Acasă Actualitate Calatoriile in strainatate, un lux pentru cei mai multi romani

Calatoriile in strainatate, un lux pentru cei mai multi romani

DISTRIBUIȚI

Cu sase luni in urma, romanii scapau de obsesia vizelor. Unii au prevazut atunci ca valuri de romani dornici de un trai mai bun se vor revarsa peste Europa comunitara. Nu s-a intamplat chiar asa. Multi romani nu au putut indeplini conditiile legale de iesire, respectiv asigurarea, banii pentru cazare, transport si asa mai departe. Agentiile de turism spun insa ca, fata de anul trecut, numarul plecarilor a crescut cu 20%. Autoritatile sunt si ele multumite pentru ca, in intervalul mentionat, numarul tentativelor de trecere frauduloasa a frontierei s-a redus, cel putin asa spun autoritatile.

Numarul plecarilor a crescut cu 20%

Un lucru este cert: eliminarea vizelor s-a tradus printr-un numar mai mare de plecari din tara. Directorul de vanzari al agentiei de turism Touring, Danut Tanase, spune ca numarul plecarilor a crescut cu 20% fata de anul trecut. -Sunt cu ordinul miilor, mai mult decat anul trecut cu 20%. Biletele oricum sunt dus-intors, ca asa este legea. Cati se intorc… eu nu am controlul asupra lor, doar cei cu contracte de munca isi cumpara bilete doar dus, ca arata la frontiera contractul-, adauga Danut Tanase.

In acest moment nu stie cu exactitate care este numarul celor despre care se banuieste ca ar fi ramas ilegal in strainatate. Ar fi vorba insa despre cateva mii de oameni, spune secretarul de stat in Ministerul de Interne, Alexandru Farcas.

Mai putine tentative de trecere frauduloasa a frontierei

Tot Alexandru Farcas spune ca numarul tentativelor de trecere frauduloasa a frontierei s-a redus, ca urmare a sanctiunilor impuse celor care raman ilegal in strainatate. Cei care depasesc termenul de 90 de zile isi vad retras pasaportul si pot face si inchisoare daca au comis vreun delict intr-una din tarile spatiului Schengen.

Cu toate acestea, la Bucuresti sosesc din cand in cand vesti despre ce au mai facut compatriotii nostri prin Europa: 50 de romani descoperiti intr-un tren la Paris, alte cateva zeci disparuti prin Finlanda sau sute de etnici rromi care se plimba pe strazile din Lisabona. Este vorba doar de accidente de parcurs, spun autoritatile romane, iar Europa pare sa fie de acord cu aceasta varianta, deoarece, pana acum, nu se vorbeste despre reintroducerea vizelor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.