România a fost acuzată ieri în Parlamentul European că a găzduit centre secrete de detenţie ale CIA. Acuzaţia vine de la avocata unui deţinut care pretinde că a fost torturat într-o închisoare de pe teritoriul ţării noastre.
Avocata a fost audiată în Parlamentul European şi îşi bazează argumentaţia pe un raport al Senatului american.
Avocata Amrit Singh îl reprezintă pe Hussein Al Nashiri, care afirmă că ar fi fost torturat în închisori secrete din Polonia şi România, ţări care astfel ar fi violat Convenţia Europeană pentru Drepturile Omului.
Amrit Singh, avocată: „Autorităţile române au continuat să nege că ar fi găzduit un centrul secret de detenţie al CIA şi această negare este din ce în ce mai inacceptabilă în lumina deciziei Curţii Europene în cazul Poloniei şi a raportului Senatului american. Trebuie ca să plătească pentru că a găzduit închisori ale CIA.”
În luna aprilie, Ion Iliescu a acordat un interviu revistei Der Spiegel în care a recunoscut existența unui centru CIA în România. Din acel moment totul a luat foc:
Preşedintele Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), Anne Brasseur, a salutat afirmaţia fostului preşedinte Ion Iliescu privind prezenţa unui centru CIA în România şi a cerut autorităţilor române să efectueze o investigaţie serioasă.
Parchetul General l-a audiat în secret pe bolșevicul Ion Iliescu.
Ioan Talpeș a confirmat, potrivit Der Spiegel, afirmațiile lui Ion Iliescu. Fostul consilier a spus că Iliescu i-a dat „mână liberă” să se ocupe de problema oferirii unui sediu destinat CIA. Talpeș a precizat că locația a fost oferită în București, fiind utilizată în perioada 2003-2006 și a spus că acest sediu nu mai există în prezent. Potrivit fostului consilier prezidențial, autoritățile române ar fi transmis CIA că nu așteptau informații despre activitățile desfășurate în acel sediu. „Nu am văzut personal locația. Eram conștienți că puteau fi lucruri periculoase”, s-a dat mare în aprilie Talpeș.
Renumit pentru declarațiile sale, Ioan Talpeș a declarat în urmă cu câteva luni despre situația din Ucraina la Adevărul Live că: „am avut cu domnul Putin o discuţie particulară, în care mi-a spus aşa: Domnul Talpeş, noi nu putem să acceptăm ideea că ruşii nu au aceleaşi drepturi ca ceilalţi. Drepturile au fost stabilte de Occident. Nu vrem decât să ni se aplice aceleaşi drepturi. Ruşii se gândesc că, după 1989, au fost neîndreptăţiţi”. Deci cum poate cineva să creadă că Putin a avut o discuție particulară cu Talpeș? Și cum ar putea Putin să recunoască oricui pe lumea asta că Occidentul a stabilit drepturile rușilor?
Talpeş a mai avut astfel de ieşiri de „expert” pe probleme de securitate şi cu alte ocazii, atunci când, dornic de afirmare publică, „şi-a amintit” chiar şi lucruri care nu s-au întâmplat niciodată. În 2007, cotidianul francez „Liberation” a publicat un raport al FBI referitor la activitatea celor 19 piraţi ai aerului autori ai atacurilor din 11 septembrie 2001. Jurnaliştii francezi au susţinut că egipteanul Mohammed Atta, liderul teroriştilor, avea pe lista telefoanelor folosite un număr înregistrat în România. Afirmaţie gravă, care punea România pe harta gazdelor al-Quaeda.
Atunci, Ioan Talpeş a ieşit la rampă şi a susţinut cu fermitate că ştia despre numărul de telefon românesc utilizat de Mohammed Atta. Fostul consilier prezidenţial declara că la acea vreme autorităţile au luat „măsuri informative specifice”. La câteva ore după declaraţia fulminantă a lui Ioan Talpeş, a venit însă surpriza. Postul de radio RFI România a transmis că numărul de telefon utilizat de teroristul Mohammed Atta la care se făcea referire în „Liberation” este 040.71.899.042 şi nu era număr de România, având un 0 (zero) mai puţin. Cazul spune totul despre pregătirea şi probitatea lui Talpeş, care a fost gata să bage România în rahat mondial, confirmând – din poziţia sa de fost mare consilier prezidenţial – o ştire eronată.
Facem un nou apel la serviciile românești să-l roage pe Talpeș să se oprească din acordat interviuri că ne-am amuzat destul.