Acasă Actualitate Bucureștenii, bombardați de PNL cu pliante electorale pline de greșeli

Bucureștenii, bombardați de PNL cu pliante electorale pline de greșeli

DISTRIBUIȚI

Rigorile legii electorale par să nu însemne mare lucru pentru candidații Partidului Național Liberal, atunci când vine vorba de asigurarea unui loc mai călduț în Parlamentul României. Lupta pentru "ciolanul puterii" i-a făcut să-și înceapă campania electorală cu mult timp înainte de data la care legea le permite acest lucru, 30 octombrie. Deghizată în proces de informare asupra votului uninominal, campania liberală a invadat străzile Bucureștiului și cutiile poștale ale oamenilor cu mii de afișe și pliante care îndeamnă votanții să-i sune pe candidații liberali. Din goana campaniei, liberalii n-au mai fost atenți la mesajele de pe pliante, care sunt pline de greșeli gramaticale și de exprimare.
Deși campania electorală începe, conform legii, abia pe 30 octombrie, Partidul Național Liberal a împânzit deja Capitala cu afișe și pliante prin care își promovează candidații. Sub pretextul că doresc să informeze populația despre votul uninominal, oamenii partidului aflat la guvernare și-au pus fotografiile și numerele de telefon, la care își prezintă programele electorale, practic peste tot. Cutiile poștale ale cetățenilor, zidurile blocurilor, cabinele telefonice au devenit spațiu de promovare electorală aproape fățișă, din care doar îndemnul "Votați-mă!" lipsește. Spre exemplu, pe spatele pliantului candidatului PNL Vlad Naicu, din sectorul 2, cetățenii sunt îndemnați să sune și să întrebe atât despre votul uninominal, cât și despre sistemul sanitar sau despre problema pensiilor.

Materiale cu fraze ca pentru copii și greșeli gramaticale

Primele lucruri care sar în ochi la pliantele peneliste îndesate în cutiile poștale sunt frazele care par să subestimeze inteligența alegătorilor. Astfel, în pliantul aceluiași Vlad Naicu, cetățenilor li se precizează de fiecare dată, în paranteză, că atunci când se vorbește de comunitățile lor, se referă la cartier. Imaginea unei ștampile zâmbitoare și care merge cu piciorușele pe un buletin electoral în culorile PNL completează acest ansamblu mai degrabă hilar decât electoral.
Aceeași ștampilă buclucașă apare și în alte fraze derutante din acest pliant, de genul "aveți ocazia să folosiți o ștampilă originală" sau "uninominal, ștampila se pune pe om și pe capacitatea lui".
Virgulele pun și ele o mare problemă autorilor materialului, cum ar fi în propoziția "Acum votul comunității (cartierului) dumneavoastră, pe care legea îl numește Colegiu…", dând impresia că votul se numește colegiu.
Cireașa de pe tort e însă o frază în nota întregului material: "schimbarea poartă responsabilitatea acțiunilor sale''.

Campanie electorală la numerele de pe afișe

Pentru a avea dovada faptului că PNL face efectiv campanie electorală și nu doar informează despre uninominal, un reporter de la "Curentul" a sunat la unul dintre numerele luate de pe unul din multele afișe liberale din sectorul 2 al Bucureștiului și nu mică i-a fost mirarea când la telefon l-a găsit pe Dragoș Dincă, directorul Institutului Național de Administrație și candidat PNL la parlamentare într-un colegiu din sectorul 2. Acesta nu numai că n-a scos vreun cuvânt despre votul uninominal, ci a început să-și recite fără pauze propriul program electoral, insistând pe experiența sa în administrație și pe faptul că va reduce birocrația.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.