Acasă Actualitate Bodog dă OUG: reținerea cardului de sănătate de către asistent, medic sau...

Bodog dă OUG: reținerea cardului de sănătate de către asistent, medic sau farmacist pentru validare de servicii medicale va fi infracțiune

DISTRIBUIȚI

În ședința de Guvern de astăzi, ministrul Bodog a anunțat că „Avem o ordonanţă de urgenţă astăzi pentru a modifica Legea 95 în sensul alinierii prevederilor legii cu prevederile noului Cod fiscal. În acelaşi timp, reglementăm utilizarea cardului de sănătate şi definim faptul că utilizarea fără drept a cardului de sănătate constituie acum infracţiune”. În nota de fundamentare a OUG se arată că „Pentru a preîntâmpina utilizarea cardului național de asigurări sociale de sănătate în altă modalitate decât cea prevăzută de lege de către furnizorii de servicii medicale, medicamente sau dispozitive medicale se impune reglementarea de urgență a faptului că acesta este un document personal și netransmisibil, iar reţinerea la nivelul furnizorilor de servicii medicale, medicamente şi dispozitive medicale a cardurilor naţionale activate și/sau utilizarea de către aceștia fără drept, în absența asiguraților, în scopul raportării și validării unor servicii medicale/medicamente/dispozitive medicale constituie infracţiune şi se pedepseşte conform prevederilor din Codul penal.

Astfel, „se reglementează în mod expres faptul că, cardul naţional este un card electronic, personal și netransmisibil, iar reţinerea la nivelul furnizorilor de servicii medicale, medicamente şi dispozitive medicale a cardurilor naţionale și/sau utilizarea de către aceștia fără drept, în scopul raportării și validării unor servicii medicale/medicamente/dispozitive medicale constituie
infracţiune şi se pedepseşte conform prevederilor din Codul penal”.

Modificarea adusă Legii 95/2006 este că la art. 337, după alineatul (1) se introduce un nou alineat, alineatul (11), cu următorul cuprins:
”(11) Reţinerea la nivelul furnizorilor de servicii medicale, medicamente şi dispozitive medicale a cardurilor naţionale și/sau utilizarea de către aceștia fără drept, în scopul raportării și validării unor servicii medicale/medicamente/dispozitive medicale constituie infracţiune şi se pedepseşte conform prevederilor din Codul penal”.

7 COMENTARII

  1. Sunt la nivel de servicii medicale si alte specialitati (sanatorii balneare cu regim hotelier nu spital) unde pacientul refuza sa faca externarea cand trebuie si el pleaca din unitate cand vrea….eu nu pot semna externarea,deci caz invalidat.Cum il pot obliga sa stea daca nu retin cardul in receptie ca metoda preventiva ?

  2. Ce fac in cazul in care nu pot valida analizele de laborator deja recoltate?Daca e blocat sistemul ca acum trei saptamani?Arumc probele?Le platesc din salariul meu?Fiti realisti in decizii!Noi nu vrem raul pacientilor!Nici nu furam nimic!

  3. O nesimtire totala!!! Ajunge pacientul intr-un final glorios la farmacie (pacient oncologic sau cu orice alta afectiune) cu reteta tiparita offline deoarece sistemul nu functioneaza la medic iar eu la nivel de farmacie din cauza acelorasi erori mizerabile nu pot sa-i validez reteta! Pacientul are nevoie de tratament in acel moment, nu peste 3-5-7 zile cand sistemul se gandeste ca poate functiona! Ce fac?! Ii arat tratamentul, il am disponibil in farmacie, dar il trimit la plimbare cu tot cu leucemia sau cancerul lui si il chem in cateva zile? Daca mă-sa celui care a dat aceasta ordonanta ar fi in situatia descrisa mai sus s-ar mai fi luat aceasta decizie? Deci una peste alta, daca doresc sa-l ajut pe pacient sa-si urmeze tratamentul conform schemei si sa nu fie afectat de nenumaratele erori ale unui sistem informatic costisitor si nefunctional se numeste ca sunt infractoare si voi fi pedepsita conform codului penal? Minunata decizie! Felicit pe aceasta cale mintile intunecate ale sistemului de sanatate! Cu respect, farm. Corina Salagean

    • Da, il trimiteti acasa. Iar daca are ceva de comentat, ii dati adresa casei de asigurari, sa intrebe acolo. Toti s-au invatat ca medicii si farmacistii se dau peste cap si fac pe dracu-n patru sa rezolve, din timpul si pe nervii lor, sa nu sufere pacientii. Scurt: Sistemul nu functioneaza. De ce?! Intrebati la casa si la minister! Eject!!

  4. Mergi la domiciliul omului ca e bolnav si a doua zi nu mai vine cu cardul la cabinet apartinatorii sau mai rau nu are apartinatori. Cum validez serviciul facut bolnavului ca,medic de familie.

  5. Sa faca domnul ministru sistemul functional non stop, nu ca acum, o ora merge trei nu. Nu retinem cardul de drag, il retinem din nevoia de a ne valida serviciile.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.