Home Actualitate Ce demnitari mai tremură și cine e Horațiu Berdilă, denunțătorul din IT...

Ce demnitari mai tremură și cine e Horațiu Berdilă, denunțătorul din IT care a încheiat acord cu DNA pentru o evaziune de 18,4 milioane RON

DISTRIBUIŢI
DNA a anunțat că a sesizat instanța de judecată, în baza dispozițiilor art. 483 Cod procedură penală, cu acordul de recunoaștere a vinovăției lui Horațiu Bruno Berdilă, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de evaziune fiscală în formă continuată.
În acordul de recunoaștere a vinovăției, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada 2011 – 2012, omul de afaceri a asigurat înregistrarea în contabilitatea unei firme pe care o administra a unui număr de 65 de facturi fiscale (în valoare totală de 46.008.647 lei), emise de patru societăți pentru operațiuni comerciale fictive. În realitate, plățile făcute de inculpat către societățile respective reprezentau remiterea șpăgilor pentru ca firma ROMSYS pe care o administra să primească diverse contracte de la stat.
În vederea recuperării prejudiciului, societatea administrată de inculpat a consemnat într-un cont bancar suma de 18.403.458 lei, asupra asupra căreia s-a aplicat sechestrul asigurator, iar Berdilă a declarat expres că recunoaște comiterea faptei reținută în sarcina sa și a încheiat un acord cu procurorii de 2 ani și 8 luni închisoare, cu suspendarea condiționată a executării pedepsei, pe durata unui termen de încercare de 4 ani și 8 luni.
Berdilă e fiul unui proprietar de casă de amanet din Bacău
Desigur că v-ați întrebat ce hram poartă cel mai recent denunțător la DNA, fostul președinte al firmei Romsys, Horațiu Bruno Berdilă.
Originar din Bacău, fiul lui Laurențiu, proprietar de casă de amanet, Horaţiu Berdilă a absolvit Politehnica în Iași și a avut ca primă slujbă una de broker la Romfin, unde a lucrat timp de 4 ani. În 1999, Berdilă trece pe domeniul vânzări unde activează timp de 5 ani la companiile Orange și POSTelecom. Adevărata propulsare în lumea bună a venit în noiembrie 2004 când Berdilă a devenit Director Comercial la Softwin și mai apoi Director General al companiei Ascenta și vicepreședinte (deputy CEO) al grupului Softwin.
În noiembrie 2009, austriecii de la Romsys îl cooptează ca Director General. Romsys e cunoscută ca abonată la contracte cu statul, la Ministerul Afacerilor Interne, Transelectrica, Ministerul Agriculturii, Ministerul Educaţiei şi Metrorex iar unde nu putea câștiga licitațiile devenea subcontractor al marilor companii, Jurnalul Național exemplificând cu subcontractări de la IBM.
În urma unui control al Direcției Antifraudă Fiscală din ANAF care descoperă că în contabilitatea societății Romsys au fost înregistrate cheltuieli fictive, în ianuarie 2015 Berdilă demisionează de la Romsys iar în 1 februarie al aceluiași an, acesta este reținut și ulterior arestat preventiv pentru evaziune fiscală și spălare de bani de judecătorii Curții de Apel București. Din motivarea Curții de Apel aflăm sumele ridicate în numerar de Berdilă din activitatea de evaziune fiscală desfășurată în perioada 2011-2012 prin intermediul societăților de tip fantomă SC TECNOTRANS TOTAL DINAMIC, SC MEDISUN TOTAL CONSULTING SRL, SC CORTE ANTICA CONSULTING SRL și SC SERTRANALEX COM SRL, respectiv 46.008.646 lei. „Din conturile acestora, sumele de bani au fost retrase în numerar sau au fost transferate ulterior, pe lanţuri de societăţi de tranzit şi societăţi cu comportament de tip „fantomă”, de unde au fost retrase în numerar, astfel fiind disimulate provenienţa, circuitul şi proprietarul real al banilor.”, au notat judecătorii în motivarea arestării lui Berdilă în 2015.
În luna septembrie 2016, procurorii l-au pus sub acuzare pe Berdilă și pentru că a cumpărat influență de la Vasile Blaga cu suma de 700.000 de EURO și de la Gheorghe Ștefan cu suma de 5.500.000 de EURO pentru obținerea unor contracte cu statul.
Întrebarea legitimă care se naște este unde a mers diferența până la suma de 10 milioane de EURO? Ce oficiali mai tremură?

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.