Acasă Actualitate Bucurestiul are trei stranduri pentru mai mult de doua milioane de locuitori

Bucurestiul are trei stranduri pentru mai mult de doua milioane de locuitori

DISTRIBUIȚI

Metropola industriala anosta, supraincalzita in timpul verii, cand temperaturile sar si de 40 de grade Celsius, Bucurestiul este una dintre putinele capitale ale lumii civilizate unde nu sunt create minime posibilitati de recreere in timpul vacantelor. Strandul era singura posibilitate pentru populatia majoritar saraca de a se recrea in lipsa unor firesti concedii la mare sau la munte. Spunem era, pentru ca, in momentul de fata, cei peste doua milioane de bucuresteni nu au la dispozitie decat trei stranduri. Restul sunt neautorizate, pentru ca sunt improprii scaldatului. In aceste conditii, bucurestenii sunt practic obligati sa apeleze la balti sau alte locuri amenajte de -natura-, crescand astfel numarul pacientilor sectiilor de dermatologie de prin spitale.

-Scaldatul interzis!-

Pe mai toate lacurile din Bucuresti troneaza panouri pe care sta scris cu litere de o schioapa: -Scaldatul interzis!- De ce? Pentru ca majoritatea bazelor de agrement din Capitala sau din jurul ei sunt improprii pentru recreere. Acesta este si motivul pentru care Directia de Sanatate Publica a avizat din punct de vedere sanitar doar trei stranduri. In fapt, acestea nici nu sunt stranduri, ci bazine de inot, alimentate cu apa din reteaua publica. -Controalele pe care le-am efectuat au aratat ca nici unul dintre strandurile amenajate pe salba de lacuri din nordul Bucurestiului nu poate fi folosit. Normele sanitare sunt foarte clare, iar aceste lacuri sunt adevarate focare de infectie si nu baze de agrement,- declara Maria Zurini, sefa Laboratorului de Micro Bilologie din cadrul Directiei de Sanatate Publica. Normele de igiena, foarte stricte, stabilesc ca doar bazinele de inot -special construite, cu posibilitate de spalare, curatire, filtrare si recirculare a apei-, pot fi autorizate. Totodata, aceleasi norme impun ca alimentarea cu apa sa se faca doar din reteaua publica, bazinele trebuind golite si spalate la trei-patru zile.

La bazin cu… mici si bere

Date fiind aceste conditii, bucurestenii nu au alta sansa decat sa se inghesuie pe cele trei baze de agrement autorizate. Intr-un oras cu aproape trei milioane de locuitori, cele trei baze sunt total insuficiente, la sfarsit de saptamana aglomeratia fiind de nedescris. Conditiile oferite sunt cat de cat civilizate, apa din bazine fiind curata, la fel ca si spatiile verzi. Singura problema ramane aglomeratia.

Ieri, la baza Tineretului nu mai puteai gasi un loc liber nici macar pe iarba. Patura langa patura, bucurestenii stateau ca sardelele la soare, bucurandu-se de putinul loc ce le este oferit.

-Cand afara sunt 40 de grade, ce sa faci? Sa stai in casa sa mori de caldura? Chiar daca e aglomeratie, e mai bine ca in alta parte. Am venit de la ora 9.00, ca stiam ce va fi, si ne-am gasit un loc bun, la umbra. Copiii pot sa se balaceasca cat vor, iar noi stam aici si ne mai odihnim-, declara un tatic venit la strand cu copiii.

La poarta strandului lumea se calca in picioare. Multi intra platindu-si biletele, pentru a constata ca nu au nici o sansa de a gasi un loc liber. Se intorc acasa injurand…

Bucurestenii se scalda in focare de infectie

In ceea ce priveste strandurile amenajate pe lacuri, calitatea apei nu permite autorizarea acestora, parametrii chimici si microbiologici fiind depasiti de sute de ori.

-Complexurile sportive de pe raul Colentina, initial amenajate si pentru scaldat, nu au primit autorizatii decat pentru activitati sportive sau de agrement, scaldatul fiind interzis. Apa din lacurile respective nu poate fi curatata, indiferent ce s-ar face-, explica Maria Zurini. Promisiunile edililor Capitalei, care se angajau sa reamenajeze aceste complexuri si sa curete apa, astfel incat ele sa devina utilizabile si pentru scaldat, sunt simple vorbe in vant.

-Nimeni nu va putea sa aduca apa acestor lacuri la standardele cerute de lege. Este o imposibilitate practica, nu poti sa arunci mii de tone de clor sau alte substante dezinfectante in lacuri, si chiar daca ai face-o, nu ar ajuta la nimic. Malul de pe fundul lacului este contaminat. Apa este un focar de infectie-, adauga sefa laboratorului DSP. Din aceasta cauza, pe malul lacurilor au fost puse panouri care avertizeaza populatia asupra pericolului.

Din pacate, foarte multi copii nu tin seama de aceste interdictii. -Prin imbaierea intr-o apa cu continut mare de elemente microbiologice se pot produce foarte multe afectiuni ale pielii sau ale tubului digestiv. Pot aparea foliculite, stafilococii, micoze ale pielii, firului de par sau ale glandelor anexe. De asemenea, pot aparea afectii ale mucoaselor si ochilor. Au aparut chiar cazuri de boli diareice acute, hepatita virala de tip A, dizenterie-, declara medicul Nicolae Istodor.

Inconstienta copiilor este platita din greu atat de acestia, cat si de parinti. Tratamentele pentru afectiunile pielii sunt extrem de costisitoare, iar posibilitatea ca si ceilalti membri ai familiei sa se contamineze este, de asemenea, foarte mare.

-Micozele se transmit extrem de usor prin lenjerie, prosoape, asternuturi sau contact direct. Tratamentele sunt extrem de costisitoare si se intind pe o perioada lunga, chiar ani de zile-, adauga Nicolae Istodor.

Cu mult mai grav este ca pana si nisipul de pe marginea acesor lacuri prezinta un pericol crescut pentru sanatate. -Foarte multa lume crede ca este periculos sa intri in apa, dar poti sa stai linistit la soare. Din pacate, chiar si nisipul este contaminat, bolile de piele putand fi contactate si din aceasta sursa-, explica medicul.

Acestea fiind conditiile, cea mai sigura metoda de a te racori intr-o zi torida de vara ramane un dus, cel putin pana in momentul in care cineva se va ocupa si de crearea unor conditii decente de recreere pentru bucuresteni.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.