Acasă Actualitate Bolnavii mor cu zile, iar medicii se pregătesc de „bătălii grele”

Bolnavii mor cu zile, iar medicii se pregătesc de „bătălii grele”

DISTRIBUIȚI

Medicii din România trăiesc vremuri grele. Mulți confrați de-ai lor au fost implicați în scandaluri, au fost acuzați, demiși, arătați cu degetul. Însă au fost vremuri și mai grele pentru pacienții acestor medici. Atât de grele, încât au decedat mulțumită "îngrijirilor speciale" acordate în spitale. Acei medici ar fi trebuit să fie sancționați și de Colegiul Medicilor din România care, potrivit statutului acestei organizații, ar trebui să asigure respectarea de către medici a obligațiilor ce le revin față de pacient și de sănătatea publică. Acest lucru nu se întâmplă. Dovada stă în scrisoarea pe care președintele CMR, Vasile Astărăstoae, a adresat-o medicilor din România în care îi îndeamnă să se unească, căci "ne așteaptă bătălii grele, dar împreună vom reuși".

"Dragi prieteni, ne așteaptă bătălii grele, dar trebuie să știți: împreună vom reuși!"
 V. Astărăstoae

Zilele acestea am avut parte de un alt episod din (deja) serialul "Moartea domnului Lăzărescu", în variantă feminină de această dată. O femeie de 71 de ani din Tătărăști, județul Satu Mare, a murit după ce a fost pasată de la un spital la altul două zile și apoi trimisă acasă de la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean.

Femeia a petrecut două zile pe holurile spitalului și o noapte în salonul de gardă, acuzând dureri de inimă, însă nu a primit atenția cuvenită unei ființe umane. Era vizibil bolnavă și le spunea cu lacrimi în ochi unor reporteri de la o televiziune locală că medicii nu i-au făcut nimic ca să se simtă mai bine. Marți seara aceasta murit în casa sa din Tătărăști. Și cum putea conducerea spitalului să spele o asemenea rușine? Printr-o comisie de anchetă. Așa că, directorul spitalului, Cristian Rusu, care este și președintele comisiei, s-a apucat de investigații. Și a descoperit că femeia putea muri oricând și oriunde, că doar era bătrână și bolnavă și era "o pacientă neglijată la domiciliu", așa că au neglijat-o și la spital. În plus, nici locuri în spital nu mai erau, chiar dacă femeia necesita internare urgentă, cum au recunoscut chiar medicii din spital.

Ancheta va continua, la Satu Mare ajungând ieri o comisie de la Ministerul Sănătății. În plus, Parchetul de pe lângă Tribunalul Satu Mare a început o anchetă separată, iar Colegiul Medicilor s-a sesizat din oficiu. În naivitatea noastră, am crezut de multe ori că medicii vinovați de malpraxis vor fi anchetați serios de Colegiul Medicilor din România și li se va aplica o "corecție" serioasă, ca alți oameni să nu mai sufere de pe urma neglijenței sau chiar a neștiinței lor. Însă ziarul "Curentul" a intrat în posesia unei scrisori semnată de către președintele CMR, Vasile Astărăstoae, adresată medicilor din România, în care, mai mult sau mai puțin, îi îndeamnă să fie tari pentru a trece peste grelele "bătălii". Cât despre mustrări, nici vorbă!

"Nu este o noutate faptul că, ori de câte ori sistemul în care lucrăm are deficiențe, se încearcă transferul de responsabilitate către medici și culpabilizarea acestora. De aceea, nu avem decât două posibilități: fie să acceptăm acest lucru, fie să încercăm să ne apărăm drepturile".
Vasile Astărăstoae, președinte CMR

"Suntem un corp profesional care de mii de ani face parte din elită. Trecem prin momente grele, dar acest lucru nu trebuie să ne dezarmeze. Gândiți-vă că fără medici niciun sistem nu poate funcționa",
V. Astărăstoae

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.