Acasă Actualitate Carnea de cal cu etichetă de vită a ajuns la șapte restaurante...

Carnea de cal cu etichetă de vită a ajuns la șapte restaurante din România

DISTRIBUIȚI

O parte din carnea de cal etichetată drept carne de vită a fost trimisă de la depozitul din județul Ilfov la șapte restaurante și unități de tip fast-food, produsele nemaifiind găsite la aceste unități întrucât au fost achiziționate cantități mici, de trei-patru kilograme.
Președintele Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), Mihai Țurcanu, a declarat că, potrivit listei de distribuție de la depozitul din județul Ilfov unde a fost găsită carne de cal etichetată drept carne de vită, cantități din lotul respectiv au ajuns în unități din industria alimentară.
Unitățile respective au fost verificate de inspectorii ANSVSA, care au constatat că acestea au achiziționat cantități mici de carne de la depozitul din Ilfov, respectiv aproximativ trei-patru kilograme pe fiecare unitate, acestea nemaifiind găsite, a precizat Mihai Țurcanu.
Președintele ANSVSA a precizat că în depozitul din Ilfov a fost găsită carne congelată etichetate drept "vrăbioară de vită", probele ridicate în urma verificărilor indicând faptul că este carne de cal.
Țurcanu a mai spus că se fac verificări pentru a se stabili dacă din punct de vedere microbiologic această carne are probleme.
Totodată, Mihai Țurcanu a spus că au fost sesizate Poliția Ilfov și Poliția Alba, pentru a se verifica de unde provine carnea, existând posibilitatea ca aceasta să fi fost adusă ilegal în unitatea de depozitare.
Carnea găsită în depozitul din județul Ilfov a fost sechestrată, firma fiind sancționată și totodată fiind suspendată activitatea acesteia până la soluționarea problemelor.
Mihai Țurcanu a precizat că în România sunt 35 de unități autorizate pentru tăierea cailor.
El a mai spus că ar putea fi probleme la produsele din carne de cal doar dacă tăierea se face în alte unități decât cele autorizate.
Gheorghe Feneșer, prefectul județului Alba, a declarat pentru gândul că societatea comercială de unde provin pachetele de carne se află în Blaj și se numește Ady Salve.
Carnea provine însă din abatoare din Botoșani și București, firma din Blaj fiind doar un intermediar care a vândut mai departe, spune prefectul.
Problema descoperită de inspectorii sanitar-veterinari a fost etichetarea cărnii, în sensul că erau etichetate legal doar lăzile, nu și pachetele cu carne.
"În lăzile care conțin carne se găsesc câte 10 pachete. Legea spune că pe fiecare pachet trebuie să fie etichetă. Ei pun etichetă doar pe cutie, apoi fac xerocopii după original și pun pe fiecare pachet, pentru ca cel care cumpără carnea la pachet să știe ce conține. Am trimis Poliția și Garda Financiară, carnea a fost retrasă de la comercializare și depozitată la -20 de grade Celsius", a spus prefectul de Alba pentru gândul.
Firma din Blaj distribuia carne în restaurante și depozite.

Mihaela Dobrescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.