Acasă Actualitate Catedrala Neamului vine la pachet cu săli polivalente în subsol, de...

Catedrala Neamului vine la pachet cu săli polivalente în subsol, de aceeași mărime cu biserica de deasupra

DISTRIBUIȚI

Catedrala Mânturii Neamului are trei niveluri subterane, la primele două urmând să fie amenajate săli polivalente pentru activități culturale, educative și religioase, de dimensiuni similare bisericii de deasupra, în timp ce al treilea va cuprinde doar spații tehnice pentru instalații.
Lucrările la Catedrala Neamului au început în 2010, primele escavări fiind făcute în 2011, când au fost scoși 100.000 de metri cubi de pământ, a declarat, agenției MEDIAFAX, inginerul Petre Chiuță, consilier patriarhal de la Sectorul Monumente și construcții bisericești al Patriarhiei Române.
"Prima construcție, la 16 metri sub pământ, este o sală polivalentă. Acolo, de jur împrejurul sălii în formă de navă, sunt spații tehnice și culoare de circulație. Următorul nivel este la minus 11 metri. ?ê?£i aici va funcționa o altă sală polivalentă, spațiul fiind amenajat identic cu cel de la nivelul minus 16. Singura diferență este dată de înălțimea sălilor. Urmează apoi un ultim spațiu, la 6,8 metri sub pământ. La acest nivel vor fi amenajate doar spații de circulație și spații tehnice pentru instalații. Urmează cota zero, care este cu cinci metri mai sus decât terenul natural", a mai explicat inginerul.
La nivelul zero, începe în acestă vară construcția bisericii, care va ajunge la stadiul de tencuială probabil în 2015. Corpul bisericii va ajunge la înălțimea de 54 de metri, iar turla și crucea din vârf vor da întregului ansamblu înălțimea de 120 de metri, a explicat pentru MEDIAFAX, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, părintele Constantin Stoica.

Complexul va avea șase lifturi de mari dinemsiuni, scări de acces, dar și rampă pentru persoanele cu handicap.
Până acum, pentru infrastructura catedralei au fost folosiți 52.000 de metri cubi de beton și 13.000 de tone de armătură.
Potrivit lui Chiuță, în Capitală sunt multe clădiri cu înălțimi mai mari, decât a viitoarei catedrale.

"La Baicului este un bloc cu 24 de etaje, alte trei au câte 16 etaje. Chiar și pe vremea lui Ceaușescu au fost construite clădiri înalte, cum ar fi blocul trun de la Sala Palatului, precum și în Militari și la Chibrit. Ca volumetrie, Catedrala Neamului este de zece ori mai mică decât Palatul Parlamentului, dar nu văd rostul niciunei comparații", a spus inginerul Chiuță, adăugând că infrastructura viitoarei Catedrale a Mântuirii Neamului a fost finalizată în aproximativ doi ani jumate, cu costuri mai mici cu 20 la sută decât cele estimate inițial.
La rândul lui, părintele Stoica a precizat că pentru reducerea costurilor de execuție și asigurarea unei responsabilități sporite a tuturor celor implicați în realizarea lucrărilor, Patriarhia Română nu a încredințat construirea întregului edificiu unui antreprenor general, ci a optat pentru contractarea distinctă a fiecărei categorii de lucrări firmelor de execuție cu cea mai mare experiență în diferite specialități, iar selecția fiecărei firme de execuție s-a făcut prin licitație.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.