Acasă Actualitate Caracatita Iacobov

Caracatita Iacobov

DISTRIBUIȚI

Politicieni PSD, dar si fosti taranisti sau actuali liberali sunt actionari sau administratori la companiile lui Corneliu Iacobov. Alaturi de acestia, o sumedenie de personaje care au legatura cu RAFO, CAROM, Camera de Comert sau SIF Moldova

Actionarii lui Imperial Oil, zero pe linie

Marele magnat de nuanta social-democrata a creat in timp o retea de firme asemanatoare unei panze de paianjen. Cele mai importante dintre acestea, ADAL, IACO-INVEST si VRADICOR, compun tripleta care infiinteaza in 1999 Imperial Oil, prin care Iacobov a pus mana pe Darmanesti si Rafo.

ADAL este micuta firma de familie (capital social – doua milioane de lei) a lui Iacobov. Sotia sa, Gianina Olguta, este actionar majoritar (100%), iar Corneliu indeplineste functia de administrator. Profitul firmei care se ocupa de comert cu produse alimentare, bauturi si tutun: zero lei.

IACO-INVEST este o realizare -fifty-fifty- intre Iacobov si Gelu Nicolcea, fost director economic la CAROM, cei doi fiind atat administratori, cat si actionari. La un capital social minim, doua milioane, pofitul este pe masura: zero.

Cei trei CAR* OM speriat Estul

VRADICOR Financiar Group reprezinta, in schimb, o firma ceva mai maricica a gastii Iacobov. Numele ei provine din asocierea VR (Ion Vranceanu), ADI (Adrian Serban) si COR, evident de la Corneliu, fiecare impartind frateste cate 25% din actiuni. Dl Vranceanu este cunoscut drept unul dintre fostii membri marcanti ai PNTCD de pe Valea Trotusului, el migrand dupa alegerile din 2000 la ApR si devenind acum, in urma fuziunii cu PNL, liberal cu acte in regula. Pe Vranceanu si Iacobov ii unesc interesele de afaceri legate de CAROM, unde Iacobov actiona prin Reno Imperial, iar una dintre firmele ex-taranistului, Romarc SRL, era un principal furnizor de consumabile (robineti, teava, tabla), livrand cantitati pe care functionarii APAPS le socotesc in exces, fiind vorba de peste 10 miliarde anual.

Adrian Serban este atat politician (a candidat in 2000 pentru PDSR, actual PSD, la Primaria din Slanic Moldova), cat si un cunoscut om de afaceri pe care, cand era la FPP, Iacobov l-a blagoslovit cu o avalizare la un credit de 300.000 de dolari, bani pentru care SIF Moldova se judeca cu banca creditoare. Si el s-a indreptat tot catre CAROM, o firma de-a sa, Sercot fiind unul dintre marii debitori ai societatii, in vreme ce un alt SRL pe care-l conduce, Lift Service, a fost -agreat- pentru generoase lucrari de intretinere si revizii la podurile rulante si lifturile CAROM.

Unul dintre marile tunuri trase de Vradicor CAROM-ului se leaga de exploatarea fierului vechi, pe care societatea de stat il achizitiona, fara licitatie, la preturi pe care conducerea CAROM le considera nejustificate. Afacerea, estimata la cateva zeci de miliarde de lei la nivelul anilor *97-*98, s-a derulat printr-o firma din Targu-Jiu, Rexorexim, pe care Iacobov o bagase pe gat celor de la CAROM. Printre numele interesante din Vradicor, il mai mentionam pe actualul senator PSD de Bacau Emilian Prichici, cu 8%, (asta pentru ca spectrul politic sa fie complet) si pe sora lui Iacobov, Gabriela-Cora Nistor (3%).

Interesant este ca, desi are cifre de afaceri de peste 20 miliarde de lei anual, si Vradicor indica profit zero. Asadar, trei dintre entitatile ce compun Imperial Oil (Vradicor fiind, cu 63%, actionarul majoritar al firmei), pe care autoritatile statului au considerat-o suficient de puternica pentru a achizitiona doua rafinarii, sunt departe de a avea resursele financiare pentru a opera o asemenea afacere!

Cea de-a patra persoana juridica ce compune Imperial Oil este SIL Prodinvest, detinuta de Vasile Ciobanu, si el fost membru ApR si candidat la alegerile parlamentare din 2000, esuat acum in PNL.

Trasee-standard si combinatii originale

In celelalte firme in care Iacobov are interese vom recunoaste aceleasi combinatii: Iacobov – Vranceanu – Prichici – Gabriela Nistor la EDILITAR, unde apare la administratori si Maria Popoiu, sotia fostului director general adjunct de la RAFO, sau Iacobov – Prichici + Vradicor la TEHNOMOLD. O pata de culoare este firma ANAMIR, unde inventivul Iacobov a impartit frateste actiunile intre sora sa si… amanta sa, Coculeana Palasanu.

Matca Imperial Oil

De departe, insa, Imperial Oil este punctul in care se aduna acest ghem al intereselor gastii Iacobov. La capitolul administratori descoperim, practic, tot atatea tipuri de relatii de afaceri intretinute de Iacobov. Astfel, Marcel Bulinschi este fostul director al Bankcoop Bacau, care acorda prietenilor lui Iacobov credite avalizate de presedintele FPP II Moldova. Eugen Poenaru, finul lui Iacobov, a fost manager al societatii M Invest (fuzionata intre timp cu Imperial Oil), firma careia si Darmanesti, si Rafo ii furnizau materie prima pe credit. In fine, numele Vioricai Rafaila face trimitere la directorul de la Trend, SVM-ul prin care opereaza SIF Moldova.

Am enumerat toata aceasta increngatura de persoane si institutii – greu de retinut chiar si pentru cei familiarizati cu asemenea scheme gen Vintu sau Beraru – pentru a intelege cum de-a fost posibil ca Iacobov sa supravietuiasca din punct de vedere al afacerilor si in mandatul fostei coalitii, ba chiar sa primeasca in 1999 cadou Rafinaria Darmanesti. Un asemenea paienjenis, in care banii de la companiile de stat pot fi deturnati cu usurinta, a facut posibil si producerea -tunului- RAFO, cea mai mare escrocherie politico-financiara din istoria postdecembrista.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.