Acasă Actualitate Caritas vanatoresc cu arme automate

Caritas vanatoresc cu arme automate

DISTRIBUIȚI

Peste 300.000 de dolari au intrat in conturile fabricilor de armament de la Sadu si Cugir in urma unei operatiuni extrem de dubioase. Cele doua companii au produs mai multe arme de vanatoare derivate din celebrul pistol automat Kalasnikov, denumit si arma teroristului universal. Este vorba despre pustile AKM si SKS care au fost modificate pentru a nu trage focuri automate si apoi au fost comercializate in magazinele de profil. Dupa estimarile specialistilor, peste 300 de oameni au cumparat astfel de arme, unele surse sustinand faptul ca numarul celor care au achizitionat arme militare modificate se ridica la 600.

Dupa ce posesorii au reusit sa intre in posesia pustilor, producatorii au prezentat AKM-ul pentru omologare si nu au obtinut nimic -S-au vandut multe arme. Greseala a fost a celor care au vandut o arma neomologata. Oricum, era vorba despre o modificare minora, iar utilizatorii puteau decat sa traga o piedica si sa aiba o arma automata. Cu SKS-ul nici macar nu au avut tupeul sa se prezinte la comisie-, a declarat presedintele AGVPS, Nicolae Selaru. El a mai spus ca principalele probleme ale acestor produse erau ridicate de faptul ca puterea lor este mult prea mare, iar vanatul este distrus.

Dupa ce vanzarea a decurs cu succes, Ministerul Agriculturii a emis Ordinul 305 din 2002 prin care interzicea folosirea la vanatoare a pistoalelor-mitraliera Kalasnikov.

In momentul respectiv, pentru posesorii de AKM-uri si SKS-uri mai exista sansa ca respectivele arme sa fie folosite pentru aparare, deoarece proiectul de lege al armelor si munitiilor se afla in dezbatere in parlament. De altfel, nici Ordinul MAPAM nu era foarte clar, mentionand la articolul 2 numai faptul ca -personalul oficiilor cinegetice care functioneaza in structura inspectoratelor teritoriale de regim silvic si cinegetic si personalul tehnic de specialitate angajat al gestionarilor fondurilor de vanatoare exercita controlul respectarii prezentului ordin si aplica masurile prevazute de lege in cazul constatarii nerespectarii lui-.

Desi acest ordin nu prevedea ca armele sa fie luate de la proprietari, o circulara interna a Inspectoratului General al Politiei a rezolvat problema, AKM-urile si SKS-urile fiind colectate de la cei care le cumparasera si duse spre conservare catre proprietari. -In momentul de fata este o chestiune de drept civil, deoarece vanzatorii ar trebui sa ii despagubeasca pe cumparatori-, a conchis seful AGVPS.

In acelasi timp, pe seful de la Serviciul de Arme si Munitii din cadrul IGPR l-a apucat tremuratul in momentul in care a auzit de armele care se afla in depozitul sau. Florin Trosca nu a vrut sa vorbeasca despre aceasta afacere. Surse din IGPR sustin insa faptul ca oamenii legii i-au linistit pe fostii detinatori de mitraliere modificate ca le vor putea folosi ca arme de aparare, dar, dupa ce legea care a aparut in acest sens nu a incadrat derivatele Kalasnikovului la aceasta categorie, s-ar putea ca posesorii sa ramana fara banii dati. De altfel, se pare ca singura solutie ar fi ca tevile sa fie umplute cu plumb si sa fie returnate ca pusti de panoplie. In acelasi timp, cele doua societati producatoare se pare ca au exportat in Canada, tot pentru vinatoare, peste 7.000 de astfel de pusti.

Arme pentru VIP-uri

Deputatul Anton Mitaru a fost unul dintre cumparatorii unui AKM produs la Cugir, special pentru vanatoare. El a fost insa dezamagit dupa cateva luni cand a trebuit sa predea arma in urma neomologarii sale. El nu a fost singurul demnitar care a ramas cu banii dati si cu pusca luata. Lista celor care au armele in custodia IGPR este insa secreta. Unul dintre motive ar putea fi acela ca, daca s-ar cunoaste, pagubitii ar putea sa dea autoritatile in judecata in comun.

O astfel de arma, dar de fabricatie sarbeasca, a fost confiscata de politie si de la celebrul lider al etniei rromilor, Leo de la Strehaia. In cazul lui, a ramas totusi o enigma felul in care s-a efectuat importul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.