Acasă Actualitate CCR îi ia din atribuții lui Oprea

CCR îi ia din atribuții lui Oprea

DISTRIBUIȚI

În ziua de 13 octombrie 2015, Plenul Curții Constituționale, învestit în temeiul art.146 lit. d) din Constituția României și al art.29 din Legea nr. 47/1992 privind organizarea și funcționarea Curții Constituționale, a luat în dezbatere excepția de neconstituționalitate a dispozițiilor art. 26 alin. (3) din Legea nr. 360/2002 privind Statutul polițistului, cu modificările și completările ulterioare, conform cărora ‘Metodologia privind evaluarea polițistului se stabilește prin ordin al ministrului administrației și internelor’.

În urma deliberărilor, cu majoritate de voturi, Curtea a admis excepția de neconstituționalitate și a constatat că dispozițiile art. 26 alin. (3) din Legea nr. 360/2002, cu modificările și completările ulterioare, sunt neconstituționale.

Pentru a pronunța această soluție, Curtea a reținut că, în esența sa, evaluarea activității și conduitei polițistului — funcționar public civil cu statut special—, ține de exercitarea raportului de serviciu și, în unele cazuri, de încetarea acestui raport, așadar vizează statutul polițistului, și prin urmare, trebuie reglementată, potrivit art. 73 alin. (3) lit. j) din Constituție, prin lege organică.

Mai mult, prin delegarea reglementării acestor aspecte importante ministrului de resort se încalcă art. 1 alin. (4) din Constituție referitor la principiul separației și echilibrului puterilor în stat, precum și art. 1 alin. (5) din Constituție în componența sa referitoare la previzibilitatea legii.

Decizia este definitivă și general obligatorie și se comunică celor două Camere ale Parlamentului, Guvernului și instanței care a sesizat Curtea Constituțională, respectiv Tribunalul București — Secția a II-a contencios administrativ și fiscal.

Argumentațiile reținute în motivarea soluției pronunțate de Curtea Constituțională vor fi prezentate în cuprinsul deciziei, care se va publica în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Compartimentul relații externe, relații cu presa și protocol al Curții Constituționale

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.