Acasă Actualitate Cabinetele de medicină de familie vor putea deschide puncte de lucru suplimentare

Cabinetele de medicină de familie vor putea deschide puncte de lucru suplimentare

DISTRIBUIȚI

Plenul Camerei Deputaţilor a acordat un vot favorabil proiectului de lege pentru modificarea art.75 din Legea nr.95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii.

Acest proiect a avut ca scop corectarea reglementărilor din Decizia nr. 8/2013 a Colegiului Medicilor din România, care prevedeau că în situaţia în care distanţa dintre sediul principal al unui cabinet de medicină de familie şi punctul de lucru este mai mare de 15 km, serviciile trebuie asigurate de un alt medic angajat. Prin legea adoptată s-a acordat dreptul medicilor de familie de a deschide puncte secundare de lucru în alte unităţi administrativ-teritoriale unde nu funcţionează un alt cabinet medical în specialitatea medicină de familie, în limita a cel puţin 10 ore pe săptămână în norma lui de bază sau peste, fără a impune o limită de kilometri.

Sebastian Radu, deputat social-democrat buzoian şi membru al Comisiei pentru sănătate şi familie, consideră că adoptarea acestei modificări a legii reprezintă o iniţiativă care va aduce multe beneficii sistemului medical şi cetăţenilor.

„Se poate acorda în sfârşit o şansă multor pacienţi să beneficieze de serviciile unui medic de familie. În mai multe zone din ţară este o nevoie acută în acest sens, avem o lipsă de aproximativ 500 de medici. În judeţul Buzău, de exemplu, 11 comune nu au medic de familie propriu dar, conform datelor Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate, deficitul este de 36 de cadre medicale. Vorbim despre câteva zeci de mii de buzoieni care vor putea merge mai des la medic fără să parcurgă zeci de kilometri pentru asta”, a declarat deputatul PNL Sebastian Radu.

Conform modificărilor, cabinetele de medicină de familie vor putea deschide cel mult două puncte secundare de lucru în altă unitate administrativ-teritorială, unde nu funcţionează un alt cabinet medical în specialitatea medicină de familie.

„Medicii din alte specialităţi pot presta servicii în cabinetele private proprii, suplimentar faţă de norma de bază, 3,5 ore pe zi. Mi se pare un gest firesc să acordăm această posibilitate şi medicilor de familie. Degrevăm astfel şi unităţile de primiri urgenţe la care de multe ori apelează cei care nu au acces la medic de familie. De asemenea, pentru a ne asigura că nu vor exista diferende în privinţa modului de ocupare a unui post liber, s-a introdus criteriul ca în cazul în care sunt mai multe solicitări, prioritate are medicul cu cel mai mic număr de pacienţi pe listă”, a completat Sebastian Radu.

Camera Deputaţilor a fost for decizional, iar proiectul de lege a primit 258 de voturi „pentru”, cu doar trei abţineri din totalul deputaţilor prezenţi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.