Acasă Actualitate Bucurestiul, o capitala lacustra

Bucurestiul, o capitala lacustra

DISTRIBUIȚI

Capitala a devenit, de marti seara, de cand s-a dezlantuit potopul, o capitala lacustra. In jurul orelor 17 deja era intuneric, norii negri adunati brusc, aruncau peste Capitala o ploaie de parca ar fi turnat cu galeata. Canalele de scurgere, fiind ca de obicei infundate, in cateva minute strazile au fost inundate. In unele zone, apa depasea un metru adancime. Pasajele rutiere au fost blocate, primul dintre ele care a devenit impracticabil fiind cel de la Jiului. Sute de autoturisme au ramas in mijlocul apelor, soferii uitandu-se neputinciosi la motoarele oprite. Apa a inundat curtile oamenilor, a intrat in case, infiltrandu-se in pereti. Masinile utilitare ale societatii Apa Nova au aparut tarziu, facand mai mult figuratie. Bucurestiul, aceasta capitala europeana, este prea balcanica pentru a face fata unor situatii minore pentru alte capitale.

15 case din Giulesti au fost inundate

Din cauza caderilor abundente de ploaie canalul colector care deserveste zona strazilor Frasinului – Pinului – Craiovei si Godeni din cartierul Giulesti a intrat in presiune, revarsind apa care nu s-a mai putut infiltra din cauza noroiului si pietrisului adunat odata cu ploaia. Obturarea canalului colector a facut ca o mare cantitate de apa sa inunde in decurs de citeva ore o mare parte a locuintelor din zona. Au fost inundate 15 case particulare si curtea interioara a unei societatii comerciale. Inspectori ai serviciului de specialitate din Primaria sectorului 6, impreuna cu reprezentanti ai regiei Apa Nova, responsabila de buna functionare a canalelor colectoare, s-au deplasat imediat la locul incidentului si au inventariat problemele din perimetrul inundat. Pentru ca zona este depresionara, cei mai afectati au fost locuitorii ale caror case se aflau in perimetrul Intrarii Frasinului – Pinului, care au pierdut o buna parte din bunurile materiale. In cursul zilei de ieri echipele de specialisti ai regiei Apa Nova au evacuat excedentul de apa si au curatat canalele colectoare de depunerile adunate in timpul ploilor, care au continuat si astazi, insa mai moderat. Inspectorii Primariei sectorului 6 au verificat toate zonele afectate de inundatii, raspunzind la fiecare sesizare primita din partea cetatenilor. In zilele urmatoare, dupa ce vor face evaluarea pagubelor suferite, bucurestenii din casele inundate vor solicita despagubiri de la Apa Nova.

-Cei de la Apa Nova nu au mai raspuns la telefon-

Ploile de marti seara urmate de inundarea mai multor pasaje, strazi si subsoluri din Capitala si prabusirea unor copaci au scos la iveala inca o data, daca mai era nevoie, neputinta unor servicii publice de a face fata cu unei astfel de situatii. Asa ca, pentru remediarea situatiei, au ramas sa se lupte cu apa doar administratiile locale.

In sectorul 1, zonele cele mai afectate de inundatii au fost Chitila si Bucurestii Noi unde strazile au devenit in citeva minute impracticabile, podurile Jiului si Constanta care au fost inundate, nivelul apei -sarind- de un metru si jumatate si citeva case din zona Pietei Domenii ale caror subsoluri au fost de asemenea inundate. Dar, pe linga apa, autoritatile locale au avut de infruntat si copacii cazuti, in zona Vasile Gherghel, peste masini, case si retele de electricitate.

Lupta cu apa a inceput in jurul orei 19.00, cind echipele de interventie din sectorul 1 formate din angajati ai Inspectoratului de Protectie Civila sector 1, ai ADP-ului, ai REBU si inspectori de la Directia Gospodarie comunala au iesit pe teren, si a continuat mult dupa miezul noptii.

-Dupa ora 20.00, cei de la Apa Nova nu au mai raspuns la telefon si nu am gasit pe teren nici un reprezentant al Administratiei Strazilor, RADET sau alt serviciu de la Capitala. Cred ca nu avem nevoie de pasaje supraterane, ci de infrastructura. Nu avem intentia de a transforma Capitala intr-un oras navigabil. In afara de viceprimarul Enciu nu am vazut pe nimeni de la Capitala, nimeni nu s-a implicat. In caz de dezastru sintem paralizati. Situatia in Bucuresti este normala doar daca nu ploua-, ne-a declarat primarul sectorului 1, Vasile Gherasim. Primarul a mai spus ca este necesara refacerea intregii infrastructuri deoarece conductele de apa si canalizare au durata de functionare depasita. -Ceea ce s-a intimplat este un mare semnal de alarma. Avem riuri, nu canalizari in conditiile in care Apa Nova nu se comporta ca un serviciu public ci ca o firma privata-, a precizat Gherasim. El a sugerat firmei Apa Nova sa se gindeasca sa rezilieze contractul sau sa-si schimbe obiectul de activitate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.