banilor care ar reveni statului romån din această afacere a mai fost analizată în „Curentul“. Teoretic, dacă luăm în seamă afirmațiile propagandistice ale suporterilor „afacerii“, am câștiga cică 4 miliarde de dolari dintre care 1.8 miliarde din dividende, redevențe, taxe și impozite, restul de 2.2 miliarde reprezentând cheltuielile pe care RMGC le va face în România. Însă acele 2.2 miliarde de dolari reprezintă cheltuieli de exploatare (salarii muncitori, energie electrica, transport, construcții, reactivi etc) – pe care dacă le scădem din cele $10 miliarde cât ar putea fi încasate din vånzarea aurului și a argintului, ar rămåne un profit net de vreo 6 miliarde de dolari (fără impozitul pe profit și investițiile realizate înainte de începerea proiectului).
Din acest profit net, practic doar 1.2 miliarde vor reveni statului romån (19.3%), iar RMGC va lua grosul, adică în jur de cel puțin $4.5-5 miliarde.
Comparativ, de la aderarea la UE, România a pierdut deja fonduri nerambursabile pentru dezvoltare în valoare de două ori mai mari – aprox. 6 miliarde de euro – decât ar „câștiga“ în 14 ani de la Roșia Montană. Cele 200 de milioane/ an în medie de la Roșia Montană sunt praf în ochi ca și promisiunile pe care Roșia Montană Gold Corporation le tot face prin documentațiile elaborate.
Exploatarea de fapt contravine conceptului de dezvoltare durabilă, concept implementat de politica de dezvoltare europeană. Companiile de exploatare a aurului se bazează pe prostia, corupția, lăcomia și incompetența guvernanților. Din acest motiv, marile exploatări auro-argentifere le întâlnim în Peru, Bolivia, Chile sau în țări africane. Pentru aceste companii nu contează istoria pământului răscolit, vestigiile culturale, mediul, viața și sănătatea oamenilor. Totul este doar spre profitul lor. „Profitul“ României va fi, ca și până acum, din „cerșitul din poartă în poartă“…

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.