Home Actualitate Calauze spre expulzare

Calauze spre expulzare

DISTRIBUIŢI

Doua calauze care au condus ilegal, pina in Grecia, un grup de 50 de persoane, sint cercetate de IPJ Cluj. Pentru serviciile lor, emigrantii au platit 650 de marci -de caciula-, dar banii nu i-au scutit nici de atacurile UCK, nici de expulzarea lor de catre fortele de ordine grecesti.

Racolarea

In luna august a anului trecut, Simion Cozma, de 27 de ani, domiciliat in Turda, impreuna cu Sorin Teodor Pacurariu, de 33 de ani, din Cluj-Napoca, ambii fara ocupatie, au racolat aproximativ 50 de persoane care doreau sa emigreze in Grecia. -Turistii-, cu virste cuprinse intre 18 si 50 de ani, printre care si trei femei, proveneau atit din Ardeal, cit si din Moldova, si urmau sa fie condusi in tara de destinatie cu ajutorul unor cunostinte ale celor doua calauze. Incepind cu anul 1990, Cozma si Pacurariu au trecut de mai multe ori ilegal in Grecia, unde si-au facut diverse relatii, si astfel le-a venit ideea de a profita de cunostintele pe care le-au dobindit pentru a face rost de niste bani.

650 de marci -de caciula-

De la Cluj, grupul s-a indreptat spre Arad, iar apoi spre Lugoj, unde a poposit, timp de o noapte, in parcul orasului. A doua zi, imbarcati intr-un autocar, turistii au trecut, legal, granita cu Serbia, iar, in localitatea Pancevo, au fost intimpinati de calauze autohtone. Intregul drum a fost parcurs atit cu trenul si autocarul, cit si pe jos, romanii fiind nevoisi sa parcurga astfel zeci de kilometri. In preajma fiecarei frontiere, acestia erau asteptati de alte calauze, iar -comisioanele- le erau cerute pe parcurs, pentru fiecare serviciu in parte. Emigrantii nu-si plateau biletele pentru transport, cu toate ca ocupau aproape un vagon de tren, intrucit calauzele mituiau nasii sa inchida ochii. Cu toate acestea, intregul drum, pina in Grecia, l-a costat pe fiecare roman in parte nu mai putin de 650 de marci germane.

Tilhariti de UCK, expulzati de greci

Din Serbia, emigrantii au trecut, ilegal, granita spre Macedonia. Sumele imense de care au fost -usurati- nu i-au scutit, insa, de atacurile Armatei Albaneze de Eliberare, UCK. Chiar daca au scapat cu viata, romanii au ramas, in urma tilhariei teroristilor, fara bani si bagaje. Ulterior, ei au fost cazati in orasul Nice, in curtea unei vile somptuoase aflate in proprietatea unui emigrant instarit din Galati. De altfel, se pare ca acesta era -nodul- unde se intilneau mai multe filiere de traficanti de carne vie, iar curtea casei sale adapostea, concomitent, mai multe grupuri de emigranti. A doua zi, cei 50 de romani au fost incarcati in camioane si transportati in directia frontierei cu Grecia. Inainte de a ajunge la granita, Cozma si Pacurariu au format doua grupuri a cite 25 de persoane, fiecare condus de catre unul dintre ei prin locurile deja cunoscute. Astfel, emigrantii au reusit sa ajunga pe pamint grecesc, iar cele doua grupuri s-au reunit intr-o padure din apropierea granitei. Eliberati de stress, romanii au poposit acolo, dar, in timp ce se odihneau au fost surprinsi de politistii greci. In busculada creata, 36 de -turisti- au fost prinsi si retinuti, dar ceilalti 14 au scapat. Ulterior, politistii i-au gasit si pe acestia, astfel incit intregul grup a fost expulzat in Romania, sub acuzatia de trecere ilegala a frontierei.

Calauzele au fost arestate, dar unii au emigrat din nou

Autoritatile romane le-au dat in urmarire generala pe cele doua calauze care se sustrageau urmaririi penale. Sorin Teodor Pacurariu a fost retinut in data de 10 aprilie, iar, o saptamina mai tirziu, a fost prins si Simion Cozma. Pe numele ambilor acuzati, Parchetul de pe linga Curtea de Apel Cluj a emis mandate de arestare preventiva pe o perioada de 30 de zile. Pacurariu si Cozma risca intre 2 si 7 ani de inchisoare. Serviciul de Combatere a Crimei Organizate si Antidrog din cadrul IPJ Cluj continua cercetarile asupra acestui caz, inclusiv pe baza audierii citorva persoane dintre cele care au fost -calauzite- in Grecia, a precizat mr. Toma Rus, seful Serviciului. Procurarea datelor necesare anchetei este, insa, ingreunata prin faptul ca, in ciuda experientei traite, citeva dintre persoanele in cauza au emigrat din nou.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.